Wat is PHP nou precies?
Wat is PHP nou precies?
HTML, CSS, Python en PHP. Allemaal termen die je hoogstwaarschijnlijk de laatste jaren steeds vaker voorbij hebt zien komen. De een weet gelijk waar we het over hebben en de ander krabt zichzelf nog even achter het oor.
Toch worden deze begrippen met de dag belangrijker, en deze trend lijkt voorlopig nog niet om te keren. Vandaag gaan we ons focussen op wat PHP precies is, wat je er mee kan en waarom het van zo’n groot belang is op digitale ontwikkelingen van vandaag de dag!
De evolutie van PHP
De evolutie van PHP is een interessante reis geweest, van zijn bescheiden begin als een eenvoudige HTML-embedding scripttaal tot een krachtige server-side programmeertaal die breed wordt ingezet voor webontwikkeling.
PHP in de kinderschoenen
PHP vindt zijn oorsprong in 1994, toen Rasmus Lerdorf de taal had bedacht om zijn eigen persoonlijke homepage te beheren en het doopte tot Personal HomePage Tools. Rasmus stopte hier uiteraard niet, en begon zijn geesteskindje verder te ontwikkelen door de jaren heen.
In 1995 bedacht hij PHP/FI (FI staat voor Forms Interpreter). Deze variant bracht mogelijkheden met zich mee om formulieren te verwerken en basis database interacties uit te kunnen voeren.
Een belangrijke stap in de ontwikkeling van PHP vond plaats in 1998, genaamd PHP3. Een bijzonder aspect hiervan was Zend Engine, wat ervoor zorgde dat PHP kon draaien als een module op webservers zoals Apache. Tevens werd MySQL geïntegreerd, wat resulteerde in een verbeterde ondersteuning voor databases.
Door de jaren heen werd PHP met iedere versie verbeterd en geoptimaliseerd, waardoor het sneller en slimmer werd. Dit werd met name gedaan door de verbeteringen binnen Zend Engine en het verbeteren van de OOP-functionaliteiten. De mogelijkheden namen toe in een hoog tempo, en het begon meer gebruikers en geïnteresseerden te trekken.
Wat kun je met PHP?
Iedereen is tegenwoordig op het internet te vinden, je ontkomt er simpelweg niet aan. Waar websites vroeger bijna uitsluitend met HTML werden gebouwd, en wellicht CSS werd gebruikt voor de opmaak hiervan, is er vandaag de dag een gigantische keuze aan verschillende talen waarin je kan programmeren en coderen; en één razendpopulaire optie is PHP.
PHP wordt meer en meer gebruikt bij het ontwikkelen van websites. Deze taal maakt het voor ons mogelijk om onder andere websites en zoekmachines op het internet te bouwen. Het is daarbij ook nog eens een open source, wat inhoudt dat iedereen het simpelweg kan gebruiken. Het feit dat PHP voorop loopt in de opensource-technologie is ook een van de redenen dat de taal zo is toegenomen in populariteit de laatste jaren.
Waarom PHP gebruiken?
PHP geeft de ontwikkelaar de mogelijkheid om dynamische websites te bouwen. In tegenstelling tot HTML, die gebruikt wordt om statische websites te bouwen, kan je met PHP dus ervoor zorgen dat de inhoud van de website zich aanpast aan de gebruiker. Hierdoor kun je gepersonaliseerde ervaringen creëren.
Dit verschilt dus ontzettend ten opzichte van websites die uitsluitend HTML gebruiken, waar dus standaard dezelfde informatie en opmaak gepresenteerd wordt.
Naast het voordeel dat je websites kan personaliseren en een geoptimaliseerde gebruikerservaring kan verzorgen, laden websites die gebouwd zijn met PHP vaak ook sneller dan sites die gebouwd zijn met andere talen. Dit komt onder andere door het feit dat PHP in zijn eigen geheugenruimte werkt, terwijl andere alternatieven vaak gebruikmaken van overhead-servers en COM-based architectuur.
PHP is een flexibele en goedkope optie
Daarbij is het ook niet onbelangrijk dat in tegenstelling tot ASP.NET-codes, voor PHP enkel een Linux-server nodig is om te draaien. Deze is vaak zonder extra kosten beschikbaar via een hostingprovider. Nog een voordeel ten opzichte van ASP.NET is dat je met PHP gebruik kan maken van MySQL, waar je bij ASP.NET-codes MS-SQL nodig hebt; wat de betaalde versie hiervan is. Qua prestaties maakt het verder geen verschil.
Nog een fijne bijkomstigheid is dat PHP veel database flexibiliteit biedt. Dit houdt in dat het heel goed geïntegreerd kan worden met verscheidene databasesystemen. Hierdoor kan de ontwikkelaar kiezen welke database het beste bij hen past en deze verbinden met hun code.
Waar kom je PHP tegen?
Als je bijvoorbeeld eens een WordPress website hebt gebouwd, of een keertje in de back-end hebt rondgesnuffeld, heb je waarschijnlijk wel eens bestanden gezien die eindigen op .PHP. Dit houdt in dat deze bestanden PHP-scripts zijn, die WordPress gebruikt om hun sites mee te structureren en vorm te geven. Een aantal voorbeelden van plekken waar je PHP tegen kan komen zijn:
- Websites
- Content Management systemen (zoals WordPress, Joomla en Drupal)
- E-commerce platformen (zoals WooCommerce en Magento)
- Webapplicaties
PHP is breed inzetbaar, wat tevens nog een reden is waarom veel mensen in de ICT-branche fan zijn van deze scripttaal.
Uiteraard is het ook zo PHP ondertussen een sterke community om zich heen heeft verzameld, waar ook veel mensen graag meehelpen aan het verbeteren van de taal en het uitbreiden van de functionaliteiten. Naarmate deze functionaliteiten van deze taal toenemen zal tevens het gebruik van de taal toenemen en zit de kans er dus in dat je het alleen maar meer en meer zal tegenkomen in de komende jaren.
Hoe kan ik PHP leren?
Of je nou al enige ervaring hebt met programmeren of nog helemaal niks er vanaf weet, PHP is een goede keuze om aan je lijstje met vaardigheden toe te voegen. Het is erg in trek bij verschillende bedrijven en je kan er alle kanten mee op.
Op YouTube en op Google kun je veel informatie en allerlei gratis video’s en tips vinden over hoe je PHP moet oppakken. Vaak zijn deze stukken informatie wel lichtelijk beperkt, en zul je waarschijnlijk het meest efficiënte leertraject vinden in een cursus die gericht is op zo effectief mogelijk informatie overbrengen en aanleren.
Er is ondertussen een erg groot aanbod van verschillende partijen die cursussen en opleidingen aanbieden, zowel betaald als onbetaald. Bij ICTTrainingen bieden wij ook verschillende opleidingstrajecten aan voor cursisten en voor organisaties. Tevens kun je een Onbeperkt Leren abonnement afsluiten waardoor je jezelf zonder limiet kan doorontwikkelen in een vaardigheid naar keuze.
PHP is een enorm flexibele programmeertaal en het lijkt erop dat deze populariteit alleen maar zal toenemen de komende tijd. Het heeft zich bewezen als een flexibele en breed-inzetbare optie om veel verschillende oplossingen te kunnen creëren voor webpagina’s en applicaties. Veel mensen maken er al dankbaar gebruik van, en wij kunnen niet wachten hoe de volgende ontwikkelingen binnen deze taal eruit gaan zien!
Het is nooit een slecht idee om door te ontwikkelen en jezelf nieuwe vaardigheden aan te leren. Wij helpen jou daar dan ook graag bij! Of je nou beter wilt worden in jouw huidige vak, of de grote sprong wilt maken en een geheel nieuwe branche in wilt duiken, wij hebben de juiste opleiding voor jou! Zo hebben we verschillende cursussen voor programmeren, beheer (zoals DevOps, Data,- server,- of netwerkbeheer), en zelfs voor als je een of meerdere Microsoft certificeringen wilt behalen.