Microsoft Azure, wat is dat precies en wat kan je ermee?
Auteur: Arjan de Knegt Publicatiedatum: July 30, 2024

Microsoft Azure, wat is dat precies en wat kan je ermee?

Wat is Microsoft Azure?

Microsoft Azure, wat is dat nou eigenlijk? De officiële omschrijving bij Microsoft zelf is:

"Microsoft Azure is een set cloudservices die constant blijft groeien en uw organisatie helpt te voorzien in allerlei zakelijke uitdagingen. Azure geeft u de vrijheid om met uw favoriete hulpprogramma’s en frameworks, toepassingen te ontwikkelen, beheren en implementeren op een omvangrijk, wereldwijd netwerk.".

Simpel gezegd, Microsoft Azure is een digitaal platform waar je je apps en diensten kunt bouwen en draaien zonder dat je eigen servers nodig hebt. Het is eigenlijk gewoon een alles-in-één oplossing in de cloud die je helpt om alles van opslag en netwerken tot AI en IoT (Internet of Things)  te regelen, waardoor je jouw bedrijfsprocessen soepeler en efficiënter kan laten verlopen.

Laten we even kijken naar wat “cloud computing” precies is. Bij cloud computing worden al je data, informatie en software van websites, webshops en webapplicaties online opgeslagen. Dit gebeurt allemaal op servers, die eigenlijk gewoon computers zijn, die geplaatst zijn in speciale serverkasten in datacenters.

Microsoft Azure heeft honderden datacenters wereldwijd, deze zijn gevuld met miljoenen servers. Microsoft verhuurt deze cloud infrastructuur via hun eigen platform, Azure, zodat anderen er gebruik van kunnen maken

De grote kracht van cloud computing is dat je precies kunt gebruiken wat je nodig hebt, wanneer je het nodig hebt, en het net zo gemakkelijk weer kunt opzeggen als je het niet meer nodig hebt.
Het belangrijkste doel van Azure is dat het je de mogelijkheid geeft om flexibel schaalbaar te werken. 

Waarom Azure?

Microsoft Azure is enorm veelzijdig, maar waarom zou je nu juist voor deze solution kiezen? 

Schaalbaarheid

Allereerst de schaalbaarheid. Met Azure kun je je resources gemakkelijk aanpassen aan de behoeften van je bedrijf. Of je nu opschaalt tijdens drukke periodes of afschaalt als het rustiger is, je hoeft je nooit zorgen te maken over hardware problemen. Azure past zich volledig aan de vraag binnen jouw bedrijf.

Betrouwbaarheid

Azure biedt een uptime-garantie van 99,95%. Dit betekent dat je eigenlijk altijd toegang hebt tot je applicaties en data, wat natuurlijk belangrijk is voor de voortgang van je bedrijf.

Kostenbesparing

Azure houdt een pay-as-you-go model aan. Je betaalt dus alleen voor wat je daadwerkelijk gebruikt. Hierdoor kun je de kosten laag houden en voorkom je grote investeringen in dure hardware.

Veiligheid

Microsoft investeert enorm in de beveiliging van Azure. Ze zien in dat dit een van de belangrijkste factoren is van het gehele systeem. Dit betekent dat je gegevens altijd goed beschermd zijn tegen cyberdreigingen, zo kun je met een gerust hart kunt werken.

Echter wordt Microsoft Azure  voor veel meer gebruikt dan alleen dataopslag of het hosten van websites. Het platform heeft ook een grote rekenkracht, wat het ideaal maakt voor ingewikkelde rekenmodellen en het verwerken en analyseren van grote hoeveelheden data.

Azure biedt ook een breed scala aan innovatieve diensten, waaronder de beste solutions voor Internet of Things (IoT), Machine Learning en Artificial Intelligence (AI). Hierdoor kun je met Azure niet alleen je standaar behoeften vervullen, maar ook geavanceerde technologieën inzetten om je bedrijfsprocessen te optimaliseren en te innoveren.

Het is belangrijk dat je wel de basis weet van deze lastige technologieën. Zo kun je bij ons de Microsoft Azure introductie training afnemen. Wil je helemaal in Artificial intelligence duiken, neem dan de Generative AI in Azure training af.

Azure biedt vrijwel alle variaties van service aan. Infrastructure as a Service (IaaS), Platform as a Service (PaaS), als Software as a Service (SaaS). Dit betekent dat je snel nieuwe en innovatieve functies aan je gebruikers kunt leveren. 

Hoe werkt Microsoft Azure?

In de deze video wordt kort en bondig uitgelegd hoe Azure werkt, en wat er gebeurt wanneer je jouw diensten verplaatst naar de cloud van Azure.

Hoe Azure te gebruiken voor jouw bedrijf

Wil je weten hoe je Azure op een goede manier kan integreren in jouw bedrijf? Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

  • Identificeer je behoeften: Dit is stap een, en de belangrijkste stap van het proces. Kijk naar de huidige problemen en doelen van je bedrijf en bepaal welke Azure-services je kunt gebruiken.
    Tip: Plan een korte call in met een van de Microsoft werknemers voor een op maat gemaakte solution.
  • Begin klein: Start met een paar diensten en breid uit naarmate je meer vertrouwd raakt met het platform. Logisch advies, maar velen vergeten het nog!
  • Gebruik de Azure Portal: Dit is een webgebaseerde interface waarmee je eenvoudig resources kunt beheren en monitoren.

Microsoft Azure voor startups

Startups kunnen enorm profiteren van Azure. Het biedt een kosteneffectieve manier om snel te schalen en te innoveren zonder de noodzaak van grote kapitaalinvesteringen. Ook heeft Microsoft de Startups Founders Hub opgericht. Deze hub biedt gratis toegang tot top AI-modellen via Azure, zoals OpenAI GPT-4. Je kunt ook tot $ 150.000 aan Azure-credits krijgen, één-op-één begeleiding van Microsoft-experts en nog veel meer. Het beste deel? Het is open voor iedereen met een tof idee en je hebt geen financiering nodig om te beginnen.

Delen via: