Auteur: Arjan de Knegt Publicatiedatum: August 27, 2024

Hoe blockchain de toekomst van de IT-beveiliging verandert

De toekomst van IT beveiliging

Cybersecurity is een steeds groter begrip in veel organisaties en verdient ook zeker meer aandacht. Juist daarom komt blockchain technologie steeds meer om de hoek kijken, om alles in goede banen te leiden. Daarnaast biedt blockchain de IT sector ook verschillende applicaties en oplossingen om problemen op te lossen aan de achterkant van een website. 

Dit geeft aan hoe blockchain een onmisbaar puzzelstukje in de IT sector wordt en dus veel invloed zal uitoefenen op IT beveiliging. We behandelen hieronder 3 punten waarom blockchain de toekomst van IT beveiliging gaat veranderen en hoe deze veranderd zal worden. 

 

Blockchain zorgt voor controle van alle transacties

Door de komst van blockchain is het mogelijk om elke transactie die langskomt te controleren. Dit gebeurt door elke aangesloten computer en dus niet via 1 beveiliging. Al deze computers hebben dezelfde database en controleren constant of deze nog met elkaar overeenkomen. Mocht dit niet het geval zijn en er dus verschillen in de informatie zitten, gaat de transactie niet door. 

Hierdoor is frauderen met transacties dus eigenlijk onmogelijk geworden. Een voorbeeld hiervan is het doorverkopen van neppe en te dure concertkaartjes. Met de blockchain komt er een extra IT beveiliging en worden er telkens nieuwe en originele tickets gegenereerd en worden de oude tickets onbruikbaar gemaakt. Dit is een mooi voorbeeld van hoe blockchain een waarde toevoegt aan IT beveiliging. 

 

Blockchain geeft samen met IT beveiliging meer anonimiteit 

Omdat blockchain technologie een gedecentraliseerde aard heeft, voeren veel gebruikers transacties en uitwisselingen uit zonder dat de identiteit ergens naar voren komt. Voor veel IT beveiligingen is dit een verrijking, aangezien dit meer controle geeft over informatie over de organisatie. Daarnaast is ook persoonlijke informatie van de IT professional beter beschermt. 

Wel moeten IT professionals hierbij ook opletten dat dit voor cybercriminelen ook geldt en dit dus meer aanleiding geeft om zich bezig te houden met illegale activiteiten. Dit is voor de IT beveiliging een verandering door blockchain waar ze in de toekomst extra op moeten letten.  

 

IT-professionals werken met blockchain gerust thuis

Vele organisaties vinden het spannend om personeel dat zich bezighoudt met cybersecurity thuis te laten werken. Begrijpelijk, aangezien ze vaak bezig zijn met gevoelige informatie en er binnen het pand geïnvesteerd is in goede beveiliging. 

Met blockchain gaan deze organisaties met een gerust hart ook mee met de trend van thuis en hybride werken. Omdat blockchain gedecentraliseerd is, en dus geen gevoelige informatie deelt met “buitenstaanders”, is het veel veiliger geworden om je IT personeel te laten werken waar zij dat willen. 

Dit is dus ook de reden dat steeds meer bedrijven een hybride werkplek aan hun werknemers bieden. Dit zorgt ervoor dat je personeel meer flexibiliteit heeft en je als bedrijf geen beperkingen meer hebt over waar je personeel woont.  Zo groei je als organisatie dus mee naar het nieuwe normaal en speel je in op de ontwikkelingen. 

 

Leren over IT beveiliging en blockchain

In de wereld van IT, cyber security en blockchain technologie zijn er constant nieuwe ontwikkelingen. Bij ICTtrainingen.nl bieden we trainingen en cursussen om bij te blijven bij alle nieuwe ontwikkelingen en om je personeel (en jezelf) bij te scholen over alles wat te maken heeft met de organisatie. 

Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier dan ons volledige IT opleidingsaanbod of onze security trainingen.

Daarnaast hebben we ook een eigen platform waar jij en je collega’s een onbeperkt aanbod hebben van trainingen en virtuele labs, proefexamens, e-books en meer. 

Nog vragen over een van onze trainingen of het onbeperkt leren platform? Plan dan een korte demo in of stel je vraag via het contactformulier.

Delen via: