Power BI certificeringen, welke zijn er?

Power BI certificeringen, welke zijn er?

In steeds meer bedrijven is Power BI een absolute must. Het is namelijk een tool die alle bedrijfsdata visualiseert en analyseert. Daardoor ben je veel minder lang bezig met het vereenvoudigen en toepassen van allerlei verschillende gegevens binnen de organisatie. 

Nu moeten er natuurlijk wel mensen zijn die met Power BI om kunnen gaan. Daarvoor zijn er een aantal handige certificaten en cursussen die je collega’s kunnen volgen om zich te ontwikkelen. 

In het artikel hieronder lees je daarom welke Power BI certificeringen er zijn en waarvoor ze belangrijk zijn. 

 

Waarom zijn er certificeringen voor Power BI

Er zijn naast de Power BI meerdere Business Intelligence (BI) tools voor het samenvatten, analyseren en visualiseren van bedrijfsdata. De meeste organisaties kiezen toch voor de Power BI cursussen, in plaats van andere BI cursussen. Dit komt doordat de Power BI Tool van Microsoft is en je daarmee bredere kennis vergaart. 

Wel zijn hier verschillende ins en outs over te leren en word je met meerdere certificeringen een echte expert. Wellicht geef je later je kennis als Power BI expert wel over naar je collega’s. 

Er zijn dus meerdere soorten certificeringen als het gaat om Power BI. Deze gaan van basiscursussen tot certificeringen voor experts. Wij geven hieronder een aantal Power BI certificeringen en leggen je uit wat deze inhouden.

 

Microsoft Power BI Basis

In deze cursus leer je hoe je zelf rapporten opstelt en komt elk facet van Microsoft Power BI kort aan bod. Zo komen er ook verschillende datamodellen en DAX formules naar voren. Hierdoor leer je kort wat het allemaal inhoudt en waarin je je wellicht nog verder in zou willen ontwikkelen. 

Daarnaast leer je in de basiscursus om eenvoudige, maar pakkende visualisaties te maken van databronnen. Zo leer je dus hoe je data omzet naar iets wat de hele organisatie begrijpt. 

De Power BI Basis certificering is perfect voor jou als je je graag wil ontwikkelen als Data Analist in het bedrijf waar je werkt, of misschien wil begrijpen wat de data analisten waarmee je samenwerkt allemaal doen. 

 

Microsoft Power BI Gevorderd

Deze Microsoft Power BI cursus gaat wat meer in op het in de praktijk toepassen van de theorie die je in eerdere cursussen hebt geleerd. Zo leer je voor dit Power BI certificaat hoe je met DAX Functies omgaat, hoe je nog specifieke vergelijkingen maakt en leer je over de filterwerkingen van verschillende data modellen. 

Om dit certificaat te behalen ben je dus veel meer bezig met het toepassen van de theorie in praktijkgerichte situaties. We raden het dus wel echt aan om deze cursus alleen te doen als je al goede (basis) kennis hebt van Power BI. Zonder deze kennis loop je ontzettend achter en dat kan ertoe leiden dat je het certificaat niet haalt of er weinig aan hebt. Dat is natuurlijk zonde. 

Meld je daarentegen vooral wel aan als je al werkt als data analist, ITer of Power User. Daarnaast is het ook erg fijn als je goede kennis en ervaring hebt met Microsoft Exel, en data gedreven draaitabellen. 

 

Microsoft Power BI Data Analyst

Deze cursus is de laatste stap naar het worden van een echte Data analist op het gebied van Microsoft Power BI. Voordat je dit certificaat in ontvangst neemt, leer je de echte toepassing en leer je te kijken naar eerdere succesverhalen (best practices). Daarnaast weet je met dit Power BI Certificaat hoe je verschillende methodes gebruikt in verschillende situaties. 

Met dit certificaat is het daarnaast mogelijk om jezelf te ontwikkelen tot product owner van verschillende teams. Aangezien je in staat bent je eigen kennis over te dragen en weet je hoe je rapporten en dashboards beheert en implementeert in een team of zelfs hele organisaties. 

In het kort leer je dus hoe je de praktijk en theorie toepast in de organisatie waar je werkzaam bent, leer je hoe je deze rapporten en dashboards implementeert en beheert en daarnaast ook hoe je ze overzet naar andere “workspaces”. Wanneer je een team daarbij goed aanstuurt en ervoor zorgt dat de datasets worden omgezet in mooie visualisaties, weet het hele bedrijf wat er gebeurt aan de achterkant van de organisatie.

 

Welke toekomst ligt er voor je met Power BI certificeringen

Zoals bij eigenlijk elke opleiding en cursus heb je ook bij Power BI certificeringen verschillende doorgroeimogelijkheden en worden de kansen hiervoor groter. 

Veel mensen met goede kennis en ervaring van Power BI kunnen zich met gemak een specialist noemen en dus ook solliciteren naar deze functies.  Daarnaast zijn er ook verschillende functies voor het adviseren van bedrijven over data gedreven rapporten. Veel mensen zijn dan freelance Business Intelligence Consultant of adviseur. 

Daarnaast is het natuurlijk ook vaak mogelijk om door te groeien binnen de organisatie waar je op dit moment werkzaam bent. Wanneer het bedrijf hier ook de intentie voor heeft, is het vaak mogelijk om je cursus en certificaat deels of geheel te laten betalen door je werkgever. 

Zeker in grote bedrijven die zich aan het ontwikkelen zijn in het gebruik en de toepassing van data gebeurt dit vaak. We raden je dus zeker aan om na te vragen wat de mogelijkheden zijn of eens bij collega’s te peilen wat zij denken en vinden. 

 

Power BI certificaat halen bij Icttrainingen

Bij Icttrainingen.nl doe je verschillende cursussen voor het worden van een echte Microsoft Power BI Expert. We bieden daarnaast ook trainingen om de basis te leren of om misschien wel handiger te worden met Excel of data gedreven draaitabellen. 

Zo bieden wij een mooi platform voor jou en je collega’s waarin je onbeperkt leert over verschillende ICT facetten. Denk aan artikelen, oefeningen, trainingen en sparren over IT ideeën.

Daarnaast hebben we tal van losse opleidingen om je in een specifiek vakgebied beter te ontwikkelen. Nieuwsgierig naar welke opleidingen we bieden? Bekijk gerust al onze onderwerpen voor opleidingen dan hier