Wat is data modeling? Een complete uitleg

Wat is data modeling? Een complete uitleg

In een wereld waar data de nieuwe valuta is, transformeert Data Modeling chaos in helderheid. Het is meer dan een gewone baan; het gaat om het netjes rangschikken en snappen van gegevens. Kortom: inzicht krijgen.

Maar wat houdt data modeling in, en wat betekent het concreet voor jou? Ontdek het in dit artikel!

De definitie van data modeling

Data modeling is niets meer of minder dan het ontleden van verschillende datastromen. Het betreft het identificeren van entiteiten, relaties en attributen, en resulteert in modellen die de structuur van een database weergeven. 

Of simpeler gezegd: Data modeling is het maken van een plan voor hoe gegevens georganiseerd en opgeslagen moeten worden. 

Het is alsof je een kast indeelt: 

Je beslist waar elk stuk informatie thuishoort, zodat je het later makkelijk kunt vinden en gebruiken. Het helpt bedrijven en organisaties om hun gegevens goed te begrijpen en te gebruiken voor het maken van slimme beslissingen.

Wat is een datamodel?

Een datamodel is als een blauwdruk voor gegevens. Het toont de structuur van de gegevens en legt uit hoe verschillende stukjes informatie met elkaar verbonden zijn, net als een plattegrond laat zien hoe kamers in een huis aan elkaar gelinkt zijn.

Dit model helpt bij het effectief opzetten, opslaan en ophalen van gegevens, zodat ze makkelijk te begrijpen en te gebruiken zijn voor analyse en besluitvorming.

Vaak kan een datamodel visueel worden voorgesteld met behulp van een specifiek database diagram dat de essentiële elementen en hun onderlinge verbanden toont.

Deze visuele representatie is een krachtig hulpmiddel voor ontwikkelaars en ontwerpers bij het begrijpen en communiceren van de complexe structuren binnen een database.

De geschiedenis van data modeling

Data modeling vindt haar origine in de vroege jaren van de informatica. Bedrijven realiseerden toen dat het gestructureerd vastleggen van verzamelde gegevens essentieel was om weloverwogen beslissingen te nemen. 

In de jaren 60 ontstond het concept van data modeling als reactie op de groeiende behoefte aan gestandaardiseerde methoden om gegevens te organiseren. 

Het eerste ER-Model

Een van de pioniers op het gebied van data modellering was Peter Chen. Hij wordt gecrediteerd voor de ontwikkeling van het eerste Entity-Relationship Model (ER-Model) in de jaren 70. 

Dit model legde de basis voor het conceptualiseren van datastructuren en relaties in databases. 

Chen's baanbrekende bijdrage betekende een cruciale stap voorwaarts in het gestructureerd representeren van informatie. Dit is essentieel voor het begrijpen en beheren van gegevens in moderne databasesystemen.

Data modeling in een stroomversnelling

Digitalisering raakte in de jaren 90 in een stroomversnelling en data modeling werd een onmisbaar onderdeel van softwareontwikkeling. 

Nu blijft het zich aanpassen aan de complexiteit van big data en de eisen van geavanceerde analytische toepassingen, waarbij het een cruciale rol speelt in het begrijpen en beheren van informatie binnen organisaties en bedrijven. Sterker nog; er zijn mensen die beweren dat data de valuta van vandaag de dag is! 

Al helemaal met de sterke aanwezigheid van big data en ontelbare hoeveelheden gigabytes die per seconde worden verwerkt, is het steeds duidelijker dat data modeling een steeds belangrijkere rol speelt in hedendaagse industrieën.

De literatuur van data modeling

Sinds de eerste stappen binnen het veld van data modeling zijn gezet, zijn er een aantal onderzoeken en boeken uitgebracht die van ongelooflijk veel waarde waren voor deze tak van sport.

Deze boeken geven een geweldig inzicht in hoe de filosofie van data modeling ontwikkelde door de jaren heen. 

Daarbij zijn ze zelfs tegenwoordig nog ontzettend waardevol en zeker allemaal een aanrader om te lezen als je geïnteresseerd bent in de wereld van data modeling. 

