Scrum master: alles wat je moet weten
Wat is “scrum” precies
Scrum is voor veel mensen nog een nieuw en onbekend begrip, maar waar zij waarschijnlijk vroeg of laat mee te maken gaan krijgen.
In het kort is scrum een agile raamwerk, dit houdt in dat het een effectievere manier van werken is, die tegelijkertijd ook heel flexibel is.
Een scrum is dus eigenlijk een framework voor projectteams, waarin zij kunnen werken. Het is de bedoeling dat problemen hierdoor sneller getackeld worden en software sneller, effectiever en flexibeler ontwikkeld wordt.
Het scrum framework
Zoals hiervoor benoemd is SCRUM een framework voor projectteams. Dit framework bestaat uit (soms meerdere) scrum teams. Binnen elk scrum team bestaan dan weer bepaalde doelstellingen, regels en rollen.
Ieder teamlid heeft een bepaalde rol en een bijbehorend focuspunt. De rol van de SCRUM master is hierbij essentieel voor het team en het project of probleem dat getackeld moet worden.
De rol van een SCRUM master
De scrum master binnen een team moet eigenlijk gezien worden als een soort facilitator voor de rest van de teamleden. De scrum master zorgt ervoor dat alles soepel verloopt en dat de teamleden alles hebben om hun werk goed uit te kunnen voeren.
Naast de rol van facilitator voor de individuele projectleden, is het ook de taak van de scrum master om meetings tussen verschillende leden (en niet-leden) soepel te laten verlopen. Het is hierbij van belang dat alle verwachtingen op een lijn liggen en dat de regels van de scrum worden nageleefd.
Een andere rol voor de scrum master is de rol van begeleider voor product owners en stakeholders. Deze moeten op de hoogte gehouden worden van het proces en daarbij geven zij bij de scrum master aan wat zij nodig hebben of wat voor hen van belang is. Dit neemt de scrum master vervolgens zo veel mogelijk mee in het vervolg van de scrum.
Kortom heeft de scrum master dus een overkoepelende rol en zorgt hij/zij ervoor dat alles in soepele banen verloopt. Niemand komt met een goede scrum master iets tekort om zijn/haar werk goed te doen en ook verlopen meetings en afspraken volgens de regels van de scrum.
Wat moet je in huis hebben om een scrum master te worden
Een scrum master wordt je niet zomaar, hiervoor zijn verschillende Scrum opleidingen, trainingen en cursussen. Vaak is daar HBO werk- en denkniveau nodig, maar soms zelfs WO werk- en denk niveau. Let hier dus wel goed op wanneer je aan zo’n cursus mee gaat doen.
Nu klinkt het natuurlijk logisch dat een echte scrum master moet beschikken over enige leidinggevende eigenschappen. Daarnaast zijn er nog wel een aantal eigenschappen die goed passen bij een scrum master. 5 voorbeelden van deze eigenschappen zijn:
- Groot aanpassingsvermogen
- Agile mindset;
- Empathisch vermogen;
- Luisteren en doorvragen;
- Gaat conflicten niet uit de weg.
Groot aanpassingsvermogen
Een echte scrum master moet zich goed aan kunnen passen aan zijn of haar nieuwe omgeving, de behoeften van het scrum team en ook tegen een dynamische omgeving kunnen.
Daarbij is het ook wenselijk als je, vanuit je eigen aanpassingsvermogen, je team inspireert om hun eigen gedrag en denkwijze aan te passen.
Agile mindset
Vaak helpt een goede agile mindset de scrum master om het team te coachen en hen te geven wat ze nodig hebben om hun werk goed te doen.
Een agile mindset houdt in het kort in een denkproces waarin je elkaar begrijpt, goed samenwerkt, van elkaar leert en flexibel blijft. Op die manier behaal je betere resultaten dan (bijvoorbeeld) een jaar geleden.
Door deze mindset toe te passen zie je vaak dat scrum teams zich beter aanpassen aan veranderingen en een hoge toegevoegde waarde leveren aan klanten.
In dit blog artikel lees je meer over de verschillen tussen Scrum en Agile.
Empathisch vermogen
Als scrum master is het essentieel om je in te kunnen leven in het gevoel van een ander. Let er hierbij op dat inleven niet hetzelfde is als meeleven, en meeleven is hierbij voor (toekomstige) scrum masters een belangrijke competentie.
Denk dus met een ander mee wanneer hij/zij een vraagstuk of probleem heeft en blijf betrokken bij je team.
Luisteren en doorvragen
Dit is iets wat tegenwoordig op veel vervolgstudies wordt meegegeven. Goed luisteren, vervolgens samenvatten en hierop doorvragen geeft vaak openingen naar achterliggende problemen en vraagstukken.
Dit is erg waardevol om samen te werken met je scrum team en geeft daarbij ook vertrouwen in elkaar. Het haalt namelijk voor het grootste deel de vooringenomenheid en aannames weg, en dat is precies wat je nodig hebt om goed samen te werken.
Gaat conflicten niet uit de weg
Als scrum master moet je naast conflicten soms aangaan, ze allereerst herkennen. Doe dit zo vroeg mogelijk, om het bespreekbaar te maken. Zo ontstaan er minder spanningen en grotere conflicten in je scrum team.
Ga er zeker niet vanuit dat er geen conflicten zullen ontstaan, want in elk team ontstaan er conflicten, groot of klein. Probeer ze daarom zo vroeg mogelijk bloot te stellen en ga het gesprek aan.
Hoe word je nu scrum master
Een scrum master wordt je niet zomaar, en je wordt ook niet als scrum master geboren. Daarom is het altijd goed om jezelf te blijven ontwikkelen en te groeien in je (professionele) kwaliteiten.
Daarom raden wij je aan om een training, cursus of opleiding te doen om zo de kwaliteiten en eigenschappen te ontwikkelen die je misschien van jezelf nog niet hebt, of juist wil versterken. Het is daarbij altijd nuttig om extra vaardigheden op te doen en daarin je zelfvertrouwen te laten groeien.
Bij icttrainingen.nl vind je genoeg Scrum trainingen die je helpen om verder te groeien binnen een scrum team of als scrum master.