Agile vs Scrum: wat zijn de verschillen?

Agile vs Scrum: wat zijn de verschillen?

Agile en Scrum gaan vaak hand in hand en worden in één adem genoemd. Maar wat zijn precies de verschillen tussen beide methodieken? 

Beide zijn ontworpen om teams te helpen efficiënter en flexibeler te werken, maar ze zijn niet identiek. Het begrijpen van de verschillen is essentieel om te bepalen welke aanpak het beste past bij onze projecten en organisatie.

Agile vs. Scrum

Agile is een paraplu-term die verwijst naar een reeks principes en waarden die zijn vastgelegd in het Agile Manifest.

Deze principes promoten een iteratieve en incrementele benadering van softwareontwikkeling waarbij flexibiliteit en klanttevredenheid voorop staan.

Scrum, aan de andere kant, is een specifieke implementatie van de Agile filosofie, een raamwerk vol met specifieke rollen, ceremonies en artefacten die ons team helpt in het managen en structureren van je werk binnen de Agile mindset.

Door de Agile aanpak te volgen, richten bedrijven zich op regelmatige levering van waarde aan de eindgebruiker en constante verbetering door feedback.

Met de Scrum methodiek wordt deze aanpak verder opgedeeld in tijdsgebonden 'sprints', waarbij aan het einde van elke sprint een iets concreets opgeleverd kan worden.

Hierdoor kun je het werkproces continu evalueren en aanpassen.

Kernprincipes van Agile en Scrum

Wat zijn de kernprincipes en filosofie achter zowel Agile als Scrum?  En wat zijn de verschillen binnen het spectrum van softwareontwikkeling en/of projectmanagement.

Agile manifesto en de principes van Agile werken

Het Agile Manifesto vormt de basis van Agile werken en benadrukt waarden zoals individuen en interacties boven processen en hulpmiddelen, werkende software boven allesomvattende documentatie, samenwerking met de klant boven contractonderhandeling, en inspelen op verandering boven het volgen van een plan.

De twaalf principes van Agile geven prioriteit aan flexibiliteit en een wendbare mindset.

Scrum framework

Scrum is een structuur binnen Agile die rollen zoals de Scrum Master en Product Owner die aan de slag gaan met een sprint planning en sprint retrospectives. Dit framework biedt concrete handvatten voor teams om incrementele waarde te leveren.

Continu feedback en verbetering

Zowel Agile als Scrum leggen de nadruk op continue feedback en het regelmatig reflecteren om processen te verbeteren om zo daadwerkelijk kwalitatieve eindproducten op te kunnen leveren.

Bovendien wordt er hoge prioriteit gegeven aan veranderingen en het vermogen om snel en effectief aan te passen. Dit is cruciaal voor de Agile werkwijze en de uitvoering van Scrum.

Bij zowel Agile als Scrum is werkende software de belangrijkste maatstaf en staat dan ook centraal in de evaluatie van het succes van een project.

Belangrijkste verschillen tussen Agile & Scrum

Agile is de filosofie van flexibele en adaptieve ontwikkeling, terwijl Scrum een specifieke manier is om die filosofie in de praktijk te brengen binnen teams en projecten.

Scrum is dus een van de vele manieren om Agile principes toe te passen, maar het is niet de enige manier.

Concept vs. framework:

Agile is een concept of filosofie die gericht is op flexibele ontwikkeling, snelle levering, en aanpassing aan veranderende eisen. Het is een paraplu-term die verschillende ontwikkelingsmethodieken omvat, waaronder Scrum, Kanban, en Lean.

Scrum, daarentegen, is een specifiek framework dat wordt gebruikt om projecten te beheren volgens de principes van Agile. Het biedt een gedetailleerde set van rollen, ceremonies, en artefacten die teams kunnen volgen om hun projecten op een Agile manier te managen.

Rollen en structuur

Agile heeft geen strikt voorgeschreven set van rollen. Teams die Agile principes volgen, kunnen hun eigen structuren ontwikkelen die het beste bij hun projecten passen.

Scrum daarentegen definieert specifieke rollen binnen het team, zoals de Scrum Master, Product Owner, en Teamleden (vaak ontwikkelaars genoemd). Deze rollen hebben duidelijke verantwoordelijkheden en zijn cruciaal voor het succes van een Scrum-project.

Proces

Agile is meer een mindset of benadering zonder specifieke vereisten voor hoe projecten moeten worden uitgevoerd, behalve dat ze flexibel en adaptief moeten zijn. Teams hebben de vrijheid om te kiezen hoe ze hun werk organiseren en leveren.

Scrum biedt een concrete methode met een reeks ceremonies (zoals dagelijkse stand-ups, sprintplanning, sprintreviews, en retrospectives) en artefacten (zoals de productbacklog, sprintbacklog, en increment) die helpen bij het structureren en managen van het werk.

Scrum & Agile trainingen

Wil je meer te weten komen over Scrum en Agile? Dan raden wij onze Scrum trainingen en Agile trainingen op dit gebied aan. Neem gerust een kijkje binnen het aanbod op onze website.