PHP Programmeren voor beginners

PHP Programmeren voor beginners

Met behulp van HTML en CSS heb je prachtige websites gemaakt. Toch ben je nog niet helemaal tevreden en wil je iets veranderen. Die verandering moet je dan op iedere pagina uitvoeren en dat kost veel tijd! PHP biedt je de handvatten om dit te realiseren. PHP leren is echter niet eenvoudig. PHP Programmeren voor beginners kan uitkomst bieden.

Ben je een gevorderde PHP gebruiker dan is dit artikel waarschijnlijk niks voor jou. Sta je aan de basis van een carriere in de PHP en ben je van plan om te starten, lees dan zeker verder.

Wat is PHP?

Om deze vraag te beantwoorden, is het belangrijk om te weten hoe het internet precies werkt. Als je op je computer op het internet surft, maak je gebruik van een browser. Bij het bezoeken van een website, vraagt je browser een webpagina op bij een server.

Deze server stuurt dan de HTML en CSS code naar jouw computer. De browser leest die code, waardoor jij de pagina ziet. Als je een PHP pagina opvraagt, kijkt de server eerst of er PHP code in de pagina staat. De server voert deze code uit, waardoor er HTML-code wordt gegenereerd. Deze code wordt doorgestuurd naar jouw browser, waardoor je niet direct te maken krijgt met PHP, maar het is er wel! PHP is dus een programmeertaal, die wordt uitgevoerd door een server.

Wat kan je met PHP?

Met PHP is het mogelijk om gebruikersdata op te slaan en te presenteren. Hierdoor worden webpagina's dynamischer. Zo kun je bijvoorbeeld een gastenboek maken, waar bezoekers een berichtje kunnen achterlaten en lezen.

PHP maakt het ook mogelijk om een stuk HTML-code terug te laten keren op iedere pagina. Als je dan een wijziging op iedere webpagina wilt uitvoeren, hoef je alleen maar de PHP code één keer te wijzigen.

Tevens kun je met PHP je eigen database bouwen. De gegevens die worden ingevoerd in de database, zijn dan eenvoudig te presenteren op een webpagina. Dit alles maakt PHP erg nuttig. Het is dan ook zeker de moeite waard om de programmeertaal te leren.

Wat moet ik kunnen om PHP te leren?

Allereerst is het erg handig om een basiskennis van HTML te hebben. Je gaat namelijk webpagina's manipuleren met PHP en die webpagina's zijn geschreven in HTML. Het is geen must, maar het maakt het wel veel makkelijker.

Het is ook handig om basiskennis te hebben van Javascript. De functies die in Javascript voorkomen, zijn ook te vinden in PHP. Ze worden soms iets anders geschreven, maar de basis is hetzelfde. Javascript wordt ook gebruikt in webpagina's, maar dat wordt uitgevoerd door de browser en niet door de server, zoals bij PHP.

PHP Programmeren voor beginners

Hoe leer je nou eigenlijk zo'n taal? Er zijn heel veel pagina's te vinden op het internet waar informatie staat over PHP, maar er is er wel een probleem. Veel pagina's waarop staat "PHP Programmeren voor beginners", zijn niet echt voor beginners. Deze pagina's zijn dan voor mensen die al een basis hebben in een aantal programmeertalen en alleen maar op zoek zijn naar de manier waarop je de functies schrijft in PHP.

Dat is dus niet voor echte beginners. De documentatie van PHP wordt gedaan door mensen met meningen. De ene vindt bepaalde functies belangrijker dan de andere. Hierdoor kan het voorkomen dat er functies zijn die veel makkelijker zijn voor iets wat je wil bereiken. Je ziet soms door de bomen het bos niet meer.

Het is aan te raden om woorden als "beginners" te vermijden bij het zoeken. Wanneer je een beginner bent, laat zich namelijk niet vastleggen. Het is beter om te zoeken met woorden als "introductie" of "inleiding". Dat zou namelijk hetzelfde moeten zijn voor iedereen.

Online leren of via een boek?

Sommige mensen vinden het prettig om via een boek te leren. De meeste boeken beginnen namelijk echt bij de basis. Je kan dan oefenen op je computer terwijl je een boek naast je hebt liggen. Het nadeel hiervan is dat een boek geen updates krijgt. Er kunnen updates zijn in PHP, waardoor er nieuwe functies zijn, die dan niet in het boek staan. In dit geval kan het beter zijn om een online cursus te doen. Deze kunnen makkelijker worden geüpdatet. Op onze website staat een actuele cursus over PHP voor de echte beginner.

Verder is het aan te raden om 'het gewoon te doen'. Zoek een voorbeeld op, neem dat over en kijk wat het doet. Verander eens een paar dingen in de code om te zien wat het doet. Op deze manier duurt het wel iets langer om het te leren, maar je zal het dan beter begrijpen. Uiteindelijk zul je zelf inzicht krijgen in de manier waarop PHP werkt en zul je zelf PHP code kunnen schrijven die is afgestemd op jouw webpagina. Zo kun je jouw eigen dynamische webpagina creëren!

Omscholen naar programmeur?

PHP is niet de enige programmeertaal. Wanneer u zich wenst te (om)scholen naar programmeur zijn er zeel veel mogelijkheden. Het kan lastig zijn hier een keuze in te maken. Programmeertalen zoals Java, PHP, .NET, C#, Python etc. bieden allemaal zo hun voor en nadelen. Om u te helpen de juiste keuze te maken hebben wij een artikel geschreven over de mogelijkheden tot omscholing: Omscholen naar programmeur.

Noot: afbeelding via freepik.com.