10 redenen waarom jij gebruik moet maken van het STAP-budget
Per maart 2022 kunnen zowel werkenden als werkzoekenden in Nederland gebruik maken van het door de overheid ter beschikking gestelde STAP-budget. Je kunt maximaal €1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Je kunt van dit geld een opleiding, training of cursus volgen met als doel jouw positie op de arbeidsmarkt te verstevigen of het overstappen naar een andere baan mogelijk te maken. De naam STAP betekent niet voor niets STimulering Arbeidsmarkt Positie.
Maar waarom zou je hier gebruik van willen maken? In dit artikel lees je de 10 redenen om gebruikt te maken van het STAP-budget.
#1 Het STAP-budget is gratis
Vaak zitten er bij subsidies of tegemoetkomingen allerlei addertjes onder het gras waardoor je er net niet voor in aanmerking komt. Bij het STAP-budget is dit absoluut niet het geval. Het budget is er voor zowel werkenden als werkzoekenden en wordt beschikbaar gesteld om jouw positie op de arbeidsmarkt te verstevigen. Simpelweg een mogelijkheid die je niet mag laten liggen!
#2 Het aanvragen is eenvoudig
Je hoeft geen ingewikkeld aanvraagproces af te ronden om gebruik je kunnen maken van het budget. Je kunt het 1 keer per jaar aanvragen en dat doe je eenvoudig via het UWV. Het stappenplan voor het aanvragen van het STAP-budget bestaat uit 3 simpele stappen:
- Kom je zelf in aanmerking?
- Komt je scholing in aanmerking?
- De aanvraag afronden
Zo simpel is het, dus je hoeft geen lang proces door om het uiteindelijk aan te kunnen vragen.
#3 De keuze is reuze
Het STAP-budget kun je inzetten voor veel verschillende soorten trainingen, cursussen of opleidingen. Op dit moment zijn er 782 verschillende soorten beschikbaar, van deeltijd tot voltijd. ICT vormt een groot vakgebied, zo zijn er alleen al hiervoor meer dan 135 verschillende ICT trainingen te volgen. Zo kun je onder andere kiezen tussen data science, data management, informatiebeveiliging en zelfs procesautomatisering.
#4 Uitbreiding van het aanbod
Hoewel er nu al meer dan 780 verschillende trainingen, opleidingen en cursussen gevolgd kunnen worden met het STAP-budget, breidt het aanbod zich nóg verder uit. Het kan dus zo zijn dat je een bepaalde training op het oog hebt, maar deze momenteel nog niet beschikbaar is. Houdt de lijst met opleidingen goed in de gaten, omdat het aanbod van trainingen wekelijks wordt uitgebreid.
#5 Uitgeleerd zijn bestaat niet
Zelfs al ben je de allerbeste specialist binnen jouw vakgebied, kun je het STAP-budget gebruiken om je ook buiten je eigen specialisme te ontwikkelen. Stel je hebt een passie voor data, maar werkt momenteel als diëtist, dan is dit de kans om je buiten je eigen vakgebied bij te scholen.
Ook al komt de kennis die je op gaat doen misschien niet direct van pas, weet je nooit waar het later goed voor kan zijn in je loopbaan. Je bent volledig vrij om te kiezen waar jij het budget voor wilt gebruiken, dus profiteer daarvan!
#6 Je bent nooit te oud om te leren
Als je bijvoorbeeld al 30 jaar dezelfde baan hebt of werkzaam bent binnen dezelfde branche, kan het lastig zijn om je nog verder te gaan specialiseren. Helemaal op latere leeftijd zijn er niet heel veel subsidies voor opleidingen beschikbaar. Daarom kan het STAP-budget dé oplossing zijn om alsnog die cursus te volgen die van pas komt binnen jouw werkzaamheden.
En wat pas van komt, is nogal een relatief begrip. Stel, je bent actief als marketeer. Dan kan het zijn dat je een hele goede specialist bent en daarom niet direct staat te springen om een online marketing cursus. Zelfs dan kun je het STAP-budget goed gebruiken, namelijk bijvoorbeeld voor een NLP cursus. Hier leer jij hoe je bepaalde NLP-technieken in business content toe kan passen. Zo zie je maar, veel trainingen zijn voor veel verschillende vakgebieden geschikt.
#7 Een methode voor iedereen
Het STAP-budget biedt allerlei verschillende opleidingsmethoden aan. Heb jij er niks mee om met anderen klassikaal een training te volgen? Geen probleem! Je kunt hier namelijk eenvoudig onderscheid in maken. De meest voorkomende opleidingsmethoden die momenteel bij STAP worden aangeboden, zijn:
- In een groep op locatie (192);
- In een groep op locatie of online (191);
- In een groep op locatie en online (144);
Daarnaast is er een ruim aanbod van e-learning trainingen, thuisstudies en trainingen of cursussen die individueel online te volgen zijn. Kortom, voor ieder wat wils.
#8 Verschillende niveaus
Naast de verschillende opleidingsmethoden en vormen, zijn er ook veel verschillende opleidingssoorten aangesloten bij STAP. Dat je kunt kiezen tussen een training of een vakopleiding is waarschijnlijk niets nieuws meer, maar je kunt zelfs onderscheid maken tussen HBO en MBO. De hoeveelheid wat betreft aanbod van beide soorten is min of meer gelijk. Er zijn echter wel een stuk meer trainingen te volgen (535) ten opzichte van vakopleidingen (196).
#9 Ook voor ondernemers en ZZP’ers
Ja, je leest het goed. Ook als ondernemer of ZZP’er mag je gebruik maken van het STAP-budget. Om als ondernemer of ZZP’er hiervoor in aanmerking te komen, gelden dezelfde voorwaarden als voor werknemers. Zo moet je 18 jaar of ouder zijn en mag je nog geen AOW ontvangen, moet jij of je partner in het bezit zijn van de Nederlandse nationaliteit en moet je volksverzekerd zijn. Daarnaast mag je dit kalenderjaar nog geen STAP-budget hebben ontvangen en moet de opleiding die jij wilt volgen beschikbaar zijn bij STAP.
#10 Meest aantrekkelijke regeling
Voor veel subsidies en tegemoetkomingen gelden er veel verschillende soorten eisen en voorwaarden waar je aan moet voldoen. Bij het STAP-budget is dit niet het geval. In een artikel wat we eerder al schreven over de subsidies voor opleidingen in Nederland, is te zien dat er wel een aantal regelingen in Nederland. Maar geen van deze subsidieregelingen is zo aantrekkelijk als het STAP-budget. Grijp daarom je kans om het STAP-budget dit jaar nog aan te vragen. Het volgende aanvraag-moment is op 1 mei, en op = op.
Let op: de online trainingen van icttrainingen.nl komen niet meer in aanmerking voor het STAP-budget. Dit budget is alleen nog te benutten voor opleidingen die in het scholingsregister van de overheid zijn opgenomen. Het kan hierbij gaan om meerjarige MBO-, HBO- of WO-opleidingen of een deel daarvan.