Python leren, hoe doe je dat als (beginnende) programmeur?

Python leren, hoe doe je dat als (beginnende) programmeur?

Python leren

Het leren van de programmeertaal Python is absoluut aan te raden. De taal wordt steeds populairder en dat heeft o.a. te maken dat je veel met de taal kan en dat deze ook nog eens relatief eenvoudig te leren is. In dit artikel lees je wat Python is, waarom het nu zo populair is en hoe je deze taal kunt leren.

Wat is Python?

In het begin van 1990 kwam de eerste versie van de programmeertaal Python uit. In 2000 kwam Python 2.0 uit en eind 2008 was daar versie 3.0.

Het is een object georiënteerde scripttaal die als erg makkelijk te leren wordt ervaren en dus vaak door beginnende maar ook ervaren programmeurs gebruikt wordt.

Dit komt door het feit dat de benamingen in Python veelal komen uit de dagelijkse Engelse taal waardoor het makkelijk te begrijpen is.

Daarnaast is het door de opzet van de taal makkelijk te lezen en is jouw code goed te gebruiken voor andere programmeurs.

Waar andere talen gebruik maken van haakjes, wordt bij Python gebruik gemaakt van zogenaamde ‘indenting’. Dit wil zeggen dat de code op een nieuwe regel wordt geschreven en hiermee een code blok afgesloten kan worden.

Programmeertaal Python steeds populairder

Python wordt een steeds belangrijkere speler in de wereld van de software ontwikkeling.

Dit is te zien uit de Stack Overflow enquête die elk jaar wordt gehouden onder honderd duizenden ontwikkelaars.

In 2013 werd Python gebruikt door 21.9% van de ontwikkelaars die op de enquête reageerden en in 2018 was dat al 38.8%.

Daarnaast worden veel scripttalen gezien als ‘speel’-talen om kleine activiteiten en taken te automatiseren, maar bij Python is dit helemaal niet het geval. Python is een taal die gebruikt wordt door grote spelers in de markt en wordt als erg robuust ervaren.

banner blog USP

Waarvoor wordt Python gebruikt en wat kun je er in het werkveld mee?

In de basis wordt Python gebruikt om activiteiten en taken te automatiseren.

Nu zal je al snel denken: “Dit maakt de taal dan toch helemaal niet heel anders dan bijvoorbeeld een shell of bash script?

Dat klopt, maar gelukkig kan Python voor veel meer dingen gebruikt worden. Als allereerste wordt de taal gebruikt voor het bouwen van basis applicaties die je met elke andere taal ook kunt maken.

Er zijn verschillende graphical user interface libraries die gebruikt kunnen worden om te interacteren met je Python back-end.

Wat Python hierin onderscheidt van andere talen, is dat je veel minder lijnen code nodig hebt. Python heeft tot wel 4x minder lijnen code nodig voor het zelfde als Java en 10x minder lijnen voor de zelfde code als in C++.

Daarnaast wordt de taal gebruikt voor het maken van web services en RESTful APIs. Wederom is het hiermee erg gemakkelijk om in een paar regels code een goede web service te ontwikkelen.

Zeker met hedendaagse technologieën als GraphQL krijg je minimale, leesbare, uitbreidbare en robuuste code.

Als laatste wordt het enorm veel gebruikt in de softwareontwikkelvelden van Data Science / Big Data en Machine Learning. Er zijn veel libaries beschikbaar voor deze ontwikkelingen voor Python die iedereen gemakkelijk kan gebruiken zonder veel kennis nodig te hebben betreffende Big Data en wiskunde.

Hoe kun je Python het beste leren?

Python kun je net als alle andere programmeertalen op veel (online) plekken leren. Je kunt door middel van de documentatie die geschreven is voor Python jezelf de taal aanleren, maar ook is het mogelijk om een klassikale Python opleiding te volgen over de programmeertaal.

Het volgens van klassikale trainingen raden wij niet aan. Natuurlijk is het een voordeel dat je voor één of meerdere dagen les krijgt van een goed opgeleide docent, maar na die trainingsdagen sta je er weer alleen voor.

Het leren van een programmeertaal is niet iets wat je in enkele dagen doet, maar op constante basis zult moeten doen.

Zelf op zoek gaan naar tutorials, youtube video's etc. is ook een optie. In veel gevallen kan dit ook zeker helpen bij het leren van Python.

Toch is dit in onze ogen geen goede start voor het leren van deze taal. Want hoe waarborg je de kwaliteit? Is deze gecontroleerd? Zit er een didactische opbouw in? Kan je sparren met (online) medecursisten? Ontvang je een certificaat van deelname? Vaak niet.

Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om online (video) lessen te volgen zoals bij ons. Wij bieden een aantal online Python trainingen aan die betrekking hebben op verschillende onderwerpen. 

Voordelen van online trainingen zijn:

  • Je krijgt meerdere maanden toegang tot de content
  • Je krijgt een certificaat van deelname
  • De kwaliteit van de trainingen zijn gewaardborgd

Wist je dat icttrainingen.nl een speciaal ontwikkelpad heeft uitgestippeld van Python Novice naar Pythonista? Je leer in dit trainingspakket alle vaardigheden die je nodig hebt.

Python trainingen

Als je net begint met programmeren en Python kiest als eerste taal, dan kunnen we je aanraden om gebruik te maken van onze “Developing with Python” training. In deze Python training zal je naast de basis van Python ook de basis van het (object georiënteerd) programmeren leren.

Mocht je echter al verder zijn in je carrière als ontwikkelaar, maar ken je nog geen Python, dan kun je instappen in de training “Python Fundamentals” waar je met je basiskennis meer leert over de belangrijkste functies binnen Python.

Naast deze beginnende trainingen, worden er ook een aantal diepte cursussen aangeboden voor ontwikkelaars die al wat verder zijn in hun Python carrière.

Zo heeft Python in 2008 een omslag gemaakt naar Python 3.0 en is het hierin toch heel anders geworden dan versie 2.0. Om deze omslag makkelijker voor je te maken kun je de training “Python 3.0” volgen om de nieuwe functies van versie 3.0 ten opzichte van 2.0 jezelf eigen te maken.

Mocht je geïnteresseerd zijn in Data Science en Big Data, dan kun je altijd terecht bij de training “Python for Data Science” waar je wordt opgeleid als echte data scientist die gebruik kan maken van Python.

Aarzel niet en begin vandaag nog je carrière als Python programmeur! Al onze Python trainingen kun je vinden op onze website.

Vraag vrijblijvend advies aan >>