Wat zijn de nieuwe Microsoft certificeringen?

Wat zijn de nieuwe Microsoft certificeringen?

Sinds 2018 past Microsoft stapsgewijs haar certificaten aan. Hiermee stappen ze geleidelijk af van de productcertificeringen en voeren ze de meer role-based certificeringen in. Het idee erachter is dat professionals geen certificering voor een bepaald product zouden willen hebben, maar meer voor de toepassing ervan.

Het zou hierdoor makkelijker zijn om de certificeringen up-to-date te houden en de cursussen zouden relevanter zijn omdat ze beter aansluiten bij de complete functierol van de cursist. De bestaande productcertificeringen op MCSA- en MCSE-niveau komen te vervallen. In plaats daarvan kun je certificaten halen op Fundamentals-, Associate- en Expertniveau. Je leert dan makkelijker de skills die voor jouw praktijk en baan benodigd zijn.

Met alle nieuwe Microsoft trainingen en certificeringen kan het geheel wat onoverzichtelijk worden. Om weer wat overzicht te geven in de jungle aan Microsoft certificeringen hebben we alles even op een rijtje gezet op deze Poster met Microsoft certificeringen.

Welke Microsoft certificeringen komen binnenkort te vervallen?

In de komende weken vervallen de volgende certificeringen:

  • AZ-103, vervangen door AZ-104 (31 augustus 2020)
  • AZ-203, vervangen door AZ-204 (31 augustus 2020)
  • AZ-300, vervangen door AZ-303 (30 september 2020)
  • AZ-301, vervangen door AZ-304 (30 september 2020), training binnenkort beschikbaar

Fundamentals niveau

Nieuwe binnenkomers in het certificeringsprogramma zijn de 2 instaptrainingen:

De trainingen zijn bedoeld als hulp voor beginners, maar zijn niet verplicht als je certificeringen op Associate- of Expertniveau wilt halen.

Azure-certificeringen (Apps and Infrastructure)

Azure-certificeringen (Apps and Infrastructure)

In de nieuwe indeling zijn er nu 3 certificeringen op Associate niveau (vergelijkbaar met het oude MCSA niveau)

En twee certificeringen op Expert niveau (vergelijkbaar met het oude MCSE-niveau):

Microsoft 365 (Modern Workplace)

Microsoft 365 (Modern Workplace)

Daarnaast zijn ook de nieuwe Microsoft 365 certificeringen aangekondigd. De 4 onderstaande certificeringen zijn op Associate niveau:

  • Windows 10 (MD-100) en Managing Modern Desktops (MD-101) (Leiden samen op tot Microsoft 365 Certified: Modern Desktop Administrator Associate)
  • Planning and Configuring a Messaging Platform (MS-200) en Implementing a Hybrid and Secure Messaging Platform (MS-201) (Leiden samen op tot Microsoft 365 Certified: Messaging Administrator Associate)
  • Deploying Microsoft 365 Teamwork (MS-300) en Deploying SharePoint Server Hybrid (MS-301) (Leiden samen op tot Microsoft 365 Certified: Teamwork Administrator Associate)
  • Microsoft 365 Certified: Security Administrator Associate (MS-500)

En 1 certificering op Expert niveau:

Azure Data and AI

Azure Data and AI

Kort geleden kondigde Microsoft ook de certificeringen aan voor rollen binnen de Solution Area Data and Artificial Intelligence. Het gaat dan om 3 certificeringen op Associate niveau:

  • Microsoft Certified: Azure Data Scientist Associate (DP-100)
  • Implementing an Azure Data Solution (DP-200) en Designing an Azure Data Solution (DP-201) (Leiden samen op tot Microsoft Certified: Azure Data Engineer Associate)
  • Microsoft Certified: Azure AI Engineer Associate (AI-100)

En 1 op Expert niveau:

Wil je aan de slag met het behalen van je certificaten? Hier vind je alle Microsoft cursussen en examens bij elkaar.