Hieronder vind je een korte lijst met interessant leesvoer!

  • "A Relational Model of Data for Large Shared Data Banks" door Edgar (Ted) F. Codd (1970): Dit baanbrekende onderzoeksartikel introduceerde het concept van het relationele model voor databases, inclusief tabellen, rijen, en kolommen. Codd's werk legde de basis voor moderne relationele databases en is van grote invloed geweest op het vakgebied van data modeling.

  • "Entity-Relationship Modeling: Historical Events, Future Trends, and Lessons Learned" door Richard Barker (1990): Richard Barker's artikel biedt een diepgaand overzicht van de geschiedenis van het Entity-Relationship Model (ER-model). Het onderzoekt historische gebeurtenissen, trends en geeft inzicht in de evolutie van het ER-model. Dit is waardevolle literatuur voor diegenen die zich willen verdiepen in conceptuele data modellering.

  • "Foundations of Databases" door Serge Abiteboul, Richard Hull, en Victor Vianu (1995): Dit boek biedt een grondige behandeling van databaseconcepten, waaronder data modellering. Het behandelt onderwerpen zoals relationele databases, SQL, en verschillende modelleringstechnieken. Het boek is een bron van waardevolle inzichten en blijft relevant voor diegenen die een solide basis willen leggen in het begrijpen van databases en data modeling.

  • "Database Management Systems" door Raghu Ramakrishnan en Johannes Gehrke (2000)”: Dit boek bevat een uitgebreide benadering van databasebeheer systemen, inclusief data modellering. Het bespreekt concepten zoals normalisatie, transacties, en query-optimalisatie. Het boek is een waardevolle bron voor diepgaand inzicht in geavanceerde database principes.

  • "Data Modeling Essentials" door Graeme Simsion en Graham Witt (2003): Data Modeling Essentials geeft praktische richtlijnen voor datamodellering, met een focus op de essentiële concepten en technieken. Het biedt een toegankelijke benadering voor zowel beginners als ervaren professionals die hun vaardigheden in data modellering willen verbeteren. Een ideaal stuk literatuur om jouw tocht binnen het data modeling mee te beginnen!

De toekomst van data modeling

De toekomst van data modeling zit vol met boeiende ontwikkelingen, gedreven door de voortdurende evolutie van technologieën.. 

Eén veelbelovende trend is de opkomst van geavanceerde automatisering en Artificial Intelligence (kunstmatige intelligentie) in data modeling processen. 

Met deze technologische vooruitgang genereer je sneller en nauwkeuriger complexe data modellen.. 

Het veel besproken onderwerp is hoe data modeling goed past in de grotere systemen van een bedrijf. Mensen zien datamodellen nu niet alleen als vaste plaatjes, maar meer als iets dat kan veranderen en meegroeien met de behoeften van het bedrijf.

Deze aanpak helpt organisaties om datamodellen te gebruiken als flexibele tools die zich kunnen aanpassen aan hoe het bedrijf werkt. Dit maakt het beheren en gebruiken van data sterker en actiever, en zorgt ervoor dat het beter past bij de snel veranderende behoeften van het bedrijf.

Zoals je ziet is er genoeg om je over in te lezen over dit onderwerp. Data modeling heeft de manier waarop wij kijken naar verschillende data en informatiestromen volledig vormgegeven, letterlijk en figuurlijk! 

Er is natuurlijk geen manier om dit 100% te verifiëren, maar de wereld zou er hoogstwaarschijnlijk heel anders uitzien als we dit onderwerp niet zo hadden uitgewerkt zoals we hebben gedaan.

Met de digitalisatie die door onze maatschappij stormt als een bulldozer is het van steeds groter belang dat wij leren en snappen wat er allemaal met onze data gebeurt en hoe dit wordt gebruikt en toegepast in de echte wereld.

Precies om deze reden kiezen steeds meer mensen er voor om zich te verdiepen in data modeling en data visualisatie. ICTTrainingen.nl biedt opleidingen aan voor alle geïnteresseerden die hier ook graag meer over willen leren en wellicht zelfs actief hiermee aan de slag willen in het werkveld!