Scrum product owner: rol & definitie

Scrum product owner: rol & definitie

Een scrum product owner heeft net zoals de Scrum Master verschillende taken en verantwoordelijkheden. Daarnaast word je ook niet zomaar product owner van een scrum team. Hiervoor zijn verschillende opleidingen beschikbaar, maar ook heb je een aantal eigenschappen nodig om deze rol op je te nemen. 

In dit artikel vertellen we je meer over de weg naar het worden van een scrum product owner, de kwaliteiten en eigenschappen die je moet hebben en de verantwoordelijkheden en taken van een scrum product owner.

Wat houdt de rol van scrum product owner in

Over het algemeen is een scrum product owner verantwoordelijk voor de nieuwe producten, diensten of functionaliteiten die door het scrum team zijn gemaakt. Hierbij zorgt de product owner ervoor dat de werkzaamheden die aan het product/dienst moeten worden gedaan worden geprioriteerd en verdeeld. 

Daarnaast zijn er nog een aantal belangrijke taken die een scrum product owner niet over het hoofd moet zien. 3 van deze taken zijn:

  1. Het belang van de eindgebruiker vertegenwoordigen;
  2. Een visie creëren en scherp houden;
  3. De voortgang van het project evalueren bij stakeholders.


Het belang van de eindgebruiker vertegenwoordigen

De scrum product owner moet altijd de wensen en behoefte van de klant of eindgebruiker voor ogen hebben. Dit is een belangrijke stakeholder die misschien wel een allesbeslissend oordeel over het eindproduct heeft. Dit komt dan ook vaak terug in de Scrum Retrospective

Hierdoor is het belangrijk dat je als product owner in gesprek gaat met deze stakeholder en je scrum team hiervan op de hoogte houdt en hen hierin ook scherp zet. Op die manier is het voor je scrum team ook makkelijker om nieuwe dingen te ontwikkelen, aangezien er meer duidelijkheid is over de wensen en behoeften van stakeholders. 

Een visie creëren en scherp houden

Een visie creëer je als product owner in samenwerking met de stakeholders. Het sluit dus allemaal op elkaar aan en dat is ook de reden dat er maar één product owner in het scrum team zit. 

Een visie is heel belangrijk, het scrum team valt hierop terug en het geeft handvatten voor nieuwe ideeën en producten. Als product owner moet je hiervoor de laatste trends in de gaten houden en de markt blijven analyseren. 

Alleen op die manier verbind je de verschillende belangen van stakeholders met elkaar en maak je een uniforme visie voor het eindproduct en je scrum team. 

De projectvoortgang evalueren bij stakeholders

Als product owner binnen het scrum team ben je natuurlijk verantwoordelijk voor alle voortgang én het eindresultaat van het product of dienst. Het is daarom belangrijk dat je als product owner de voortgang ook deelt met alle stakeholders. Doe dit bij grote veranderingen of voortgang, maar ook zeker bij kleine gebeurtenissen. 

Dit geeft vertrouwen en wanneer iets niet helemaal in lijn ligt met wat de stakeholders willen, is het makkelijker om dingen aan te passen. Wanneer je te lang wacht en alleen grote stappen communiceert met je stakeholders, zijn veranderingen of wensen moeilijk door te voeren. 

voortgang stakeholders bij Scrum belangrijk

Welke eigenschappen horen bij een scrum product owner

Er zijn verschillende competenties waar je als scrum product owner veel aan hebt. Het is dus erg fijn als je een aantal competenties, die we hieronder bespreken, al hebt en beheerst. Natuurlijk is het altijd een optie om een of meerdere competenties te leren en te ontwikkelen.

We bespreken graag 4 competenties die altijd fijn zijn om te hebben wanneer je graag een scrum product owner wil zijn. 

1. Visionair

Deze eigenschap sluit ontzettend aan bij de taak van visie creëren en scherp houden. Als scrum product owner is het belangrijk dat je de specifieke visie op zaken hebt.

Je moet dingen zien die andere leden in het scrum team misschien nog niet zien. Op die manier loop je als product owner dus voor op anderen, als het gaat om waarnemingen binnen het project. 

Mensen ontwikkelen vaak de visionaire eigenschap door goed na te denken over waar ze in geloven en waar ze voor staan, en dit dan ook daadwerkelijk te doen.

Practice what you preach dus. 

2. Besluitvaardigheid

Als product owner van een scrum team is besluitvaardigheid een hele belangrijke competentie. Je zal meerdere beslissingen over ideeën moeten maken en soms moet dit snel en met overtuiging. 

Zorg er dus voor dat je je visie scherp hebt en op basis hiervan besluiten maakt. Ook hier is het van belang dat je echt staat voor waar je in gelooft en dus ook besluit vast te stellen. 

3. Motiverend leiderschap

Een derde belangrijke competitie is het motiverende leiderschap. Als leider van een (scrum) team moet je je team motiveren om net zo te gaan geloven in de visie, de goede ideeën en het eindproduct of -dienst. 

Een goede motiverende leider communiceert veel en checkt regelmatig hoe elk lid van het scrum team tegen de visie en de bewandelde route aankijkt. Grijp op tijd in wanneer je in de gaten krijgt dat iemand achter blijft of niet (genoeg) overtuigd is.

leiderschap scrum product owner

4. Een teamplayer zijn

Als scrum product owner heb je misschien een leidinggevende rol, maar erken de rest van het scrum team altijd. Ook zij zijn altijd broodnodig om het project succesvol te laten worden. 

Voel je dus nooit verheven boven de rest, want dit zorgt voor verdeeldheid en dus niet voor een teamgevoel. Blijf altijd betrokken bij je team en denk mee in processen, naast de activiteiten en taken die je hebt als scrum product owner. 

Wat moet je doen om scrum product owner te worden

Ben je overtuigd dat jij de perfecte scrum product owner voor een scrum team bent? Dan raden wij je altijd aan om een cursus, training of opleiding te doen. 

Dit zorgt ervoor dat je alle eigenschappen scherp hebt en eventueel aanleert en alvast oefent met verschillende taken. 

Bij icttraingen.nl bieden we verschillende trainingen voor verschillende rollen binnen scrum teams. Bekijk hier alle Scrum trainingen die we aanbieden, er zit vast en zeker wel iets voor je bij!