Wat is Scrum?

Wat is Scrum?

Iedereen die met softwareontwikkeling bezig is, of werkzaam is binnen een groot project, heeft er vast al eens mee te maken gehad: Scrum.

Maar wat is Scrum precies? Wat kun je ermee en hoe ziet dit er in de praktijk uit?

In dit artikelen nemen we je mee in de wereld van: Scrum.

Scrum methode

Scrum is een projectmanagementraamwerk dat valt onder de Agile methodologie. Agile is een verzameling van principes voor softwareontwikkeling waarbij wordt gestreefd naar een flexibele en iteratieve aanpak.

Bij Scrum werk je in korte sprints, gewoonlijk variërend van twee weken tot een maand, om delen van een project op te leveren. Elk van deze sprints is gericht op het produceren van een bruikbaar en potentieel opleverbaar product.

De scrum aanpak staat bekend om zijn flexibiliteit en aanpasbaarheid, wat het bijzonder geschikt maakt voor projecten waar de vereisten snel kunnen veranderen.

Als onderdeel van het Scrum-proces, neem je rollen aan zoals:


De Product Owner is verantwoordelijk voor het definiëren van de projectdoelen en het prioriteren van de werkzaamheden.

De Scrum Master faciliteert het proces en helpt het team met het oplossen van problemen. De teamleden voeren het werk uit, vaak in een cross-functionele samenstelling, om de gestelde doelen te bereiken.

Door dagelijkse stand-up meetings (Daily Scrums) te houden, zorgt het team voor een constante communicatie en afstemming over de voortgang en uitdagingen.

  1. Sprints: Scrum-projecten worden opgedeeld in korte sprints, vaak van twee tot vier weken. Elke sprint resulteert in een potentieel bruikbaar product, waardoor snelle feedback en voortdurende verbetering mogelijk zijn.

  2. Backlog: De Product Owner onderhoudt een Product Backlog, een prioriteitenlijst van functies en taken die moeten worden uitgevoerd. Het Ontwikkelingsteam kiest tijdens elke sprint de taken die ze kunnen voltooien.

  3. Dagelijkse stand-up: Dagelijkse korte bijeenkomsten, ook wel bekend als de Daily Scrum, houden teamleden op één lijn en bevorderen transparantie. Teamleden delen wat ze hebben voltooid, wat ze van plan zijn te doen en eventuele obstakels.

  4. Review en Retrospective: Aan het einde van elke sprint is er een Sprint Review waarin het team de geleverde functionaliteit demonstreert. De Scrum Retrospective volgt, waarin het team reflecteert op de sprint en manieren identificeert om zich te verbeteren.

Scrum Board

Een Scrum-board is een centrale plaats waar het ontwikkelingsteam alle taken visualiseert die moeten worden voltooid tijdens een project (sprint).

Het bord is opgedeeld in secties zoals 'To Do', 'In Progress' en 'Done', waardoor zowel teamleden als klanten snel kunnen zien welke taken nog moeten worden aangepakt en welke al zijn voltooid.  

Wat is Scrum werken

Scrum werken betekent werken volgens de principes van de Scrum-methode. Het benadrukt samenwerking, flexibiliteit, efficiëntie en klantgerichtheid door onder andere transparantie. Door te focussen op korte ontwikkelingscycli, biedt Scrum een flexibele benadering die het mogelijk maakt om snel in te spelen op veranderende vereisten.

Agile Scrum

Agile Scrum is een term die vaak synoniem wordt gebruikt met Scrum en is een veelgebruikte benadering in moderne projectmanagement kringen. Het vertegenwoordigt een bredere manier van werken binnen het Agile-framework. 

Agile Scrum combineert de principes van Scrum met de bredere Agile-methodologie. Scrum is een specifieke methode en kent duidelijk gedefinieerde rollen en ceremonies. Agile daarentegen, vertegenwoordigt een meer overkoepelende benadering van flexibel projectmanagement. 

Agile Scrum behoudt de kernprincipes van Scrum, zoals het werken in sprints, het gebruik van het product backlog, en de nadruk op continu verbetering, maar het kan ook andere Agile-methoden en praktijken integreren om aan de specifieke behoeften van een organisatie te voldoen.

Scrum is dus simpel gezegd een subset van Agile, en Agile Scrum verwijst naar het toepassen van Scrum binnen de bredere context van Agile-methodologieën.

Scrum bij bedrijven

Of Scrum met name in de IT gebruikt wordt? Nee zeker niet meer. Uiteraard wordt dit gedaan bij een Google en Microsoft, waar innovatie aan de orde van de dag is. Maar ook zeker bij andere grote bedrijven in verschillende branches:

  • - Barclays en Capital One, die de financiële wereld wendbaarder maken.
  • - Ericsson en Nokia, pioniers in de telecommunicatie, navigerend door de golven van verandering.
  • - Amazon en Walmart, reuzen in retail, die klanttevredenheid naar een hoger niveau tillen.
  • - Philips Healthcare, dat de gezondheidszorg revolutioneert met state-of-the-art oplossingen.

En zelfs in onderwijs en overheid zie je Scrum steeds vaker zijn weg vinden.

Scrum foundation

Wil je in teamverband op een flexibele en snelle manier producten of diensten ontwikkelen die door klanten als waardevol worden ervaren? Dan is scrum een ideale werkwijze voor jou.

En uiteraard hebben wij daar een hele mooie training voor! 

Deze training Scrum Foundation leert je de basisbegrippen rondom scrum.

In deze training ontdek je de basis van de Scrum, inclusief hoe deze het ontwikkelingsproces kan transformeren, en de voordelen die het kan bieden. Je onderzoekt het scrum-framework, de rollen en activiteiten. Tenslotte leer je manieren om Scrum in een organisatie te introduceren om processen en kwaliteit te verbeteren.