Neem deze stappen voor een betere cybersecurity
Auteur: Arjan de Knegt Publicatiedatum: August 27, 2024

Neem deze stappen voor een betere cybersecurity

5 stappen voor een betere cybersecurity

Je cybersecurity is vaak al in een paar stappen al ontzettend verbeterd. Dat komt omdat veel bedrijven weinig tot geen beveiliging hebben of dat de cybersecurity die ze hebben heel flink verouderd is. Dat maakt het voor hackers dus erg makkelijk om een cyberaanval te plegen en hierbij mogelijk aan gevoelige informatie te komen. 

Hieronder geven we je daarom 5 stappen die je moet doorlopen om zo je cybersecurity te verbeteren. We leggen bij elke stap kort uit wat ze inhouden en wat het effect is. 

Stap 1: Zorg dat je de software op tijd voorziet van een update

Een makkelijke, snelle en extreem effectieve eerste stap is het uitvoeren en onderhouden van software-updates. Als je deze tijdig uitvoert, voorkom je daarmee programmeerfouten die hersteld moeten worden. Wanneer er nooit updates meer beschikbaar zijn, is de kans aanwezig dat de leverancier van de software deze niet meer ondersteunt. Controleer dit en vervang indien nodig de software dan zo snel mogelijk voor een zo veilig mogelijke cybersecurity.  

In sommige gevallen is een testomgeving voor software-updates wel van belang. Dit geldt zeker in organisaties met kritieke systemen, zoals ziekenhuizen of datacentra.  

 

Stap 2: Zorg voor een multifactor authenticatie 

Een beveiliging met meerdere stappen, wat een multifactor authenticatie eigenlijk is, zorgt ervoor dat een cybercrimineel meer moeite moet doen om binnen te komen en een aanval te plegen. Deze aanvallers moeten dan meer doen dan alleen een wachtwoord of toegangscode hacken.

Voorbeelden van multifactor authenticatie zijn toegangscodes samen met een vingerafdruk, of een wachtwoord in combinatie met een persoonlijke beveiligingsvraag. 

Veel organisaties gebruiken ook derde partijen om hiermee de cybersecurity te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan de 2 stap authenticatie van Microsoft, hiermee moeten mensen die willen inloggen dit via een ander apparaat of een extra platform goedkeuren.

 

Stap 3: Maak periodiek versleutelde back-ups

Deze stap is ook relatief simpel en snel in te voeren. Door regelmatig back-ups van je data te maken en deze goed te beveiligen, zorg je ervoor dat aangetaste systemen en/of data snel en gemakkelijk herstellen. 

We raden je aan om dit op de bekende “3-2-1-1-0 back-up strategie" te doen. Dit houdt in dat je 3 exemplaren van je back-up maakt, deze opslaat op 2 verschillende plekken, je 1 exemplaar off-site opslaat, 1 offline back-up maakt en je checkt dat er 0 fouten in de data staan. Op die manier heb je altijd een goede back-up voor als er onverhoopt toch iets gebeurt. 

 

Stap 4: Zorg voor een versleuteling van bestanden met gevoelige inhoud

Bestanden of hele mappen met gevoelige informatie verdienen een beetje extra cybersecurity. Daarom raden we je aan om deze nog eens extra te versleutelen. Dit doe je door veilige encryptie software eventueel aan te schaffen en te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de data onbruikbaar wordt als het op de verkeerde manier verkregen wordt. 

Als cybercriminelen dus door te hacken in deze mappen binnen proberen te komen, wordt de data voor hen onbruikbaar en is de aanval dus mislukt. 

 

Stap 5: Segmenteer de netwerken

Wanneer je 1 netwerk hebt en deze allemaal bij elkaar staan, is de verspreiding van virussen erg makkelijk. Ook hebben cyberaanvallers na 1 succesvolle poging toegang tot alle informatie. Bij Icttrainingen.nl raden we je daarom aan om het netwerk in meerdere zones te verdelen en zo de impact van een eventuele aanval te verminderen.

Heb je meerdere kritieke systemen binnen je organisatie? Zorg dan dat deze zich allemaal in een aparte netwerkzone bevinden. Zo houd je de impact van een aanval klein en de cybersecurity hoog. 

 

Betrek je personeel bij de verbetering van cybersecurity

De laatste tip die we met je delen voor het verbeteren van de cybersecurity, is om je personeel mee te nemen in alle ontwikkelingen. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel trainingen, webinars en informatiestukken om samen met je personeel up-to-date te blijven van alle ontwikkelingen. 

Bij Icttrainingen.nl bieden we ook tal van cyber security trainingen om zo de data en systemen van je organisatie extra te beveiligen. Bekijk hier aanbod van securityspecialist trainingen of stel eventuele vragen via ons contactformulier.

Delen via: