Gebruik de code voor 20% korting op alle trainingen -->

Black Friday

BLACK20%FRIDAY
Auteur: Arjan de Knegt Publicatiedatum: November 30, 2023

Wat is Lean Six Sigma?

Een van de belangrijkste termen binnen het bedrijfsleven is efficiëntie. Iedereen wil graag een zo hoog mogelijk rendement halen uit hun inspanningen of investeringen. Dit kan uiteraard op verschillende manieren gerealiseerd worden, met vaak verschillende uitkomsten van dien. 

 

Gelukkig zijn er door de jaren heen een paar slimme koppen geweest die een methodiek hebben opgesteld met slechts één doel: het optimaliseren en verduurzamen van bedrijfsresultaten. Wat dit precies inhoudt en hoe je deze methodiek in jouw voordeel kan gebruiken leggen we hieronder uit!

Wat is Lean Six Sigma Icttrainingen

De geschiedenis van Lean Six Sigma

Dit is een buitengewoon interessant onderwerp als we naar de geschiedenis kijken. Er zijn zelfs mensen die beweren dat de oude Egyptenaren al gebruik maakten van soortgelijke denkwijzen voor de constructie van de piramides. Gezien het feit dat dit moeilijk tot niet te controleren is, focussen wij ons op de oorsprong van Lean Six Sigma in de 20e eeuw.

De oorsprong van Lean bij Toyota

Sakichi Toyoda staat voornamelijk bekend als de oprichter van Toyota; maar was daarnaast ook nog een gerespecteerd uitvinder! Toyoda bedacht in de jaren 40 een systeem dat ervoor zorgde dat een machine automatisch afslaat zodra er zich een fout voordoet; wat tegenwoordig bekendstaat als Jidoka. Daarbij kwam Toyoda’s zoon met het idee ‘Just-in-Time’, wat inhield dat materiaal of onderdelen pas werden aangeleverd op het moment dat het verwerkt moest worden. 

 

Een van de ingenieurs van Toyoda, Taiichi Ohno, wist al deze verschillende systemen perfect samen te implementeren en heeft dit gedoopt tot het Toyota Productie Systeem, wat later bekend kwam te staan als Lean Production. Dit systeem is gericht op het verwijderen van overbodige processen en activiteiten binnen het productieproces.

Het ontstaan van Six Sigma bij Motorola

Door het succes van de Japanse fabrikanten, waar ze consistent voor lage prijzen hoogwaardige kwaliteit konden leveren, werd er vanuit de Verenigde Staten gezocht naar een manier om hiermee te kunnen concurreren.

 

In de jaren 80 werd er binnen de muren van de Motorola fabriek door ingenieur Bill Smith een doorslaggevende methodiek ontwikkeld genaamd Six Sigma. Deze vorm van kwaliteitsproductie focust zich op het vroegtijdig herkennen en verwijderen van defecten en het stroomlijnen van het productieproces met als achterliggende gedachte om het foutpercentage naar 0,0002% terug te dringen (2 fouten per 1 miljoen kansen); wat uiteindelijk 0,00034% werd.


In de jaren 90 zagen de industriële giganten in de Verenigde Staten de potentie van Lean en Six Sigma en besloten samen te implementeren, waardoor ze het Lean Six Sigma systeem te wereld hebben gebracht. Dit systeem werd geïntroduceerd door Michael George en Robert Lawrence Jr. in hun boek Lean Six Sigma: Combining Six Sigma with Lean Speed.

Wat is Lean Six Sigma ict trainingen

Wat houdt Lean Six Sigma precies in?

Lean Six Sigma voegt de beste aspecten van zowel het Lean systeem als het Six Sigma systeem samen. Dit houdt in dat er nauwkeurig wordt gelet op het verwijderen van onnodige processen en handelingen binnen het productieproces, het reduceren van onnodige verspilling van materialen en het optimaliseren van kwaliteit.

 

Het verminderen van de stappen binnen een proces en een consistente output van hoogwaardige kwaliteit zorgen ervoor dat je een stuk minder onkosten maakt. Deze overgebleven resources (mankrachten en kapitaal) kunnen hierdoor elders gebruikt worden om bijvoorbeeld het bedrijf te schalen of om nieuwe projecten te starten.

 

De voornaamste gedachtegang achter Lean Six Sigma is om te identificeren wat jouw klanten of doelgroep het belangrijkst vindt in jouw product en jouw bedrijfsprocessen hier bewust op af te stemmen om deze waarden zo goed mogelijk te kunnen realiseren. Hierdoor zie je een stijging in kwaliteit, efficiëntie en doorlooptijd terwijl de kosten dalen.

Voor wie is Lean Six Sigma interessant?

Hoewel deze denkwijze is ontstaan binnen de industriële sector, wordt deze methodiek vandaag de dag in een groot aantal verschillende sectoren toegepast. Toch zie je Lean Six Sigma nog steeds het vaakst voorkomen binnen branches waar vooral kwaliteitsnormen van cruciaal belang zijn. Denk hierbij aan fabrikanten voor luchtvaartonderdelen en de farmaceutische industrie.

Lean Six Sigma ICTtrainingen

Uit welke disciplines bestaat Lean Six Sigma?

Er is niet slechts één diploma binnen het rijk van Lean Six Sigma. Ook hier worden verschillende niveaus van bekwaamheid gehanteerd. Deze niveaus zijn opgedeelt in verschillende “Belts” (banden):

 

  • Yellow Belt - Hier maak je kennis met de filosofie en methodiek van Lean Six Sigma en leer je dit toe te passen in jouw eigen omgeving. Met een Yellow Belt ben je vaak nog een ondersteunende kracht voor de Green Belts.

 

  • Green Belt - Deze Belt geeft aan dat je over genoeg kennis beschikt en adequaat genoeg bent om zelfstandig Lean Six Sigma projecten uit te voeren binnen jouw afdeling.

 

  • Black Belt - Hier werk je vaak fulltime met Lean Six Sigma en begeleid je Green Belts bij het uitvoeren van het project dat jij vorm hebt gegeven. Tevens focus jij je op het optimaliseren van het verbeterproces.

 

  • Master Black Belt - Deze mensen kennen het denkraam van Lean Six Sigma door en door en zijn bekwaam genoeg om andere mensen op te leiden tot Black Belts.

 

Afhankelijk van wat jouw doelen zijn binnen een organisatie of bedrijf kun je ervoor kiezen om je op te leiden tot een bepaalde kleur belt.

Hoe implementeer je een Lean Six Sigma project in jouw organisatie of bedrijf?

Dit is natuurlijk de hamvraag, en het antwoord verschilt per sector en per bedrijf. Om te beginnen is het belangrijk om te herkennen wat jouw doelgroep het allerbelangrijkste vindt van jouw product of service. 

 

Wanneer je hier een helder beeld bij hebt kun je je gaan focussen op waar de potentiële groei ligt binnen jouw bedrijf. Gooien jullie veel materiaal weg? Is het productieproces te omslachtig? Worden er nog te veel onnodige fouten gemaakt ergens in de keten?

 

Het is belangrijk om te kijken wat er fout gaat en wat er verbeterd kan worden binnen jouw organisatie voordat je overhaaste beslissingen gaat nemen. Ook moet je duidelijkheid creëren over wat iedere stap binnen het proces toevoegt aan de ‘waardestroom’ - ofwel wat voegt het toe aan de uiteindelijke tevredenheid van de klant. 

 

Dit geeft al een goed beeld van waar de verspillingen liggen en hiermee kun je aan de slag om een geraffineerde workflow te bedenken.

 

Lean Six Sigma

DOWNTIME in Lean Six Sigma

Een van de bekendste termen binnen Lean Six Sigma is het acroniem DOWNTIME. Dit staat voor defects, overproduction, waiting, non-utilized talent, transportation, inventory, motion, en extra-processing. Deze acht factoren komen voort uit het Lean gedeelte van Lean Six Sigma. Wanneer je jouw bedrijf gaat evalueren aan de hand van deze pilaren, kun je nog meer helderheid creëren rondom welke afdelingen meer potentie uit te halen valt.

 

Er moet dus gekeken worden naar hoeveel defecten je hebt in jouw productieproces, of je onnodig teveel produceert, waar in de keten(s) je moet wachten, wat voor werknemers ‘slapende talenten’ zijn, waar de winst te behalen valt binnen transport, hoe het bijhouden van de voorraad gaat en eventueel verbeterd kan worden, of de werkplaats eventueel opnieuw ingericht moet worden om looplijnen te optimaliseren en natuurlijk of het ook op het bureaucratische vlak wellicht onnodig veel handelingen verricht moeten worden.

Externe partijen voor Lean Six Sigma projecten

Een andere optie is om een externe partij in te schakelen om een Lean Six Sigma project binnen jouw organisatie op te zetten. Deze mensen zijn er vaak jarenlang in getraind en gespecialiseerd en weten hoe ze een goede ROI (Return On Investment) kunnen realiseren.

 

Lean Six Sigma heeft de bedrijfswereld volledig veranderd en blijft dat vandaag de dag nog steeds op hoog tempo doen. Het is natuurlijk altijd een goed idee om jezelf door te blijven ontwikkelen en de beste versie van jezelf te worden. Daarom bieden wij een grote variëteit aan opleidingstrajecten aan. Of je nou een marketeer wilt worden, security specialist, webdesigner of een of meerdere Microsoft Certificeringen wilt binnenslepen, bij ons kan het!

Delen via: