Hoe word ik een systeembeheerder?

Hoe word ik een systeembeheerder?

Wanneer je systeembeheerder wilt worden heb je verschillende mogelijkheden. Ga je een opleiding zoals bijvoorbeeld een MBO of HBO doen? Of kies je voor zelfstudie via online trainingen? En hoe zit het met voorkennis? Dit zijn vragen die wij regelmatig krijgen. In dit artikel krijg je antwoord op deze prangende vragen.

Systeembeheerders onmisbaar voor elke organisatie

Een systeembeheerder wordt ook wel de backbone van de organisatie genoemd, en draagt zorg voor het dagelijkse beheer en onderhoud van het computernetwerk of computersysteem.

De systeembeheerder is er verantwoordelijk voor dat de verschillende computernetwerken optimaal werken en goed beveiligd zijn. De interessante en dynamische functie is populair en steeds meer mensen scholen zich om richting systeembeheerder.

Wat doet een gemiddelde systeembeheerder?

Wat is een bedrijf zonder netwerk? Het netwerk is cruciaal binnen elke organisatie en de afhankelijkheid van automatisering binnen het netwerk neemt meer en meer toe.

Systeembeheerders doen eigenlijk alles op het vlak van computers en het netwerk. Ze zijn verantwoordelijk voor e-mail en dus internet, een draadloos kantoor, de installatie van werkplekken, databekabeling, virusscanners en tal van andere aanverwante zaken.

Systeembeheerders installeren en onderhouden het systeem en de server. Systeembeheerders zijn simpelweg onmisbaar geworden binnen elke moderne organisatie.

Omscholen tot Systeembeheerder

Het is niet zo verwonderlijk dat steeds meer mensen overwegen zich om te laten scholen tot systeembeheerder.

Een baan in de ICT spreekt steeds meer mensen aan, niet in de laatste plaats vanwege de dynamiek. ICT is steeds in beweging omdat de ontwikkelingen op het gebied van de techniek erg snel gaan.

Goede systeembeheerders zijn telkens op de hoogte van die nieuwste ontwikkelingen, het beroep blijft dus steeds in beweging en ‘nieuw’. Tevens hebben ze behalve kennis van zaken een pro-actieve houding en zijn in staat een storing te verhelpen voor het écht daadwerkelijk een probleem is geworden.

Systeembeheerders zorgen ervoor dat de medewerkers onbezorgd hun werk kunnen doen en er geen kostbare tijd verloren gaat aan storingen en niet goed functionerende netwerken of systemen.

Maar dit is niet het enige waarom steeds meer mensen zich willen omscholen naar systeembeheerder

Er is namelijk een schreeuwend tekort aan goed opgeleide systeembeheerders. Dit is de kans op een goed betaalde baan, want de vraag is groot terwijl het aanbod laag is.

Ben jij je nog aan het oriënteren?

Nog niet helemaal zeker of een baan in de IT wat voor jou is? Dan is de IT Fundamentals training van CompTIA misschien wel wat voor je. De training is gericht op het ontwikkelen van een breder inzicht in de IT. Ook ideaal voor mensen die geen technische job hebben, maar wel in een technische omgeving/bedrijf werken.

Online Systeembeheerder trainingen

Omscholing kan je het beste doen via een MBO opleiding of via online trainingen. Je hebt theoretische basiskennis nodig om goed beslagen te eis te komen als toekomstig succesvolle systeembeheerder.

Kies je voor een MBO Informatica opleiding tot systeembeheer dan ben je vaak enkele jaren bezig, tegen een relatief hoge prijs.

Wanneer je kiest voor online trainingen om jezelf om te scholen tot systeembeheerder, dan profiteer je van maximale flexibiliteit, specialisatie en prijsvoordelen. Is dit de route die je wilt volgen, dan raden wij het volgende aan:

Basiskennis

Zonder basiskennis kom je nergens. CompTIA is de internationale certificeringsorganisatie die zich heeft toegelegd op algemene en leverancier onafhankelijke IT kennis en wordt ook veel gevraagd in vacatures.

  • CompTIA A+
    Basiskennis van hardware, besturingssystemen, netwerken, security etc.
  • CompTIA Server+
    Server hardware, netwerken, server besturingssystemen, backups etc.
  • CompTIA Network+
    Uitgebreide kennis rondom IT netwerken.

Het complete leerpad vind je hier.

Microsoft kennis

  • Training: Microsoft 365 Fundamentals
    De basisprincipes van de cloud met de focus op Microsoft 365
  • Training: MD-102: Endpoint Administrator
    Deze training is ontworpen om je te voorzien van alle nodige vaardigheden op het gebied van het beheren van alle aspecten van enterprise apparaatbeheer. Van het beheren van identiteit, beveiliging, toegang, beleid, updates tot app-beheer voor uiteenlopende apparaten.

Het complete leerpad vind je hier.

Na afronding van bovenstaande trainingen en examens heb je de Microsoft certificering Microsoft 365 Certified: Modern Desktop Administrator Associate behaald. Deze certificering is een van de meest gevraagde IT certificeringen bij werkgevers.

Hoe word ik een systeembeheerder?

Het antwoord op deze vraag is dus niet eenvoudig. Wat wij je wel mee kunnen geven:

  • Er is grote vraag naar systeembeheerders
  • Systeembeheerders verdienen veel geld
  • Een MBO opleiding duurt lang en is prijzig. Heb je tijd en geld, dan raden wij deze vorm aan
  • Online trainingen zijn relatief goedkoop, flexibel en start wanneer je wilt.

Opleidingsadvies?

Heb je nog vragen naar aanleiding van bovenstaande uiteenzetting, dan kan je ons via onze contactpagina natuurlijk altijd bereiken (via e-mail, telefoon of chat) en om advies vragen.

Vraag vrijblijvend advies aan >>