Wat zijn de best betaalde banen in de ICT

Wat zijn de best betaalde banen in de ICT

Wat zullen de bestbetaalde banen in de ICT sector zijn? Voor ICT professionals of mensen die geïnteresseerd zijn in omscholing naar deze sector is dit interessante informatie.

We werken per slot van rekening meestal in een bepaalde sector omdat we dit leuk vinden, maar het werken zelf doen we vaak om ons geld er mee te verdienen.

Een combinatie van een leuke baan in een sector die je leuk vindt en een goed salaris is dan ook wat iedereen het liefst wil.

Een greep uit de best betaalde ICT banen:

  • IT-Manager (€8.000)
  • IT Projectmanager (€7.000)
  • Database analist (€7.000)
  • Business Intelligence analist (€5.000)
  • Security Analyst (€4.200)
  • Network Engineer (€3.800)
  • Software Developer/Engineer (€3.700)
  • Systeembeheerder (€3.500)
  • C# Developer (€3.500)
  • Java Developer (€3.300)

Uit een recent onderzoek van Tweakers blijkt dat het grootste gedeelte van de ICT-ers een zeer redelijk salaris hebben van tussen de 2.000 euro en 4.000 euro per maand.

Opvallend is ook dat toch nog ruim 25 procent van de ICT-ers zelfs meer dan 4.000 euro per maand verdienen. Ook zijn zij er die minder dan 2.000 per maand verdienen: bij elkaar zo'n vijftien procent. Dit kan voor een deel verklaard worden door mensen die parttime werken of een stage lopen in de ICT sector.

Wederom uit het onderzoek van Tweakers blijkt dat ICT-ers die hooggeschoold zijn in verhouding meer verdienen. Zij verdienen vaak meer dan 4.000 euro bruto per maand.

Ook blijkt dat zzp'ers in de ICT sector, in verhouding tot zzp'ers in sommige sectoren, redelijk goed verdienen. Er is zelfs een groter percentage zzp'ers dan werknemers met een vast contract dat aangeeft dat ze meer dan 5.000 euro per maand verdient.

Hoewel er dan ook vaak wordt gezegd dat zzp'ers moeite hebben met rondkomen, hoeft dat zeker niet te gelden in de ICT sector.

Salarisverschillen per vacature

Natuurlijk zijn er ook in de ICT sector verschillende banen en verschillende vacatures. Managers staan hoog op de meeste lijsten aangaande het salaris dat ze verdienen, maar dat zal niemand verbazen - per slot van rekening is dat in bijna elke sector het geval.

Het salaris van een IT-Manager in Nederland, om een voorbeeld te noemen, ligt volgens Salary Explorer rond de 8.000 euro per maand, waarmee het een plek in de top 15 van de best betaalde banen in Nederland verdient.

De Project Manager in de ICT-sector doet het ook niet slecht met plek achttien en een salaris van iets boven de 7.000 euro per maand.

Naast managers zijn het vaak data analisten die betrekkelijk veel verdienen, net zoals analisten in andere bedrijfstakken zoals veiligheid (security analists).

Ook consultants doen het over het algemeen goed wat betreft de hoogte van het salaris. Webdevelopers - degenen die zorgen voor bijvoorbeeld programmeren en het beheer van webservers - verdienen ook nog een hoog salaris.

Ook andere developers van bijvoorbeeld systemen zoals JAVA, C# of PHP verdienen relatief goed volgens Salary Explorer.

Populaire banen

Een groot deel van de Nederlanders die affiniteit hebben met ICT kiest dan ook voor een baan in het (web)development. Ook systeem- of netwerkbeheerders zijn populair: degenen die bijvoorbeeld de systemen van een bedrijf in de gaten houden, beheren en verbeteren.

Minder populaire banen in Nederland tot nu toe zijn testers (degenen die bijvoorbeeld systemen en programma's zoals JUnit en Cucumber testen) en systeem- of netwerkanalisten (degenen die, bijvoorbeeld, bedrijfssystemen analyseren). Juist in deze sectors is wellicht wat te winnen: er zijn weinig werkzaam in deze branches, wat kan betekenen dat er veel vacatures in zijn.

Er zal altijd vraag zijn naar werknemers in de ICT sector. Mocht je daar dan ook in werkzaam zijn en op zoek zijn naar een andere baan: het kan zeker lonen om even goed rond te kijken. Ook voor degenen die in een hele andere sector werkzaam zijn maar op zoek zijn naar omscholing, is het zeker de moeite waard om een kijkje te nemen bij de ICT sector.

Best betaalde banen

Mede door de grote vraag naar ICT specialisten en het tekort van goed geschoold en kwalitatief personeel verdienen ICT professionals relatief veel. De huidige markt biedt dan ook een enorme kans voor iedereen die een carrière heeft of ambieert in de ICT.

Natuurlijk verdien je nooit zoveel zoals medische specialisten, advocaten of piloten (dit is een greep uit de best betaalde banen van Nederland). Maar de ICT banen betalen relatief goed en is met veel motivatie en scholing absoluut te behalen.

Wanneer begin jij?