Red Hat Linux, wat is het?

Red Hat Linux, wat is het?

In veel organisaties wordt het gebruikt, software van het bedrijf Red Hat. Het bedrijf claimt dat wanneer je deze software aanschaft binnen je organisatie, je beschermd bent tegen claims, inbreuk op patenten en auteursrechten. Hierdoor is de software van Red Hat relatief veilig en kiezen veel bedrijven wereldwijd voor deze zekerheid. 

We vertellen je in dit artikel over de hele distributie van Red Hat, de zusjes van Red Hat Linux en hoe je start met al deze software.

 

De distributie van Red Hat software

Zoals wellicht duidelijk is geworden, hangt alle software van Red Hat bij elkaar samen. Red Hat heeft meerdere Open Source Software en dus ook op het gebied van Enterprise software. 

Een aantal van de Enterprise Open Source Software oplossingen van Red Hat zijn dus de Linux software, met het zusje “Red Hat Enterprise Linux (RHEL)”. Daarnaast heeft Red Hat meerdere oplossingen in haar distributie zoals OpenShift en Ansible.  

Een onderdeel van de Red Hat Open Source Software is dus Red Hat Linux. Deze heeft een heel eigen verantwoordelijkheid en taak binnen bedrijfssystemen.

 

Wat houdt de Red Hat Linux software precies in

In principe is de Red Hat Linux alleen een ondersteuning voor belangrijke hardware servers. Zo is het beschikbaar voor meerdere varianten, denk aan de Intel PC, Intel Itanium of IBM Power. 

De Red Hat Linux software is daarbij ook een wat overkoepelende software die vrijwel altijd de standaard is voor cloud infrastructuur. Daarbij wordt de algemene Red Hat Linux ook wat toegepast als Operating System (OS) voor belangrijke bedrijfsapplicaties. 

De Red Hat Enterprise Linux doet dit in een overtreffende mate en biedt een extra versie, de “hardened versie”, en levert hier zelf de ondersteuning op. We leggen je hieronder kort uit wat de Red Hat Enterprise Linux precies inhoudt.

 

Wat is de Red Hat Enterprise Linux precies

De Red Hat Enterprise Linux, ook wel RHEL in de volksmond van IT’ers, is in het kort de ontwikkeling vanuit de open source ontwikkelingen. De meeste mensen zien het daarom als een innovatie.

Deze community werkt constant samen aan de ontwikkeling van de zogenoemde “Fedora Linux distributie”. Dit is software die inmiddels de basis vormt van een stabiele en Enterprise distributie van de RHEL (Red Hat Enterprise Linux). 

Als je overkoepelend kijkt naar de Red Hat Enterprise Linux is het eigenlijk een platform voor de serveromgeving van je eigen bedrijf of het bedrijf waar je werkzaam bent. Door de kwaliteit en vele succesverhalen van mission critical bedrijfsprocessen wordt deze software ook vertrouwd door meerdere grote bedrijven met veel bedrijfsinformatie en processen. 

Hoe start je met het draaien van Red Hat Linux

Sinds een tijdje is de Red Hat Linux software niet meer gratis en betaal je als bedrijf een abonnement. Je kiest dan uit een abonnement voor 1 of 3 jaar. Er zijn meerdere varianten van de Red Hat Linux software. We leggen hieronder kort uit wat ze inhouden en wanneer het geschikt voor je is. 

 

Red Hat Linux Entry level

Dit abonnement is, zoals je aan de titel al ziet, voor de beginfases van open source software. Dit abonnement is de beste optie wanneer je het alleen gebruikt voor niet-kritische bedrijfsinformatie en -processen. 

Deze versie is alleen geschikt voor fysieke servers en “Single-socket pair systemen”. Wel is hij niet te combineren met meerdere systemen, let hier dus wel op. 

 

Red Hat Linux Standaard server

Dit Red Hat Abonnement is goed geschikt voor algemeen gebruik, zowel in de fysieke bedrijfsomgeving als in de online omgeving. Hierdoor is hij dus al wat uitgebreider dan het eerste abonnement. 

Deze versie dekt daarbij ook een socket pair óf twee virtual instances, hij is dus beperkt te combineren met meerdere systemen. Hij is daarnaast te gebruiken op fysieke machines of in een online omgeving. 

Wanneer je later toch een ander abonnement wil, is dat met deze versie mogelijk, aangezien hij “re-purposable” is. 

 

Red Hat Linux Virtual Datacenters

Deze versie is goed geschikt voor geavanceerde bedrijfsprocessen die goede ondersteuning nodig hebben. Het is mogelijk om te combineren met meerdere systemen en is ongelimiteerd in virtual instances. 

Wel is hij alleen te gebruiken in de virtuele omgeving. 

 

Red Hat Linux Virtualisation Suite

Dit is het meest complete abonnement dat grote bedrijven met veel belangrijke data gebruiken. 

Het abonnement biedt fysieke servers, ongelimiteerde virtual instances, het is te combineren met meerdere systemen en biedt standaard en premium support.

 

Leren over Red Hat Linux

Nu je weet wat de software precies inhoudt is het tijd om ermee aan de slag te gaan. 

Bij Icttrainingenn.nl bieden we verschillende trainingen en cursussen om zo de Open Source Software goed in de vingers te krijgen. 

Bekijk al onze Linux opleidingen voor meer informatie als je nieuwsgierig bent geworden.