Hebben ondernemers en ZZP’ers recht op het STAP-budget?
Het STAP-budget is door de overheid beschikbaar gesteld voor zowel werkenden als werkzoekenden. Maar kun je als ZZP’er of ondernemer dit ook gebruiken? Goed nieuws, want ook ondernemers mogen gebruik maken van dit budget. Hoe dat precies zit en welke regels daaraan zijn verbonden lees je in dit artikel.
STAP-budget voor ondernemers
Mag je als ondernemer of ZZP’er gebruik maken van het STAP-budget? Ja! Om als ondernemer of ZZP’er gebruik te mogen maken van het STAP-budget, gelden dezelfde voorwaarden als voor werknemers. De belangrijkste voorwaarde is dat de training, cursus of opleiding die je wilt volgen gegeven wordt door een erkende opleider, bijvoorbeeld met het NRTO keurmerk.
Let op: de online trainingen van icttrainingen.nl komen niet meer in aanmerking voor het STAP-budget. Dit budget is alleen nog te benutten voor opleidingen die in het scholingsregister van de overheid zijn opgenomen. Het kan hierbij gaan om meerjarige MBO-, HBO- of WO-opleidingen of een deel daarvan.
Daarnaast gelden er nog een aantal andere voorwaarden. Zo moet je 18 jaar of ouder zijn en mag je nog geen AOW ontvangen. Ook moet jij of je partner in het bezit zijn van de Nederlandse nationaliteit en volksverzekerd zijn. Tot slot mag de cursus, training of opleiding nog niet van start zijn gegaan. De opleiding moet namelijk minimaal 4 weken na jouw aanvraag van start gaan en maximaal binnen 3 maanden van start zijn gegaan.
STAP-budget voor ZZP’ers
Het STAP-budget is door de overheid beschikbaar gesteld om werknemers op de arbeidsmarkt te stimuleren, maar dat wilt niet zeggen dat je als ZZP’er er geen gebruik van mag maken. Als ZZP’er mag jij uiteraard ook gewoon gebruik maken van het budget, echter zitten hier wel een paar voorwaarden aan verbonden. Welke dat zijn lees je verderop.
Scholingskosten aftrekken
Tot en met 31 december 2021 waren de kosten je maakte voor een training, cursus of opleiding (deels) aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Voorheen stond dit bekend als scholingskosten. Per 1 januari 2022 geldt dit niet meer door de komst van het STAP-budget.
Waar je scholingskosten dus achteraf (deels) terug kon vorderen, geldt voor het STAP-budget dat dit op voorhand moet worden aangevraagd. Kost jouw opleiding meer dan het subsidiebedrag van €1.000? Ook dan kun je alsnog kosten voor bijscholing aftrekken, maar hiervoor gelden wel een aantal strenge voorwaarden.
Voorwaarden
Is de training, cursus of opleiding die jij hebt uitgekozen dus duurder dan €1.000? Als ondernemer mag je dan nog steeds de gemaakte kosten voor bijscholing als bedrijfskosten aftrekken. Dit zijn de voorwaarden:
- Het moet een training, cursus of opleiding zijn voor jouw eigen onderneming. Dit wilt zeggen dat het binnen jouw huidige branche moet vallen en geen hobby mag zijn wat buiten je vakgebied valt.
- Daarnaast mag je niet zomaar alle studiekosten aftrekken, alleen de noodzakelijke. Volgens de Belastingdienst. zijn dit kosten voor collegegeld, cursusgeld, lesgeld of examengeld. Daarnaast mag je de kosten voor leermiddelen die met de opleiding te maken hebben aftrekken, zoals boeken of software.
Voor toekomstige ondernemers
Als je nu nog geen bedrijf hebt,maar dit wel in de toekomst wilt doen en daarvoor een training wilt volgen, mag je ook deze kosten aftrekken. Hiermee trek je de gemaakte kosten af van de inkomstenbelasting.
Aanvragen STAP-budget
Enthousiast geworden over het STAP-budget en kom je er in aanmerking voor? Houd er rekening mee dat er specifieke periodes zijn waarin je een aanvraag kunt doen om in aanmerking te komen voor het budget. Per jaar zijn er 6 momenten waarop je een aanvraag in kunt dienen waarvan de eerste op 1 maart 2022 is geweest.
Jaarlijks is er plek voor maximaal 300.000 aanmeldingen en de eerste aanmeldronde op 1 maart was snel vol. Wees er dus snel bij om het STAP-budget als ondernemer of ZZP’er aan te vragen. Lees hier precies hoe het aanvragen van het STAP-budget werkt aan de hand van 4 simpele stappen.
Hoe werkt een aanvraag?
Je dient je eerst aan te melden bij de desbetreffende opleider en vervolgens kun je jouw aanvraag voor het budget indienen bij het UWV. Als de opleider jouw aanvraag voor het STAP-budget goedkeurt zal er automatisch een factuur en een bewijs dat jij mag deelnemen naar het UWV worden gestuurd. Dit bewijs van deelname komt voor jou pas beschikbaar als je minimaal 80% van de benodigde tijd aanwezig bent geweest bij de door jou gekozen opleiding.
Ondernemers en ZZP’ers
Iedereen heeft recht op het door de overheid beschikbaar gestelde STAP-budget, dus ook ondernemers en ZZp’ers. Ben jij een freelancer op het gebied van ICT bijvoorbeeld? Dan is dit dé kans om die software development training te volgen.
Wil je op de hoogte blijven van het STAP-budget?
Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rond het STAP-budget, nieuwe trainingen of complete opleidingstrajecten die in aanmerking komen? Laat dan even je e-mailadres achter. We houden je op de hoogte!