Welke programmeertaal kan je het beste leren?

Welke programmeertaal kan je het beste leren?

Welke programmeertaal je het beste kan leren is van veel dingen afhankelijk. Niet zo gek dat veel mensen met deze vraag rondlopen.

Welke programmeertaal je uiteindelijk eigen wilt maken is afhankelijk van je voorkennis, welk niveau wil je instappen? Wil je voor het web of meer echte software applicaties ontwikkelen?

Met deze 5 stappen ben je in staat om de juiste programmeertaal te kiezen:

Stap 1: stel je programmeerdoel vast

Wat wil je uiteindelijk bereiken met het programmeren? Veel geld verdienen? Games ontwikkelen? Zo snel mogelijk kunnen programmeren? Jouw einddoel bepaald uiteindelijk welke programmeertaal je het beste kan leren.

Stap 2: Stel vast wat je wilt leren programmeren

De keuze voor je programmeertaal is sterk afhankelijk van wat je wilt gaan programmeren. Hieronder enkele voorbeelden:

Ik wil leren...

  • ...een website ontwikkelen (HTML, CSS, en Javascript)
  • ...Windows desktop applicaties ontwikkelen (C#)
  • ...iPhone of Android apps ontwikkelen (Swift of Java)
  • ...2D of 3D games ontwikkelen (JavaScript, C#, or C++)
  • ...Micro-controllers of robots programmeren (C)
  • ...Automation en scripting (Python, Ruby, Bash, Powershell, AutoHotKey)
  • ...wetenschappelijk/data-analyse (Python, R, or Matlab)

Twijfel je nog steeds, bekijk dan eens deze website voor meer advies.

banner blog USP

Stap 3: Stel vast hoe zwaar je wilt beginnen

Voor veel startende programmeurs werkt het demotiverend wanneer je kiest voor een te moeilijke programmeertaal. Leren programmeren wordt daardoor een stuk lastiger.

Je ziet daarom steeds vaker dat Python wordt gekozen als startpunt. Deze programmeertaal is eenvoudig onder de knie te krijgen en heeft als grote voordeel dat er een enorme community over actief is.

Maar ook PHP en SQL zijn relatief eenvoudige programmeertalen die als voordeel hebben dat je niet direct hoeft te investeren in software. Grote voordeel hiervan is dat grote CMS systemen zoals WordPress gebruik maken van deze technieken.

Programmeertalen als C++ of Java zijn een stuk moeilijker om vanaf scratch af aan te leren.

Stap 4: Probeer een aantal tutorials

Wanneer je in de voorgaande stappen de voor jou juiste keuzes hebt gemaakt en een programmeertaal hebt uitgekozen, is het verstandig op zoek te gaan naar de eerste tutorials.

Het kan zijn dat je na het bekijken/maken van de tutorials er alsnog achter komt dat deze programmeertaal misschien niet de juiste voor je is.

Op deze manier kan je nog relatief op tijd switchen naar een andere taal die je misschien beter ligt.

Stap 5: Begin rustig en heb geduld

Programmeren leren is lastig en vergt erg veel geduld, tijd en zelfstudie. Het kiezen van de juiste programmeertaal is waarschijnlijk de eerste stap. Maar dan begint je ontdekkingsreis pas.

Lees veel, bekijk veel, ga aan de slag met tutorials en volg een aanvullende programmeer cursus. Ben je nog aan het ontdekken of software programmeren überhaupt iets voor je is?

Wij hebben een relevante training die je alle basisprincipes van software development bij brengt om je zo een ideale kickstart te geven.

Icttrainingen.nl heeft verschillende complete ontwikkelpaden die je kunt volgen om jezelf klaar te stomen als programmeur in verschillende programmeertalen. Of probeer eens een bootcamp: