Grootste online IT opleider

Beste klantenservice

Award winning e-learning

Na betaling, direct starten

Hoe kan ik mij omscholen naar de ICT?

Hoe kan ik mij omscholen naar de ICT?

Waarschijnlijk ben jij je nu aan het oriënteren naar hoe jij jezelf het beste kan omscholen richting de IT. En dat is goed, want in de IT-branche is op dit moment een enorm tekort aan IT professionals.

De laatste tijd is er veel aandacht voor omscholing. Dit komt ongetwijfeld door de economische gevolgen van de coronacrisis. Ook over de omscholingsplicht wordt veel gesproken. De scholingsplicht bestaat al langer, maar door het in de NOW regeling expliciet te benoemen wordt er door de overheid opnieuw aandacht op gevestigd. De crisis zorgt dat het banenperspectief in bepaalde branches zeer beperkt is, terwijl andere branches het juist erg goed doen er behoefte is aan meer personeel. De IT-branche is daar een goed voorbeeld van. Lees hieronder meer over de mogelijkheden om je om te scholen naar de ICT.

Wij krijgen regelmatig de vraag welke opleiding iemand moet volgen om zich om te scholen naar de ICT.

Deze vraag krijgen we van mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan (of zelfs baangarantie willen), maar ook van mensen die aan het werk willen in de IT branche waar zij al lang een (hobbymatige) interesse in hebben.

Hieronder lees je hoe je jezelf het beste kunt omscholen en krijg je inzicht welke trajecten goed bij jou passen.

Wil je liever direct persoonlijk advies, start dan een chat of mail of bel ons gewoon, we helpen je graag verder!

Omscholen naar ICT

Het ICT werkgebied is heel erg breed: van softwareontwikkeling tot systeembeheer en van de automatisering van kantoorwerkplekken tot alle mobiele devices waar iedereen tegenwoordig gebruik van maakt.

De praktijk is dan ook dat iedere IT-er zich op een bepaalde manier specialiseert in een bepaalde rol en binnen die rol meestal in een aantal specifieke technologieën.

Onze eerste vraag zal dan ook altijd zijn: welke IT richting wil je op?

Systeembeheerder of softwareontwikkelaar worden

Globaal gezien moet je eerst de keus maken tussen systeembeheer en softwareontwikkeling. Oftewel wil je pc's en servers gaan installeren, beheren en supporten of wil je software gaan maken voor pc's en/of het internet (waaronder websites).

Binnen beide richtingen zijn veel specialismes, kennisniveau's en aanverwante functies. Denk bijvoorbeeld aan een specialisatie in IT security, het ontwerpen van een complexe maatwerk applicatie of een functie als Tester.

Het gaat te ver om al deze mogelijkheden in één blog te bespreken maar hieronder lees je de meest populaire.

Omscholen naar systeembeheerder

Als (aankomend) systeembeheerder is het belangrijk dat je een brede en leverancier onafhankelijk basiskennis hebt van hardware, software, netwerken, security etc.

Het is dan ook niet aan te raden meteen aan de slag te gaan met bijvoorbeeld trainingen op het vlak van Microsoft zonder eerst de goede basis te leggen.

Je kan deze basis grofweg op twee manieren leggen:

 1. Je gaat een MBO opleiding informatica/ICT volgen
 2. Je gaat een aantal basis certificeringen van CompTIA halen. CompTIA is de internationale certificeringsorganisatie die zich heeft toegelegd op algemene en leverancier onafhankelijke IT kennis en wordt ook veel gevraagd in vacatures.
 3. Volg een leerpad om de basis van systeembeheer je eigen te maken

Hier tref je trouwens onze CompTIA cursussen.

De keuze voor een volledige MBO opleiding of het volgen van een aantal specifieke trainingen is persoonlijk. Heb je de tijd, de ruimte en het budget om een meerjarig MBO traject te doorlopen dan moet je dat zeker doen.

Wil je in korte tijd en/of naast een baan de overstap maken dan is het volgen van specifieke trainingen meestal de beste weg.

Nadat je deze basis hebt gelegd ga je jezelf verdiepen in een specifieke technologie.

In de huidige markt is de technologie van Microsoft nog steeds dominant bij bedrijven. Veelal is het dan ook een logische stap jezelf daarin te verdiepen. Tenslotte kun je nog kiezen voor ITIL trainingen om je kennis op het gebied van beheerprocessen binnen de ICT te vergroten.

Voorbeeld traject systeembeheer

Via icttrainingen.nl kan je het volgende traject doorlopen om je omscholing naar de ICT vorm te geven. Nadat je dit traject hebt doorlopen heb je een gedegen IT kennis die tevens toepasbaar en gevraagd is in de markt.

Basiskennis

 • CompTIA A+
  Basiskennis van hardware, besturingssystemen, netwerken, security etc.
 • CompTIA Server+
  Server hardware, netwerken, server besturingssystemen, backups etc.
 • CompTIA Network+
  Uitgebreide kennis rondom IT netwerken.

Bekijk hier het complete leertraject.

Microsoft kennis

Bekijk hier het complete leertraject.

Na afronding van bovenstaande trainingen en examens heb je de Microsoft certificering Microsoft 365 Certified: Modern Desktop Administrator Associate behaald. Deze certificering is een van de meest gevraagde IT certificeringen bij werkgevers.

ITIL kennis

 • ITIL® Foundation v4
  Internationaal erkende toolset en het referentiekader om beheerprocessen binnen de ICT organisatie in te richten

Omscholen naar programmeur?

Om jezelf om te scholen naar programmeur hebben wij diverse leerpaden uitgestippeld waarmee je een uitstekende basis legt als programmeur.

Je doet alle benodigde kennis op en verzilvert dit bovendien via certificeringen. Zo heb je altijd bewijs van je kennis en toon je tevens aan dat de door jou opgedane kennis ook up to date is.

Omdat het omscholen naar programmeur een uitgebreide beschrijving behoeft, hebben we hier een apart advies voor geschreven. Klik op onderstaande button voor meer informatie.

Omscholen naar programmeur >>

Werken in ICT zonder opleiding? Dat kan!

Bij icttrainingen.nl kan je trainingen volgen die leiden tot een erkend certificaat. Je hebt geen eerdere ICT ervaring nodig om te beginnen.  Wanneer je een van onze cursussen succesvol hebt afgerond, ontvang je van ons een officieel certificaat van deelname die je mooi neer kan zetten op je CV.

We hebben hiervoor ook een aantal handige leerpaden opgezet die je zullen helpen:

Onbeperkt leren

Wanneer je je wilt omscholen naar de ICT, dan heb je aan één cursus niet genoeg. Hierboven las je al dat je diverse richtingen op kunt en dat iedere richting zeker bestaat uit een aantal basis cursussen en een vervolgpad.

Als je besluit binnen een jaar meerdere cursussen te volgen, dan is het interessant om eens te kijken naar ons onbeperkt leren abonnement. In dit abonnement krijg je toegang tot al onze cursussen, voor €74 euro per maand.

Meer informatie hierover lees je op onze onbeperkt leren pagina.

Opleidingsadvies?

Heb je nog vragen naar aanleiding van bovenstaande uiteenzetting, dan kan je ons via onze contactpagina natuurlijk altijd bereiken (via e-mail, telefoon of chat) en om advies vragen.

Vraag vrijblijvend advies aan >>