Hoe kan ik mij omscholen naar de ICT?
Auteur: Arjan de Knegt Publicatiedatum: February 22, 2024

Hoe kan ik mij omscholen naar de ICT?

Waarschijnlijk ben jij je nu aan het oriënteren naar hoe jij jezelf het beste kan omscholen richting de ICT. En dat is goed, want in de ICT-branche is op dit moment een enorm tekort aan IT professionals.

Lees hieronder meer over de mogelijkheden om je om te scholen naar de ICT. Let op, we doen een deep dive, dus het is geen 'content snack' van 1 minuut :)

We hopen je er in ieder geval verder mee te helpen in je keuze. 

 

Voor wie is dit artikel bedoeld?

Wij krijgen regelmatig de vraag welke opleiding je moet volgen om je om te scholen naar de ICT.

Deze vraag krijgen we van mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan (of zelfs baangarantie willen), maar ook van mensen die aan het werk willen in de IT branche waar zij al lang een (hobbymatige) interesse in hebben.

  • Je bent op zoek naar een nieuwe baan in de ICT
  • Je wilt je graag omscholen in de ICT
  • Je bent benieuwd welke opleidingen en trainingen je kunt volgen als je je gaat omscholen in de IT
  • Je zoekt informatie voor je medewerkers die zich willen laten omscholen
  • Je bent aan het studeren en borduurt vast al voort op een mooi baan als IT professional in het bedrijfsleven

Wil je liever direct persoonlijk advies, start dan een chat of mail of bel ons gewoon, we helpen je graag verder!

 

Omscholen ICT voor toekomstige IT professionals

Omscholing & ICT? Laten we beginnen met het feit dat het ICT werkgebied heel erg breed is: van softwareontwikkeling, Big Data tot systeembeheer en van de automatisering van kantoorwerkplekken tot alle mobiele devices waar iedereen tegenwoordig gebruik van maakt.

De praktijk is dan ook dat iedere IT-er zich op een bepaalde manier specialiseert in een bepaalde rol en binnen die rol meestal in een aantal specifieke technologieën.

Onze eerste vraag zal dan ook altijd zijn: welke IT richting wil je op?

 

Welke IT richting wil je op?

 

Systeembeheerder of software developer worden

Globaal gezien maakt een ict'er vaak eerst de keus tussen systeembeheer en softwareontwikkeling. Oftewel wil je pc's en servers gaan installeren, beheren en supporten of wil je software gaan maken voor pc's en/of het internet (waaronder websites).

Binnen beide richtingen zijn veel specialismes, kennisniveaus en aanverwante functies. Denk bijvoorbeeld aan een specialisatie in IT security, het ontwerpen van een complexe maatwerk applicatie of een functie als Tester.

Het gaat te ver om al deze mogelijkheden in één blog te bespreken maar hieronder lees je de meest populaire.

 

Omscholen naar systeembeheerder

Als (aankomend) systeembeheerder is het belangrijk dat je een brede en leverancier onafhankelijk basiskennis hebt van hardware, software, netwerken, security etc.

Het is dan ook niet aan te raden meteen aan de slag te gaan met bijvoorbeeld trainingen op het vlak van Microsoft zonder eerst de goede basis te leggen.


Je kunt deze basis grofweg op twee manieren leggen:

  1. Je gaat een IT opleiding volgen op MBO niveau (of eventueel op HBO niveau)
  2. Je gaat een aantal basis certificeringen van CompTIA halen. CompTIA is de internationale certificeringsorganisatie die zich heeft toegelegd op algemene en leverancier onafhankelijke IT kennis en wordt ook veel gevraagd in ict vacatures. Hier vind je onze CompTIA cursussen.
  3. Volg een leerpad om de basis van systeembeheer je eigen te maken


De keuze voor een volledige MBO opleiding of het volgen van een aantal specifieke trainingen is persoonlijk. Heb je de tijd, de ruimte en het budget om een meerjarig MBO traject te doorlopen dan moet je dat zeker doen.

Wil je in korte tijd en/of naast een baan de overstap maken dan is het volgen van specifieke IT trainingen meestal de beste weg.

Nadat je deze basis hebt gelegd ga je jezelf verdiepen in een specifieke technologie om je omscholing zo verder vorm te geven.

In de huidige markt is de technologie van Microsoft nog steeds dominant bij bedrijven. Veelal is het dan ook een logische stap jezelf daarin te verdiepen.

Tenslotte kun je nog kiezen voor ITIL trainingen om je kennis op het gebied van beheerprocessen binnen de ICT te vergroten.

 

Voorbeeld traject systeembeheer

Via icttrainingen.nl kun je het volgende traject doorlopen om je omscholing naar de ICT vorm te geven. Nadat je dit traject hebt doorlopen heb je een goede basiskennis van IT die bovendien toepasbaar en gevraagd is in de huidige ICT branche.

 

Basiskennis

Met de CompTIA trainingen begin je met het leren van de basiskennis die het fundament vormen voor jouw carrière binnen de ICT. Het is gebruikelijk om te beginnen met CompTIA A+ en je zo langzaam verder te specialiseren.

  • CompTIA A+
    Basiskennis van hardware, besturingssystemen, netwerken, security etc.
  • CompTIA Server+
    Server hardware, netwerken, server besturingssystemen, backups etc.
  • CompTIA Network+
    Uitgebreide kennis rondom IT netwerken.

 

Microsoft kennis

Je omscholingstraject gaat vervolgens verder bij het beheersen van specifieke Microsoft kennis. Let op, dit is niet verplicht (je kunt je ook specialiseren in Linux bijvoorbeeld), maar de Microsoft technologie is nog altijd de meest gevraagde kennis bij IT professionals die zich laten scholen naar systeembeheerder.

 

Bekijk hier het complete leertraject.

Na afronding van bovenstaande trainingen en examens heb je de Microsoft certificering Microsoft 365 Certified: Modern Desktop Administrator Associate behaald. Deze certificering is een van de meest gevraagde IT certificeringen bij werkgevers.

Dit is al een flink traject, maar je bent zo goed als zeker van een nieuwe baan in de ICT met deze kennis en certificeringen.

 

ITIL kennis

Tot slot raden wij ook aan om het officiële ITIL certificaat te behalen. Voor je nieuwe functie wordt regelmatig de ITIL certificering aangehaald. ITIL wordt binnen veel ICT organisaties gevraagd omdat het een reeks van best practices en concepten geeft die veel voorkomen in de praktijk.

  • ITIL® Foundation v4
    Internationaal erkende toolset en het referentiekader om beheerprocessen binnen de ICT organisatie in te richten

 

Omscholen naar programmeur?

Ook geschaard onder de IT branche, maar wezenlijk iets anders: de programmeur (ook wel software developer).

Om jezelf om te scholen naar programmeur hebben wij diverse leerpaden uitgestippeld waarmee je een uitstekende basis legt als programmeur.

Je doet alle benodigde kennis op en verzilvert dit bovendien via certificeringen. Zo heb je altijd bewijs van je kennis en toon je tevens aan dat de door jou opgedane kennis ook up to date is.

Omdat het omscholen naar programmeur een uitgebreide beschrijving behoeft, hebben we hier een apart advies voor geschreven.

Ook het werkveld van de programmeur is divers en niet in één hokje te duwen. Eén ding is wel zeker, net zoals, of misschien nog wel meer, is er een enorm tekort aan goede programmeurs in Nederland.

Met de kennis van een programmeur kun je bijvoorbeeld aan de slag als:

  • Softwarewontwikkelaar (C#, Java, .NET etc.)
  • Webontwikkelaar (PHP, JavaScript, HTML&CSS, React)
  • Tester (via bijvoorbeeld tools zoals Selenium)
  • Maar ook binnen IT security, Big data en Online marketing kunnen bepaalde programmeer skills heel erg van pas komen.

 

Via deze link vind je veel meer info over het Omscholen naar programmeur >>

 

ICT Vacatures

Anno 2022 zijn er enorm veel vacatures beschikbaar in de ICT sector. Dit zorgt voor enorme kansen voor werkenden, maar ook niet werken in de ICT. Al geruime tijd loont het enorm om opleidingen met baangarantie te volgen om zodoende een mooi job met dito salaris te krijgen.

Op de grootste vacature website van Nederland op dit moment staan op het moment van schrijven maar liefst ruim 25 duizend vacatures open die binnen de IT sector geschaard mogen worden.

Kennis of onderwerpen die gevraagd wordt verschilt natuurlijk per vacature, maar de meest gevraagde programmeertalen binnen de IT op Indeed zijn:

  • SQL
  • Python
  • JavaScript
  • Java
  • C#
  • .NET
  • HTML5 & CSS
  • PHP
  • React
  • Angular

Maar programmeren is zoals je weet niet de enige subtak binnen de IT. Want ook bijvoorbeeld Microsoft zien we ruim 7000 keer naar voren komen in vacatureteksten alsook Java (4000+) en ITIL (2000+).

Kortom: aan banen geen gebrek. Aan goed gekwalificeerd personeel wel.

 

Zonder ICT opleiding werken?

Bij icttrainingen.nl kan je trainingen volgen die leiden tot een erkend certificaat. Je hebt geen eerdere ICT ervaring nodig om te beginnen. Wanneer je een van onze cursussen succesvol hebt afgerond, ontvang je van ons een officieel certificaat van deelname die je mooi neer kan zetten op je CV.

We hebben hiervoor ook een aantal handige leerpaden opgezet die je zullen helpen:

 

Laten omscholen? Probeer Onbeperkt Leren!

Wanneer je je wilt omscholen naar de ICT, dan heb je aan één cursus niet genoeg. Hierboven las je al dat je diverse richtingen op kunt en dat iedere richting zeker bestaat uit een aantal basis cursussen en een vervolgpad.

Als je besluit binnen een jaar meerdere cursussen te volgen, dan is het interessant om eens te kijken naar ons onbeperkt leren abonnement. In dit abonnement krijg je toegang tot al onze cursussen, voor €74 euro per maand.

Meer informatie hierover lees je op onze onbeperkt leren pagina.

 

Omscholingstraject niet in beton gegoten

Wij willen benadrukken dat wij in dit artikel vooral een advies gaven op basis van veel vragen die wij over dit vakgebied hebben gekregen. Ieder traject kan er anders uitzien en dat is ook het mooie van zelfstudie. Jij kiest (eventueel in overleg met ons) jouw ideale tempo, cursussen en investering. Bijscholen, omscholen, deeltijd studeren, of fulltime begeleiding...het is allemaal mogelijk.

 

Opleidingsadvies nodig?

Heb je nog vragen naar aanleiding van bovenstaande uiteenzetting, dan kan je ons via onze contactpagina natuurlijk altijd bereiken (via e-mail, telefoon of chat) en om advies vragen. We helpen je graag!

 

Delen via: