Wat zijn de meest gevraagde ICT skills

Wat zijn de meest gevraagde ICT skills

Over welke ICT skills moet je eigenlijk beschikken om kans te maken op je droombaan binnen de ICT? Er zijn vacatures genoeg, net zoals er in ruime mate kandidaten zijn.

De ICT Skills van de moderne (en toekomstige) ICT-medewerker

Voordat je verder leest, geven we alvast 10 veelgevraagde ICT Skills van dit moment:

  • Projectmanagement
  • Python
  • Systeembeheer
  • PHP
  • Dataspecialist
  • Software testing
  • IT Security
  • JavaScript
  • Java 
  • C#

Met welke skills maak je het verschil? Met andere woorden; waar moet de moderne ICT ’er of IT ’er eigenlijk aan voldoen? Iets anders: gezien de technische ontwikkelingen lijken kinderen die vroeg in contact komen met techniek en ICT, dé ICT’ers van de toekomst.

Vanwege de uit te voeren ICT-werkzaamheden wordt er nogal wat aan ICT Skills van een ICT ’er verwacht tegenwoordig, zeker als het gaat om technische skills in relatie tot data.

Ben je een kei in statistische analyse of Data Mining, Specialist in Software en User Testing of de beste in webarchitectuur? Dan heb je als je solliciteert een goede kans om snel een baan te vinden. Genoemde skills zijn en blijven de komende jaren ook belangrijk.

ICT Skills

Verschillende partijen waaronder LinkedIn hebben korte en langere periode gemonitord waar online recruiters specifiek naar op zoek waren als het gaat om IT professionals.

Vast kwam te staan dat technische kwaliteiten (boven soft skills) de boventoon blijven voeren. Niet zo verwonderlijk, niet in de laatste plaats omdat de groeiende vraag naar mensen die data inzichtelijk weergeven én die innovatieve manieren weten te hanteren in de verschillende sectoren maar blijft groeien.

De verwachting is dat de vraag naar deze technische competenties zeker nog een langere periode zal blijven bestaan.

Hard- en software

Opvallend in de uitkomsten van het onderzoek is wel dat de zogenaamde zachte vaardigheden (soft skills) wel een steeds grotere rol gaan spelen. Dit zijn zaken als communicatieve kwaliteiten en het goed in teamverband kunnen werken.

De verder zo herkenbare ICT-taken als installatie van hard- en software en alles wat daarmee verband houdt, spelen net als het programmeren van software een belangrijke rol. Dat geldt ook voor de ondersteuning van de groep gebruikers van ICT-applicaties en systemen.

Skills

Wie een vacature leest waarin gevraagd wordt naar ICT’ers, die stuit op een diversiteit aan gevraagde skills

Veelal lees je dat je een grote mate van verantwoordelijkheidsgevoel moet hebben, kennis van netwerk en servers, kennis van PHP, communicatief in orde, nauwkeurig, zelfstandig kunnen werken volgende de geldende procedures, rapporteren, meertaligheid en stressbestendig.

Heel wat he?

Laat je hierdoor absoluut niet afschrikken, want iedere functie vraagt weer om andere specifieke kwaliteiten.

Zo is er steeds meer vraag naar deskundigen van Statistische Analyse en Data Mining, Software QA en User Testing, Web Architecture en Development Framework, als ook Middleware & Integration software.

Bredere werkzaamheden

We kunnen wel concluderen dat ICT-werkzaamheden breder geworden zijn en ook breder getrokken (moeten?) worden. Uiteraard draait het altijd om de omgang met computers en apparaten en om de inzet daarvan.

Het vak is echter veel breder geworden.

Techniek is anno 2019 namelijk overal aanwezig. Denk maar eens aan een ov-chipcard die noodzakelijk is om met het openbaar te reizen. Zelfs apparaten als bijvoorbeeld wasmachines kunnen tegenwoordig niet zonder chip.

Geen besef van consequenties

Waar het om draait is bewustwording van de consequenties die kleven aan het gebruik van techniek. Dan gaat het dus om zaken als veiligheid en privacy en mogelijke financiële gevolgen daarvan.

Hoe meer kennis over deze zaken opgedaan wordt, hoe beter er ook met de techniek omgegaan kan worden. De hoeveelheid techniek in ons dagelijkse leven betekent niet automatisch dat elke jongen of meisje automatisch ook meer ICT-skills meekrijgt. Integendeel.

Ondanks dat steeds jonger gebruik gemaakt wordt van allerlei apparaten en techniek, is er slechts zelden kennis van de processen die achter de techniek opgesloten liggen.

Gebleken is zelfs dat ondanks het feit dat steeds jongere kinderen met een telefoon en computers werken, ze de consequenties van het gebruik van die apparaten niet of amper beseffen. Het ontbreekt leerkrachten bovendien vaak aan parate kennis over deze technieken.

Benieuwd welke vaardigheid jij nodig hebt?

Waarschijnlijk heb je zelf al een klein idee in welke richting je binnen de ICT wilt werken of misschien wilt omscholen. Omdat de ICT zo breed is kan het lastig zijn om te achterhalen welke kennis en skills je nodig hebt om een autoriteit in jouw vakgebied te worden of om meer kans te maken op die ene droombaan die jij al een tijdje ambieert.

Door onze jarenlange ervaring en inhouse kennis kunnen wij je hierin optimaal adviseren. Benieuwd welke skills jij nodig hebt? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met één van onze medewerkers.

Vraag vrijblijvend advies aan >>