De voor- en nadelen van e-learning (online leren)
Auteur: Arjan de Knegt Publicatiedatum: July 23, 2019

De voor- en nadelen van e-learning (online leren)

We leven in een moderne tijd met veel mogelijkheden. Waar je vroeger een paar straten moest lopen om iemand te bezoeken, kun je nu makkelijk een belletje plegen om te vragen of alles goed gaat.

Met leren is dit ook zo het geval.

Tegenwoordig zijn er tal van online educatieve mogelijkheden, waar al veel mensen gebruik van maken. En online leren wordt alsmaar populairder door haar lange lijst aan voordelen.

De voordelen van e-learning in het kort: 

  • Flexibiliteit in tijd en plaats
  • Toegankelijkheid voor iedereen
  • Kostenbesparend
  • Breed aanbod aan cursussen
  • Zelfstandig leren in eigen tempo
  • Persoonlijke leeromgeving
  • Up-to-date inhoud
  • Mogelijkheid tot certificering
  • Lagere ecologische voetafdruk


De nadelen van e-learning in het kort

  • Gebrek aan persoonlijke interactie
  • Vereiste zelfdiscipline
  • Technische problemen
  • Beperkte praktijkervaring

De voordelen van e-learning

Om het makkelijk te maken hebben we een lijst opgesteld met de voor- en nadelen van E-learning. Let’s go!

1. E-learning is flexibel

Een van de grootste voordelen van E-learning is dat het flexibel is. Studenten leren op de momenten dat het voor hun het prettigst is. Dit zorgt ervoor dat de productiviteit sterk verhoogt wordt.

De dagelijkse praktijk is weerbarstig. Soms heb je zeeën aan tijd, en soms kom je in een storm van drukte terecht waardoor leren dan net even niet uit komt.

Met E-learning kan de student hierop inspelen, en rekening houden met zijn eigen schema. Dit is ideaal voor studenten die een andere baan naast hun studie hebben, of andere bezigheden waardoor ze de voorkeur hebben voor aangepaste tijden.

2. Kostenbesparend

Er wordt zoveel geld bespaard door E-learning. Laten we beginnen met de reiskosten voor zowel student als docent.

Dan komen de kosten van de lesruimtes die bespaard worden, met daarbij inbegrepen alle kosten van onderhoud etc die daaraan verbonden zijn. Daar rekenen we nog bij dat er minder leerkrachten en minder boeken nodig zijn.

Al deze kosten kunnen bespaard worden, en zo ingezet worden voor de verbetering van de lesstof en vergemakkelijking voor de studenten.

3. Tijdbesparend

Het kost veel minder tijd. Reistijden verschillen, maar mensen zijn soms twee uur per dag (of langer!) kwijt om naar een klassikale training of naar school te gaan.

Stel je eens voor wat een je kan doen met deze tijd?

Dit bevordert natuurlijk de productiviteit, want reizen kost ook energie en alertheid. De student die online leert kan deze energie en alertheid in zijn studie steken, en er zo veel meer profijt uit halen.

4. Leren op maat

Met e-learning is het mogelijk dat iedereen op zijn of haar eigen tempo leert. Er zijn tal van studenten die gedemotiveerd raken door het langzame tempo in de klas, en zo zijn er ook talloze studenten die gedemotiveerd raken omdat het juist te snel gaat.

Met online leren los je dit probleem in één keer op. Iedereen kan leren op het tempo wat prettig is voor hem, en waar gewenst een pauze nemen om weer productief verder te gaan.

Ook kan de docent of opleider extra hulp op maat geven, en de personen die makkelijker zelfstandig werken ondervinden daar geen last van.

Nog een ander voordeel is dat ook studenten die eigenlijk geen mogelijkheid hadden tot een bepaalde studie, bijvoorbeeld omdat zij te ver weg wonen, nu deze mogelijkheid wel hebben. Dus zo wordt een studie oppakken erg aantrekkelijk.

5. Leuker leren

Alles wordt steeds digitaler, en dat is niet voor niks. Digitaal projecten doornemen of afhandelen is nou eenmaal makkelijker èn leuker.

Vooral jongeren voelen zich meer thuis in een online leersysteem dan een klassikaal leersysteem. Dit komt deels doordat het online leersysteem een modernere en daardoor aantrekkelijkere uitstraling heeft. Maar ook omdat je alles makkelijk bij de hand hebt en meer overzicht hebt, wat ervoor zorgt dat je als student met meer plezier zult leren.

6. Overzicht van prestaties

Bij E-learning is het veel makkelijker om een goed overzicht te houden op de geboekte vooruitgang. Het is precies duidelijk wat goed gaat, en waar extra aandacht aan besteedt moet worden.

7. Meer interactie

Over het algemeen is het zo dat mensen online meer van zichzelf laten zien, en minder verlegen zijn dan in openbare gelegenheden. Dit zorgt er voor dat ze zich minder zullen schamen in een online omgeving, en dus actiever mee zullen doen. Dus dit zal voor meer interactie, en dus ook voor betere prestaties, zorgen.

8. Comfortabel

Een ander voordeel van online leren is dat je je eigen leeromgeving kunt kiezen, en deze dus ook naar jouw eigen smaak in kunt vullen.

Zit je liever met een kop koffie op de bank? Of in de tuin als het lekker weer is?

Met E-learning kan het allemaal.

De harde houten stoelen op locatie en de muffe klasgeur laat je links liggen. Zelfs al zou je met je laptop naar het bos willen gaan, om daar ondertussen te genieten van al het groen en de fluitende vogeltjes dan is dit mogelijk.

Natuurlijk zorgt dit voor meer plezier, en dit heeft logischerwijs een goed effect op de prestaties. Ook is het zo dat de prestatiedruk door de aanwezigheid van anderen wegvalt.

Dus je kunt je eigen ding doen, zonder dat er iemand over je schouder meekijkt.

9. Actuele lesstof makkelijk door te voeren

Webinars zijn veel makkelijker geregeld via e-learning. En docenten kunnen makkelijk nieuwtjes delen door middel van het online leersysteem. Ouderwets zouden bijvoorbeeld werkbladen gekopieerd en uitgedeeld moeten worden.

Door middel van E-learning kan de leerkracht dit delen met één druk op de knop! Dit scheelt natuurlijk weer tijd en dus geld.

De nadelen van e-learning

Na al deze voordelen zou je je bijna afvragen of er überhaupt wel nadelen zijn aan online leren. En we kunnen stellig bevestigen dat het er inderdaad niet veel zijn, en dat het vooral ligt aan de situatie van de student of het wel of niet van toepassing zal zijn.

1. Zelfdiscipline vereist

Een nadeel zou zijn dat je zelf discipline op zult moeten brengen als je een online studie volgt. De leraar als stok achter de deur is er niet.

Het is dus belangrijk dat je enthousiast genoeg bent over jouw studie, zodat je met gemak elke dag voldoende motivatie zult vinden om er tijd in te steken.

2. Onpersoonlijk

Een ander nadeel van online leren kan zijn dat je niet altijd persoonlijke interacties hebt met jouw docent of medestudenten.

Wel kan dit opgevuld worden door middel van fora of andere communicatie-mogelijkheden die je zult vinden in jouw online leersysteem (LMS).

3. Zelfstandig werken

De basis van online leren is dat er zelfstandig gewerkt wordt. Voor sommige mensen kan dit een probleem zijn omdat ze de begeleiding van een leraar prettig vinden als leidraad.

Voor anderen is dit juist weer een pluspunt, omdat ze rustig aan en op eigen houtje de stof door kunnen nemen.

4. Leren van een computerscherm

Te lang naar een scherm kijken kan vermoeiend zijn, en zorgen voor klachten als oogproblemen, hoofdpijn en rugpijn. Afwisseling en een goede houding zijn dus essentieel als je graag een online studie wilt volgen.

Conclusie

Met e-learning leer je de juiste kennis, op het juiste moment, en op de juiste plaats.

De eventuele nadelen van online leren kunnen makkelijk weggewerkt worden door de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen.

Dit heeft als gevolg dat je tijd en geld bespaart, en met plezier zult leren.

Wanneer start jij met online leren?

Nog steeds niet overtuigd van de kracht van online onderwijs? Dan hebben we een leuke TedTalk voor je waarin Gino Camps biedt zijn visie deelt en ons uitdaagt om verder te kijken dan de negatieve ervaringen uit de COVID-19-periode. 

Hij legt uit waarom hij het online onderwijs juist verwelkomd, terwijl velen anderen er juist vanaf willen. Heb je dus wat extra tijd en ben je benieuwd naar zijn visie? Bekijk de video van Gino Camp

 

 

 

Delen via: