Wat is DevOps en wat kun je er allemaal mee?

Wat is DevOps en wat kun je er allemaal mee?

Ben jij benieuwd wat DevOps is en wat je er allemaal mee kunt? DevOps richt zich op twee belangrijke onderwerpen; "development" en "operations".

Als hier je interesse liggen, kun je een DevOps Engineer worden en de softwareontwikkeling en -operations samenbrengen.

Snelle ontwikkeling wordt steeds belangrijker en daarom is het van belang nu te laten zien dat je meespeelt in deze verbindende professionaliteit.

Laten we snel kijken wat DevOps precies is. In dit artikel krijg je antwoord op al je mogelijke DevOps vragen.

Wat is DevOps?

DevOps is vanzelfsprekend een samentrekking van de woorden "development" en "operations" en heeft tot doel zowel de ontwikkeling als de operaties binnen software samen te brengen.

Het gaat hierbij om de automatisering en monitoring van alle betrokken onderdelen tijdens het bouwen van software, de integratie en het testen hiervan tot aan de publicatie, het gebruik ervan en het management van de infrastructuur.

Deze zaken zijn uiterst belangrijk om de ontwikkeling en de uitvoering van de opbouw en verspreiding van software in goede banen te leiden.

In dit proces proberen DevOps voor een verkorte ontwikkelingscyclus te zorgen, wat veel efficiëntie kan creëren.

Daarnaast richten zij zich op een verhoogde frequentie van een betrouwbare oplevering, wat in nauwe overeenstemming is met de doelstellingen van het bedrijf.

De voordelen van DevOps op vele fronten

DevOps zijn steeds meer gewild bij allerlei grote en kleinere software organisaties. Dit komt, omdat de efficiëntie aanzienlijk verhoogd kan worden en dit kan heel voordelig zijn voor het bedrijf in kwestie.

Wanneer een DevOps voor een organisatie werkt, is het resultaat in twee manieren te meten. Door verbetering aan de operatiekant zul je ten eerste merken dat er aanzienlijk minder hulp nodig is en gevraagd wordt bij de helpdesk.

Ten tweede zullen de klanttevredenheidsonderzoeken die bedrijven uitvoeren positievere meldingen geven. Hier kunnen klanten hun mening geven over de dienstverlening, wat door de verhoogde ontwikkeling sterk verbeterd is.

Een gevolg van deze voordelen is een stijging in de omzet, waarbij de webdienst wordt uitgebreid. Er zal een hogere functionaliteit zijn op deze online diensten en de productiviteit van de systeembeheerder en de ontwikkeling gaat flink vooruit.

Zelfs op andere takken binnen bedrijven kunnen DevOps invloed uitoefenen, zoals op "security" of "compliance", omdat DevOps het hele proces van ontwikkeling en levering overzien.

De geschiedenis van DevOps

DevOps is een vrij nieuw concept en in de wereld gebracht door Patrick Debois in 2009. Hij hield een conferentie die hij "devopsdays" noemde en in België hield. Sindsdien is het concept in veel andere landen ook overgenomen en uitgegroeid tot een succes.

Het idee achter DevOps is voortgekomen uit een ergernis.

Deze irritatie werd veroorzaakt door veel IT-projecten die op het gebied van software veel te laat werden opgeleverd en doorgevoerd.

Bovendien werd er met deze projecten ondergepresteerd en de investeringen werden vaak niet terugverdiend.

Dit was allemaal zeer inefficiënt en toe aan verbetering. Er werd gezocht naar een combinatie en verband tussen de termen "developer" en "system operator" (of systeembeheerder, zoals we in Nederland kennen).

Het nieuwe principe moest gaan om een ontwikkelingsmethode waarbij op een behendige manier nieuwe codes geschreven konden worden die vrij van fouten in een omgeving van softwareproductie konden draaien.

Het moest een stabiel proces worden waarvoor de ontwikkelaar helemaal zelf verantwoordelijk bleef. Dit is het punt waarbij DevOps tot leven werd gewekt.

Dit nieuwe principe lost problemen op die ontstaan zijn na het overgaan in de derde generatie van het computertijdperk, ook wel het "cloud tijdperk" genoemd.

Wat doet een DevOps Engineer en wat moet deze kunnen?

Wat is een DevOps Engineer?

Iemand die betrokken is bij de ontwikkelingscyclus van een bepaald software product wordt een DevOps Engineer genoemd.

Deze persoon is betrokken bij de ontwikkeling, het testen en het laten draaien van het product met hoge kwaliteit.

Zoals eerder genoemd is dit beroep erop gericht behendigheid te vergroten door de beroepen systeembeheerder en ontwikkelaar te combineren.

Door deze combinatie zijn het geen losse onderdelen meer en kunnen projecten sneller afgerond worden met het gewenste resultaat en met een kleine kans op fouten.

Wat doet een DevOps Engineer?

Een DevOps Engineer is dus verantwoordelijk voor de IT-systemen en de processen die hierbij horen. Het gaat erom dat dit goed verloopt en nauw op elkaar aansluit.

Daarnaast moet een DevOps Engineer zorgen voor de veiligheid van de systemen en zich focussen op het testen en operationeel maken van de ontwikkelde software.

Hiervoor is de DevOps al betrokken bij het ontwikkelingsproces. Misschien begrijp je nu nog niet precies wat een baan als DevOps Engineer inhoudt en wat je als DevOps moet kunnen.

Bij de functie kunnen de volgende taken horen:

  • Het automatiseren en optimaliseren van systemen en software.
  • De beveiliging van informatie.
  • Het bijhouden van de ontwikkelingen op het gebied van IT.
  • Deployment, of implementatie van nieuwe software.
  • Het implementeren van nieuwe hulpmiddelen en processen.
  • Het managen van de configuratie.
  • Meedenken over de ontwikkeling van IT-oplossingen en de processen die hierbij een rol spelen.
  • Het monitoren en bewerkstelligen van opslagplatformen.
  • Het ontwikkelen van nieuwe functies.
  • Het oplossen van technische problemen.
  • Het testen van software en de automatisering hiervan.
  • Het verzorgen van onderhoudsreleases.

De technieken waarmee een DevOps werkt

Een DevOps moet dus verstand hebben van diverse hulpmiddelen en technologieën op het gebied van software.

Enkele voorbeelden van de technieken die een DevOps Engineer gebruikt zijn FreeBSD, Puppet, Linux, AWS, Kubernetes en Docker.

Daarnaast moet een DevOps Engineer bij voorkeur ook kennis hebben van verschillende programmeertalen, zoals PHP, Golang en Ruby.

Het salaris van een DevOps Engineer

Wat een DevOps verdiend ligt gemiddeld tussen de 3500 en 5500 euro per maand, maar dit kan variëren tussen verschillende organisaties. Ook zijn er binnen dit vak goede secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals bijvoorbeeld extra opleidingsmogelijkheden.

DevOps kunnen bij allerlei organisaties en bedrijven aan de slag, van softwarebedrijven, tot webshops en zelfs overheidsorganisaties. Ook het onderwijs, het bedrijfsleven en de zorg zijn een optie. Er zijn tevens consultancybureaus die gespecialiseerd zijn in DevOps. Je werkt in een team van ontwikkelaars, systeembeheerders en producteigenaren.

Hoe word je een DevOps Engineer?

Om DevOps Engineer te worden kun je een hbo- of universitaire opleiding volgen op het gebied van IT. Hieronder vallen bijvoorbeeld Computer Science, (technische) Informatica, Software engineering en System and network engineering.

Ervaring is echter ook essentieel om te kunnen werken als DevOps Engineer, omdat je zowel kennis van het vakgebied moet hebben als verschillende processen moet kunnen overzien die zich afspelen bij software.

Daarnaast moet je verscheidene systemen kunnen managen en samenwerken. Bedrijven kunnen ook bepaalde certificaten eisen wat verschilt per organisatie.

Een overzicht van DevOps trainingen bij icttrainingen.nl

Icttrainingen.nl verzorgt diverse online trainingen en cursussen op het gebied van DevOps, waarbij gebruik wordt gemaakt van uitgebreide video's en instructies ter ondersteuning.

Daarnaast wordt je kennis ook getest met praktijkopdrachten en kennistestjes. Voor elk kennisniveau is er de beste training opgesteld, zoals Apache, Chef, Jenkins en nog veel meer.

Via een innovatief online leerconcept kun jij nu starten met jouw persoonlijke cursus, waar en wanneer je wil. Bovendien profiteer je altijd van de beste prijs en is icttrainingen.nl een award winning e-learning programma, waarbij kennis nooit stil staat.

Populaire DevOps trainingen

De populairste DevOps trainingen bij icttrainingen.nl zijn:

Voor sommige trainingen is er bepaalde voorkennis nodig, zoals basiskennis over een bepaald programma van software.

Na het afronden van een training ben je bekend met de principes van verschillende kenmerken, eigenschappen en functies van diverse programma's naar jouw keuze.

Alle trainingen worden in het Engels gegeven en hebben een duur van tussen de twee en twaalf uur. Voor 90 dagen is er online toegang tot de cursus en de kosten bedragen tussen de 100 en 200 euro exclusief BTW per training.

Door de trainingen en cursussen op icttrainingen.nl te volgen kun je leren wanneer je wilt, voor de beste prijs en jezelf profileren als autoriteit in jouw vakgebied.

Als DevOps hou je je bezig met het combineren van de belangrijke onderdelen "development" en "operations" die van groot belang zijn in de ICT-sector om de kans op fouten aanzienlijk te verkleinen en projecten sneller af te ronden met het gewenste resultaat.