Wat doet een test engineer?
Auteur: Arjan de Knegt Publicatiedatum: May 24, 2024

Wat doet een test engineer?

Daarom hebben wij dit artikel geschreven waarin we uitleggen wat je wél als test engineer mag verwachten, en geven we antwoord op de vraag wat een test engineer precies doet.

Wat valt er onder het beroep van test engineer

Bij het relatief nieuwe beroep van test engineer vallen en zoals hiervoor gezegd vaak dingen uiteen. Wel zijn er ook altijd een aantal dingen die overlap hebben of waar je in ieder geval rekening mee kan houden, stel je wil graag een opleiding tot test engineer doen. Wij hebben in dit artikel een aantal dingen voor je uitgezocht:

  • Wat is een test engineer precies;
  • Wat zijn de taken van een test engineer;
  • Welke competenties moet je als test engineer in ieder geval hebben;
  • Welk salaris kan je als test engineer verwachten.

Wat is een test engineer precies

Een test engineer is eigenlijk precies wat de titel van het beroep zegt: hij of zij ontwerpt en begeleidt testen van machines, systemen, apparatuur, producten of andere dingen die de (test) engineer ontworpen heeft. 

Wanneer er bijvoorbeeld nieuwe huishoudelijke apparatuur ontworpen is, is het belangrijk dat deze eerst uitvoerig getest worden. Het is namelijk belangrijk dat het nieuwe product gecertificeerd wordt en daarmee bewezen wordt dat het veilig is en je als test engineer goede kwaliteit garandeert. 

Als test engineer ben je betrokken bij het hele proces van A tot Z, van ontwerpen en ontwikkelen tot het in gebruik nemen van de einddoelgroep. Daarnaast is het ook mogelijk om pas later in het proces betrokken te worden. Wanneer al ontworpen producten of systemen tests nodig hebben voor de afronding bijvoorbeeld. 

Test Engineer in de praktijk

Wat zijn de taken van een test engineer

De complete takenlijst van een test engineer verschilt meestal wel per branche, bedrijfsstructuur en vacature. Als test engineer focus je je namelijk meestal op een bepaalde categorie, denk bijvoorbeeld aan een van deze categorieën:

  • Software;
  • Elektra;
  • Systemen;
  • Machinebouw.

Wel zijn er altijd overkoepelende taken die vrijwel altijd onder de verantwoordelijkheid van een test engineer vallen. Wij behandelen ze kort voor je.

Teststrategieën en -methoden ontwerpen 

Als test engineer ben je wat minder bezig met het ontwerpen van daadwerkelijke systemen en producten, maar meer met het ontwerpen van de tests van deze systemen en producten. 

Het betekent overigens niet dat je als test engineer helemaal niet hoeft mee te werken aan het ontwerp van een product, aangezien veel organisaties wel vragen om een engineer die meedenkt in het ontwerpproces.

Het beheren van de testen

Onder deze taak vallen meerdere “subtaken”, denk bijvoorbeeld aan het verzorgen van tools en benodigdheden om de testen uit te voeren, maar ook zorgen dat de tests verantwoordelijk worden uitgevoerd en precies zoals beschreven staat in de teststrategie. 

Je bent er als test engineer dus verantwoordelijk voor dat de test goed wordt uitgevoerd en dat eventuele dingen die nodig zijn voor de uitvoering compleet en beschikbaar zijn. 

Testresultaten monitoren en analyseren

Een belangrijke taak is het monitoren en analyseren van de resultaten van je testen. Door die goed en overzichtelijk te noteren is het makkelijker om de resultaten te begrijpen en te bespreken met andere teamleden in het ontwerpproces. 

Door je testresultaten zorgvuldig te analyseren voorkom je makkelijker problemen en zijn oorzaken voor problemen tijdens de testen makkelijker te achterhalen. 

Advies geven en testen rapporteren

Na het testen is het natuurlijk ook belangrijk om over de resultaten een bruikbaar advies te geven. Hiermee kunnen verbeteringen worden doorgevoerd. Wanneer je als test engineer ook overzichtelijk en duidelijk rapporteert over je onderzoek en de gevonden problemen en oorzaken, zijn eventuele verbeteringen begrijpelijk en logisch voor ontwerpers en eventuele managers. 

Welke competenties heb je als test engineer nodig

De competenties voor een test engineer zijn niet in beton gegoten en vaak komen de vereisten van organisaties in vacatures niet helemaal overeen. Zo is er bijvoorbeeld geen opleiding voor een test engineer, maar vragen organisaties wel een opleiding en/of ervaring binnen de ict, software of andere techniek. 

Daarnaast zijn er volgens ons wel een aantal competenties die handig zijn om te hebben als je de functie van test engineer ambieert. De competenties zijn:

  • Enige ervaring met Agile en/of Scrum;
  • Kennis van technieken om dingen te testen;
  • Oplossingsgericht denken;
  • Communicatieve vaardigheden;
  • Resultaatgedreven werken;
  • Nieuwsgierig zijn en hierin oog voor detail hebben;
  • Kennis en ervaring van Python, Robot Framework, Cucumber of andere programma’s vinden veel organisaties ook een pré.

Vaak werk je als test engineer in een team met andere test engineers, maar ook met andere soort engineers (denk aan software engineers, electrical engineers of mechanical engineers).

Ook zitten er in dit team altijd projectleiders en werkvoorbereiders. Goed kunnen samenwerken is dus ook zeker een competentie die je nodig hebt als test engineer. 

Salaris test engineer

De salarissen van test engineers zijn best wel hoog. Wel ligt dit ook hier weer aan het soort bedrijf, de omgeving waar je werkt en hoeveel ervaring je hebt. Wanneer je kijkt naar de meeste vacatures voor een beginnend (of junior) test engineer zit de range voor salarissen tussen de €2800 en €3000 euro. 

Voor de medior en senior test engineer zitten de salarissen alweer een stuk hoger. Hou als medior test engineer rekening met zo’n €3700 euro per maand en als senior test engineer zit je al snel op een bruto maandsalaris van €4500. 

Aan de slag als test engineer

Nu we je op de hoogte hebben gebracht van wat een test engineer precies doet, wat de taken inhouden, welke competenties je als test engineer moet hebben en welk salaris er op je wacht, is het tijd om na te gaan of jij geschikt bent voor zo’n functie. 

Twijfel je of je als tester in de IT genoeg kennis en ervaring hebt binnen bijvoorbeeld ICT, programmeren of andere methodieken? Bekijk dan het opleidingsaanbod van icttrainingen.nl eens.

Wij bieden ontzettend veel opleidingen en hebben speciaal voor jou (en je collega’s) een leerplatform wat je helpt om eindeloos te blijven ontwikkelen. Zo groei je misschien wel sneller door naar een echte senior test engineer.  

Delen via: