Grootste online IT opleider

Beste klantenservice

Veel e-learning in prijs verlaagd

Na betaling, direct starten

Welke subsidies voor opleidingen zijn er in Nederland?

Welke subsidies voor opleidingen zijn er in Nederland?

In Nederland zijn er verschillende subsidies en regelingen waar je afhankelijk van jouw situatie recht op hebt. Een aantal van deze subsidies hebben bijvoorbeeld betrekking op het volgen van een opleiding of bijscholing. De meest bekende tegemoetkoming is de studiefinanciering, maar het aanvragen van een STAP-budget mag tegenwoordig absoluut niet meer in dit rijtje ontbreken. Welke subsidies er nog meer voor opleidingen zijn in Nederland lees je in dit artikel.

Studiefinanciering

Veruit de meest bekende vorm van een subsidie of tegemoetkoming voor een opleiding in Nederland is studiefinanciering. In het kort is dit een vergoeding voor een opleiding op MBO, HBO of universitair niveau als je tussen de 18 en 30 jaar oud bent.

Het bedrag verschilt per situatie en kun je berekenen op de website van DUO. In het studiejaar 2021-2022 kun je maximaal €1.011,50 per maand lenen. Houd er rekening mee dat dit bedrag jaarlijks kan veranderen en dat het bedrag uit 3 delen bestaat. Het eerste deel is de lening zelf, een eventuele lening voor een aanvullende beurs en ten slotte het collegegeldkrediet.

Wanneer je een HBO of universitaire opleiding hebt afgerond en er een lerarenopleiding daarna volgt kom je in aanmerking voor extra studiefinanciering.

Studiekosten aftrek

Als jij de opleiding die je wilt volgen zelf betaald hebt, waren er tot maart 2022 mogelijkheden om gebruik te maken van het belastingvoordeel om gemaakte studiekosten af te trekken van de inkomstenbelasting. Je mocht tot een bedrag van maximaal €15.000 aftrekken.

Hoezo mocht dit maar tot maart 2022? Dat komt door de invoering van het STAP-budget.

STAP-budget

Het STAP-budget, wat is dat? Dit is een vergoeding die beschikbaar is gesteld door de overheid voor zowel werkenden als niet-werkenden. Zowel als ondernemer, ZZP’er en in loondienst kun je gebruik maken van deze regeling. Het dient namelijk als een ontwikkelbudget waarmee jij de kans krijgt om jezelf bij te scholen en jouw positie op de arbeidsmarkt te versterken. Het budget bedraagt €1.000 en kun je eenvoudig online aanvragen.

Het budget maakt het voor jou mogelijk om een opleiding, training of cursus te volgen voor het vakgebied dat jou interesseert. Wil je bijvoorbeeld al een lange tijd een agile training volgen maar past dat niet helemaal binnen je huidige werkzaamheden? Het STAP-budget helpt jou om dit alsnog mogelijk te maken.

Let op: de online trainingen van icttrainingen.nl komen niet meer in aanmerking voor het STAP-budget. Dit budget is alleen nog te benutten voor opleidingen die in het scholingsregister van de overheid zijn opgenomen. Het kan hierbij gaan om meerjarige MBO-, HBO- of WO-opleidingen of een deel daarvan.

STAP ontwikkeladvies

Naast het STAP-budget is ook het STAP ontwikkeladvies in het leven geroepen. Wanneer je een opleiding van maximaal MBO2-niveau hebt afgerond en op het punt staat een nieuwe opleiding te zoeken, kun je hiervan gebruik maken.

Door je aan te melden voor het ontwikkeladvies kun je gratis advies krijgen van een gecertificeerd loopbaanadviseur. De loopbaanadviseur helpt jou met het vinden van een geschikte vervolgopleiding om jouw positie op de arbeidsmarkt te verstevigen. STAP staat niet voor niets voor STimulering Arbeidsmarkt Positie.

Levenlanglerenkrediet

Het levenlanglerenkrediet (LLLK) stelt dat jij op basis van een aantal voorwaarden geld kunt lenen bij de overheid. Deze regeling is beschikbaar voor iedereen tot een maximale leeftijd van 55 jaar. Hier zit wel de voorwaarde aan verbonden dat je geen recht meer mag hebben op een studiefinanciering. Hier heb je namelijk recht op tot je 30e levensjaar. Het levenlanglerenkrediet maakt het dus ook mogelijk om na je 30e nog in aanmerking te komen voor een regeling of subsidie voor het volgen van een opleiding.

Wanneer jij bijvoorbeeld op het punt staat om een ICT training te volgen, zou het zomaar kunnen zijn dat je in aanmerking komt voor het levenlanglerenkrediet.

SLIM-subsidie

De Nederlandse overheid heeft een subsidie beschikbaar gesteld om als Nederlands bedrijf te blijven investeren in de ontwikkeling en bijscholing van personeel. SLIM-subsidie maakt het mogelijk voor bedrijven om een tegemoetkoming te ontvangen voor een groot deel van de kosten voor het ontwikkelen van vaardigheden van de werknemers.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid maakt hier sinds 2020 jaarlijks €48 miljoen voor vrij, om het blijven leren te stimuleren in het midden- en kleinbedrijf. De subsidie bedraagt maximaal 60% van de subsidiabele kosten. Dit zijn bijvoorbeeld interne loonkosten of kosten voor het inhuren van een deskundige. Als je bedrijf kleiner is dan 50 werknemers, dan wordt er zelfs 80% van de gemaakte kosten vergoed.

Transitievergoeding

Ontslagen worden of geen contractverlenging ontvangen is altijd een teleurstelling. Wanneer jij in loondienst werkt en je werkgever stop het contract, kom je in aanmerking voor een transitievergoeding. Dit wordt ook wel een ontslagvergoeding genoemd. Wanneer je in aanmerking hiervoor komt? Een goed voorbeeld is wanneer jouw werkgever een tijdelijk contract niet gaat verlengen.

De transitievergoeding is opgesteld vanuit de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) om jou na het ontslag een grotere kans te bieden op het vinden van een nieuwe baan. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van een aantal factoren. Zo zijn onder andere de hoogte van je salaris en hoelang je voor een werkgever werkt van belang. De regel stelt dat per jaar dat je voor een werkgever hebt gewerkt ⅓ van je bruto maandsalaris ontvangt als vergoeding.

Praktijkleren subsidieregeling

Omdat de overheid het belangrijk vindt dat er in Nederland voldoende leerwerkplaatsen beschikbaar blijven, bestaat ook hier een subsidieregeling voor. Dit is de subsidie Praktijkleren, en stelt bedrijven in staat om een tegemoetkoming te ontvangen als het VMBO-, MBO-BBL- of HBO studenten de kans biedt om in de praktijk te leren.

Wil je op de hoogte blijven van het STAP-budget?

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rond het STAP-budget, nieuwe trainingen of complete opleidingstrajecten die in aanmerking komen? Laat dan even je e-mailadres achter. We houden je op de hoogte!