Wat is STAP budget en hoe zorg je dat je het krijgt?

Wat is STAP budget en hoe zorg je dat je het krijgt?

Goed nieuws voor alle werkenden en werkzoekenden! De overheid introduceert met het STAP budget een opleidingsbudget voor iedereen die haar of zijn positie op de arbeidsmarkt wil verbeteren. Leek een baan in de ICT jou altijd al wat? Door deze regeling kun je benodigde opleidingen volgen. Wil je jezelf omscholen of werken aan je digitale vaardigheden? De overheid helpt een handje met een jaarlijks opleidingsbudget van € 1.000,-. Mooi toch?

--- Let op: de online trainingen van icttrainingen.nl komen niet meer in aanmerking voor het STAP-budget. Dit budget is alleen nog te benutten voor opleidingen die in het scholingsregister van de overheid zijn opgenomen. Het kan hierbij gaan om meerjarige MBO-, HBO- of WO-opleidingen of een deel daarvan. ---

STAP staat voor STimulans ArbeidsmarktPositie, en dat zegt meteen iets over de intentie achter het STAP budget. De overheid wil hiermee de flexibiliteit op de arbeidsmarkt vergroten. Meer opleiding betekent dat je meer opties hebt en dat is goed voor je positie op de arbeidsmarkt.

Wanneer kan ik weer STAP-budget aanvragen?

De STAP-regeling is gestart op 1 maart 2022. Vanaf nu zullen er meerdere momenten per jaar zijn dat er nieuw budget beschikbaar komt. Voor 2023 komt er weer STAP-budget beschikbaar op:

  • We wachten op informatie van het UWV

Wil jij een herinnering krijgen zodra er weer nieuw STAP-budget beschikbaar is? Vul dan onderaan dit blog even je e-mailadres in.

Hoe kan ik STAP budget aanvragen?

Je kunt één keer per jaar STAP budget aanvragen bij het UWV, door een STAP-aanmeldingsbewijs in te dienen via je eigen UWV omgeving. Dit STAP-aanmeldingsbewijs vraag je aan bij je opleider naar keuze en geldt als een voorlopige inschrijving voor de cursus of opleiding. We leggen het hier uit in 4 handige stappen.

Mocht, om wat voor reden dan ook, je aanvraag voor de betreffende opleiding bij het UWV afgekeurd worden, dan vervalt je inschrijving bij de opleider. Wordt je aanvraag goedgekeurd, dan handelt het UWV achter de schermen de betaling af. Je hoeft dus geen inschrijfgeld voor te schieten. De drempel om opleidingen of trainingen te volgen wordt hiermee flink verlaagd.

Voor wie is het STAP budget?

Iedereen met een ‘relatie tot de Nederlandse arbeidsmarkt komt in aanmerking voor het STAP budget. In de praktijk betekent het alle werkenden en werkzoekenden in aanmerking komen. Grote kans dat jij in een van deze categorieën valt ;-)

Wat kun jij tot die tijd doen?

Het duurt misschien nog even voordat het STAP budget weer beschikbaar is, maar dat hoeft je natuurlijk niet tegen te houden om alvast eens rond te kijken waar voor jou de mogelijkheden liggen. Op icttrainingen.nl vind je alle cursussen en opleidingen die je nodig hebt om je ICT skills te verbeteren. In de komende tijd zullen we nog veel meer trainingen en complete opleidingstrajecten toevoegen die je gratis zou kunnen volgen binnen je STAP budget. Je opleiding start zodra alles rondom de aanvraag van het STAP budget is goedgekeurd en je inschrijving definitief is.

Let op: de online trainingen van icttrainingen.nl komen niet meer in aanmerking voor het STAP-budget. Dit budget is alleen nog te benutten voor opleidingen die in het scholingsregister van de overheid zijn opgenomen. Het kan hierbij gaan om meerjarige MBO-, HBO- of WO-opleidingen of een deel daarvan.

Meest gekozen losse trainingen met STAP-budget

Meest gekozen ontwikkelpaden met STAP-budget

We hebben voor verschillende functies complete ontwikkelpaden uitgestippeld, zodat je onderweg alle benodigde vaardigheden leert. Zo ben je aan het einde klaar voor de functie van je dromen. Hieronder een greep uit de ontwikkelpaden die je, zonder bij te betalen, met je STAP-budget kunt volgen:

 

Ontwikkelpaden voor beginners in de IT

Data ontwikkelpaden met STAP-budget

Cloud ontwikkelpaden met STAP-budget

Development ontwikkelpaden met STAP-budget

Project management ontwikkelpaden met STAP-budget

Security ontwikkelpaden met STAP-budget

Digitale vaardigheden ontwikkelpaden met STAP-budget

Overige ontwikkelpaden met STAP-budget

 

Scholing en ontwikkeling

Het STAP Budget is in het leven geroepen omdat scholing en ontwikkeling van mensen op de arbeidsmarkt enorm belangrijk is. Het is noodzakelijk werknemers de beste opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden te bieden, zodat zij hun vaardigheden en bekwaamheden voortdurend kunnen verbeteren. Helemaal in een snel veranderende (digitale) wereld waarin ontwikkelingen zich in rap tempo opstapelen is constante scholing van groot belang.

Een nieuwe baan vinden is niet altijd gemakkelijk. Dit is vooral het geval in tijden van economische recessie en onzekere tijd. De beste manier om je kansen op een nieuwe baan te vergroten is door je vaardigheden voortdurend te ontwikkelen. Het STAP budget is een tegemoetkoming van de schoolkosten en helpt je hier in ieder geval op financieel vlak mee.

STAP budget gebruiken voor een opleiding die niet past bij je huidige werkzaamheden? Dat is gewoon mogelijk en ook slim om te doen. Leren en ontwikkelen kun je ook prima in andere vakgebieden doen. De kennis die je hier op doet kun je ongetwijfeld ook gebruiken voor je huidige of toekomstige baan.