Grootste online IT opleider

Beste klantenservice

Veel e-learning in prijs verlaagd

Na betaling, direct starten

IT / ICT - Wat is het precies?

IT / ICT - Wat is het precies?

Toch is het voor veel mensen nog niet helemaal duidelijk wat deze termen nou precies inhouden; zo denken ze al gauw aan mensen die alleen maar programmeren of aan moederborden aan het solderen zijn. Om hier wat meer duidelijkheid rondom te creëren hebben ze de feiten hieronder op een rijtje gezet.

Het verschil tussen IT en ICT

IT (informatietechnologie) en ICT (informatie,- en communicatietechnologie) worden vaak door elkaar heen gebruikt en met elkaar verwart. Veel mensen denken daarom ook dat het hetzelfde inhoudt; toch zit er wel degelijk een groot verschil tussen deze twee.

Wat is informatietechnologie?

Informatietechnologie betreft het informatiedomein. Alle technologieën die worden gebruikt voor het opslaan, verwerken en versturen van informatie vallen onder informatietechnologie. Hier gaat het dan om hardware, software, databases en netwerken die worden gebruikt binnen deze sector om informatie te beheren en/of te verwerken.

Een paar kenmerken/voorbeelden van IT zijn:

Wat is informatie,- en communicatietechnologie?

De C in ICT staat voor communicatie, wat de betekenis weer een wat bredere definitie geeft. Hier wordt de nadruk gelegd op alle technologieën, diensten of digitale apparatuur die betrekking hebben op communicatie. Telefonie en media zijn hier twee prominente voorbeelden van. In wezen kun je zeggen dat ICT de overkoepelende term is van IT, waar ook alle communicatie technologieën bij betrokken worden. 

In het kort: wanneer men het over IT heeft, gaat het over alle technologieën die gebruikt worden voor data en informatiebeheer en verwerking; terwijl ICT een wat bredere scope heeft en dus ook alle communicatietechnologieën erbij betrekt. Toch worden deze begrippen vandaag de dag in veel gevallen als synoniemen voor elkaar gebruikt.

De impact van IT en ICT in het dagelijks leven

De laatste dertig jaar is het op een hoog tempo doorontwikkeld en geïnvesteerd in de technologiesector. Dit heeft ervoor gezorgd dat veel van onze dagelijkse taken steeds vaker met computers voldaan moeten worden. Of het nou gaat om jouw bankzaken, de krant lezen of cadeautjes kopen; alles kan tegenwoordig online.

IT in het bedrijfsleven

Informatietechnologie is in het begin vooral van belang geweest in de zakelijke wereld. De eerste computers waren duur en niet al te gebruiksvriendelijk, waardoor ze vooral binnen de grotere bedrijven te vinden waren. IT werd van groot belang omdat firma’s hierdoor op grotere schaal data konden verwerken, analyseren en beheren. Er ging een volledig nieuwe wereld voor ze open, waar ze uiteraard dankbaar gebruik van maakten. Denk hierbij dan bijvoorbeeld aan de bedrijven op Wall Street, die ineens veel sneller konden handelen op de beurs.

Andere bedrijven haakten hier gauw op in en zagen dat IT de toekomst had (denk hierbij aan Microsoft of IBM), waardoor ze nieuwe oplossingen voor oude problemen gingen zoeken. Het gevolg hiervan was dat er een volledig nieuwe sector werd gecreëerd en iedere dag werd er wel weer een nieuw bedrijf opgezet dat een technologische oplossing aan de man probeerde te brengen.

ICT in het persoonlijke leven

Hoewel ICT uiteraard ook van groot belang was/is in het bedrijfsleven, heeft het wellicht de allergrootste impact gehad op ons persoonlijke leven. Vroeger kon je een telefoon bijna uitsluitend op de hoek van de straat vinden, en moest je nog een kwartje betalen om deze te gebruiken. 

Tegenwoordig loopt iedereen met een mobiele telefoon op zak, en spendeert uren op dit apparaat. Sociale media is niet meer weg te denken uit ons leven en we zijn non-stop in contact met de buitenwereld.

Dit is precies waar het woord Communicatie voor staat in ICT. Het geeft ons de mogelijkheid om op hoog tempo te kunnen communiceren met mensen over de hele wereld. Vandaag de dag is ICT niet meer weg te denken uit zowel het persoonlijke als het zakelijke leven. Een brief versturen doen we niet meer, wij sturen e-mails.

Een belletje is tegenwoordig al bijna geheel vervangen door een WhatsApp-bericht en in de schoolklassen is het krijtbord vervangen door een ‘digi-bord’. In plaats van een schrift zitten kinderen nu met een Chromebook voor de neus in de les en schrijven ze niet meer maar typen ze.

Zorgen rondom IT en ICT

Uiteraard zijn er veel mensen die zorgen hebben over de veiligheid van deze digitalisering; en groot gelijk hebben ze. Als je niet goed oplet op jouw online beveiliging, kunnen bepaalde gegevens lekken en eventueel in verkeerde handen vallen. Daarom is het van toenemend belang dat mensen leren om zichzelf te beveiligen en maatregelen hiervoor nemen. 

Zo kun je beginnen door extreem veilige wachtwoorden te gaan gebruiken en deze met enige regelmaat ook te veranderen. Tevens moet je altijd goed opletten op wat voor links je klikt en op welke sites je gevoelige persoonlijke gegevens invoert. Als je hier alert op bent, vermijd je 95% van alle potentiële gevaren al.

Het lijkt erop dat we de komende jaren nog flink door zullen groeien binnen het ICT gebied; wat betekent dat het steeds belangrijker zal worden om te zorgen dat we bekwaam zijn en blijven met deze technologieën. Daarom is het zeker verstandig om te zorgen dat je je kennis binnen deze sector zo nu en dan weer eens opfrist of bijspijkert! Al helemaal met de opkomst van Artificial Intelligence (AI) is dit zeker geen verkeerd idee!

Als jij op zoek bent naar een doelgerichte training op het gebied van ICT, dan kun je bij ons perfect terecht voor een grote variëteit aan verschillende cursussen! Dit zal je niet alleen helpen met het creëren van nieuwe carrièrekansen, maar tevens bij het kweken van een beter begrip voor de technologische ontwikkelingen van vandaag de dag!