Gebruik het STAP-budget om SCRUM Master te worden!
Auteur: Arjan de Knegt Publicatiedatum: June 23, 2022

Gebruik het STAP-budget om SCRUM Master te worden!

Jij als Scrum Master draait aan de knoppen om ervoor te zorgen dat de Scrum aanpak door en binnen het team op de goede manier wordt uitgevoerd. Maar hoe wordt je nou een goede Scrum Master?

Dit doe je door een opleiding of training te volgen! En wist je al dat je hier het STAP budget voor kunt inzetten? Via het STAP budget ter waarde van €1.000 wat beschikbaar is gesteld door de overheid, kun jij je verdiepen in een onderwerp wat jij interessant vindt. Ook een opleiding of training tot Scrum Master hoort hierbij. Onze opleiding Ontwikkel je tot Scum Master kan bijvoorbeeld ook worden gevolgd met het STAP budget. Ideaal, toch?

Let op: de online trainingen van icttrainingen.nl komen niet meer in aanmerking voor het STAP-budget. Dit budget is alleen nog te benutten voor opleidingen die in het scholingsregister van de overheid zijn opgenomen. Het kan hierbij gaan om meerjarige MBO-, HBO- of WO-opleidingen of een deel daarvan.

Overzicht van gerelateerde STAP trainingen

Meer over Scrum

Als Scrum Master moet je over een aantal skills beschikken. Belangrijke competenties zijn onder andere:

  • Organisatieskills
  • Coachend vermogen
  • Duidelijk communiceren
  • Resultaatgericht
  • Planningskills

Kun je zonder deze skills geen Scrum Master worden? Absoluut niet. Bij Icttrainingen.nl hebben we een breed scala aan opleidingen, waaronder verschillende methodieken. Onder deze categorie vind je ook de opleiding Ontwikkel je tot Scrum Master.

Het belang van Scrum

De laatste tijd is Scrum belangrijk bij veel organisaties. Maar waarom eigenlijk? Door het toepassen van de Scrum methode, ben je als team beter in staat om binnen gestelde kaders aan de slag te gaan. Goede voorbeelden van deze kaders zijn tijd en budget. Veel projecten en processen binnen het bedrijfsleven lopen vaak buiten budget en duren oneindig lang, maar Scrum biedt hiervoor de oplossing.

De sprint is een veelvoorkomende methode die dient als een goed voorbeeld. Een sprint kan 1 tot 4 weken duren, en kan op veel verschillende soorten aspecten binnen teams in het bedrijfsleven van toepassing zijn. Om dit soort teams goed te laten functioneren, is een Scrum Master om alles in goede banen te leiden essentieel.

Wat is het verschil tussen een Scrum Master en een projectleider?

Kort gezegd staat Scrum dus voor een projectmanagementmethode. De term slaat terug op een werkwijze, en een van de kenmerken van teams die op de Scrum manier te werk gaan zijn sprints. Vaak wordt er dan in veelzijdige teams gewerkt middels korte sprints, vaak met een maximale lengte van 4 weken, om een nieuw of verbeterd product op te leveren.

In de praktijk worden Scrum Masters en projectleiders door elkaar gehaald. Het is een misvatting om te denken dat dit hetzelfde is, aangezien er wel degelijk een duidelijk verschil is tussen beide rollen. De verantwoordelijkheden van projectmanagers worden namelijk niet compleet overgenomen door een Scrum Master. Met andere woorden, je voert niet allebei dezelfde taken uit. Er zit wel deels overlap tussen de twee rollen, maar ze vervangen elkaar absoluut niet.

Een projectleider is doorgaans bezig met tijd en het budget om gestelde targets of doelen te behalen en zal vanuit dit aspect zijn of haar team aansturen. Een Scrum Master daarentegen is veel meer bezig met het team succesvol te laten zijn, in plaats van puur aan te sturen op doelen gesteld vanuit de organisatie. Met andere woorden, een projectleider of product owner zal er voor zorgen dat een team in staat is om de doelen of het resultaat te behalen. De Scrum Master zorgt dat het team groeit waardoor resultaten makkelijker worden behaald.

Verbeter je IT skills met 1.000 euro STAP-budget

Wist je dat je de overheid vanaf 2022 een persoonlijk opleidingsbudget voor alle Nederlanders beschikbaar stelt? Het gaat daarbij om een jaarlijks budget van € 1.000,-. Door onze scherpgeprijsde e-learning is dat genoeg om jezelf om te scholen naar de ICT. Zonder dat je zelf bij hoeft te betalen! Lees hier alles over het STAP-budget.

 

Delen via: