Wat is het STAP ontwikkeladvies en voor wie is het?

Wat is het STAP ontwikkeladvies en voor wie is het?

Kom jij elke dag met een grote glimlach thuis van je werk? Voor veel werkende Nederlanders is dit niet het geval. Veel werknemers zijn niet tevreden over de huidige baan die zij hebben of worden onvoldoende uitgedaagd. Dit is dé reden dat het STAP ontwikkeladvies in het leven is geroepen. Wat het ontwikkeladvies precies is lees je in dit artikel.

Het STAP ontwikkeladvies

STAP is de afkorting voor STimulans Arbeidsmarkt Positie en is in het leven geroepen door de overheid om zowel werkenden als werkzoekenden zich te laten ontwikkelen. Onderdeel hiervan is het STAP-budget, een subsidie van €1.000 om aan te vragen voor om- of bijscholing. Zo kun jij eindelijk het werk gaan doen wat je écht leuk vind of jezelf onmisbaar maken in je huidige baan.

Naast het STAP-budget is er nu ook een regeling opgezet om ontwikkeladviezen aan te bieden. Op deze manier kun je gratis loopbaancoaching krijgen. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. heeft hier voor 2022 €10 miljoen voor beschikbaar gesteld.

Je kunt op STAP-budget.nl een loopbaancoach vinden en hier een gratis ontwikkeladvies van ontvangen ter waarde van €700. Wil jij hier gebruik van maken? Meld je dan aan bij een coach waar jij van denkt, deze kan mij verder helpen. Hierbij geldt op = op, dus wees er zo snel mogelijk bij.

Waarom?

De groepen waarvoor het STAP ontwikkeladvies voor bedoeld is, laten zich tot nu toe over het algemeen weinig bijscholen. Dit heeft onderzoek van TNO duidelijk gemaakt. Omdat deze groepen bijscholing goed kunnen gebruiken, is het STAP ontwikkeladvies het adviestraject wat hierbij ondersteunt.

Voor wie is het?

Er zijn een aantal scenario’s waarbij je in aanmerking komt voor het ontwikkeladvies, dat zijn:

 • Je moet ouder zijn dan 18 jaar
 • Je moet jonger zijn dan de pensioenleeftijd
 • Je moet werkende* of werkzoekende zijn
 • Je moet een opleiding op MBO-1, MBO-2 of VMBO-niveau hebben afgerond of geen diploma hebben
 • Een band hebben met de Nederlandse arbeidsmarkt

Als je aan bovenstaande eisen voldoet, is de volgende vraag: wanneer weet ik of ik het ontwikkeladvies nodig heb? Het STAP ontwikkeladvies is in een aantal gevallen heel erg zinvol. Om er achter te komen of dit voor jou geldt, zijn er een aantal vragen die je aan jezelf kunt stellen:

 • Waar ben ik goed in?
 • Weet ik waar ik energie van krijg?
 • Hoe kan ik in mijn huidige baan mijzelf ontwikkelen?
 • Hoe start ik een eigen bedrijf of laat ik mijn bedrijf verder groeien?

Als jij het antwoord op bovenstaande en soortgelijke vragen weet, dan heb je het ontwikkeladvies mogelijk niet nodig. De mogelijkheid om te praten met een coach is er juist voor personen die hier geen antwoord op hebben. Door in gesprek te gaan met een coach, kun je er achter komen wat de juiste loopbaankeuze voor jou is en hoe jij je verder kunt ontwikkelen.

*Als je ZZP’er bent kom je ook in aanmerking voor het ontwikkeladvies.

Ontwikkeladvies stappenplan

Heb je na 1 gesprek helemaal duidelijk wat de juiste vervolgstappen zijn? Kleine kans, daarom kun je het ontwikkeladvies beter zien als een coaching traject voor jouw carrière. Het advies bestaat uit minimaal 4 uur waarin jij begeleiding krijgt van een ervaren coach waar vaak veel aandacht wordt besteed aan een scan voor de arbeidsmarkt.

Met deze scan kijken jullie naar wat jouw kwaliteiten zijn, wat je leuk vind om te doen en hoe dit aansluit op de arbeidsmarkt. Gedurende het traject wordt een gespreksverslag bijgehouden en ontvang jij een persoonlijk ontwikkelplan. Onderdeel hiervan zijn tips voor bepaalde opleidingen en trainingen die jouw positie op de arbeidsmarkt verstevigen.

Hoe het traject er precies uit ziet?

 • Een intake in combinatie met de arbeidsmarktscan
 • Een aantal gesprekken van minimaal 4 uur in totaal
 • Een onafhankelijke loopbaanadviseur begeleidt het traject
 • Een uiteindelijk ontwikkeladvies geeft je een perspectief voor de toekomst met betrekking tot je werk, competenties en de mogelijkheden voor opleidingen.

Aanmelden

Het aanmelden voor het STAP ontwikkeladvies doe je eenvoudig binnen een aantal stappen:

 1. Vind een gekwalificeerde coach die het STAP ontwikkeladvies aanbiedt.
 2. Meld je aan bij een coach waar jouw voorkeur naar uitgaat.
 3. De loopbaancoach zal vervolgens met jou contact opnemen voor de subsidie.

Voor het aanmelden geldt dat je er snel bij moet zijn. Er is vooraf een maximum aantal van 15.000 aanmeldingen afgesproken, dus vol is ook echt vol.