Hoe leer je hacken?

Hoe leer je hacken?

Hacking komt voor in vele vormen waarvan de meeste illegaal zijn. Ethisch Hacken wordt echter als wettelijk legaal gezien en in de tegenwoordige digitale wereld is het voor veel mensen interessant om hier meer over te leren.

Steeds vaker horen we in het nieuws dat hackers complete bedrijven platleggen of vertrouwelijke informatie stelen in ruil voor geld. Op deze manier wordt vaak diefstal gepleegd door geld door te sluizen naar andere bankrekeningen of ondernemers te chanteren, iets wat jaarlijks miljarden euro's kost.

Bedrijven worden zich hier steeds meer van bewust en trekken jaarlijks meer geld uit om de criminelen met kwade bedoelingen te weren. Een goed wapen tegen illegale vormen van hacken is deze positieve manier van hacken.

Met kennis van hacken ben je in staat om bijvoorbeeld bedrijfsnetwerken te testen of ze goed beschermd zijn tegen aanvallen van buitenaf. Het lijkt heel ingewikkeld maar met enige basiskennis van computers en netwerkbeveiliging is het prima haalbaar. Andere benamingen voor deze vorm van hacken zijn pentesting, penetratietesten en intrusion testing.

Soorten Hackers

Sec gezien heb je twee soorten hackers: hackers die hun kennis inzetten voor betere cyber security en hackers die juist misbruik willen maken van beveiligingslekken.

Maar als we wat dieper inzoomen op de specifieke type hackers, dan kun je er meer onderscheiden. Je hebt namelijk de zogenaamde:

  • Black hat hacker: dit zijn cybercriminelen die inbreken op systemen van een ander zonder dat ze hier toestemming voor hebben. Vaak met als doel om te chanteren, informatie in te winnen en dit mogelijk te verkopen.
  • White hat hacker: dit noemen wij ook wel de Ethische hacker. Zij speuren, met specifieke toestemming, naar beveiligingslekken in systemen. Zij hebben dus goede bedoelingen en zoeken naar zwakke schakels in netwerken en software.
  • Grey hat hacker: zij gaan vaak zonder toestemming te werk, maar doen dit vooral uit nieuwsgierigheid en uitdaging. Beveiligingslekken die zij vinden zullen zij, in tegenstelling tot de black hat hacker, echter niet exploiteren. Een goed voorbeeld hiervan is het inmiddels bekende bug bounty programma. Je kunt je als bedrijf aanmelden voor dit project. Vervolgens gaan hackers kijken of er kwetsbaarheden te vinden zijn binnen je bedrijf. Als ze iets vinden, krijgt de grey hat hacker een financiële vergoeding.

Naast deze drie typen hackers zie je vaak ook de zogenaamde 'script kiddies' terugkomen. Deze, vaak nog studenten, gaan vaak op basis van scripts op zoek naar lekken in bijvoorbeeld websites.

Als hacker hoef je dus niet altijd kwalijke bedoelingen te hebben. Je kunt je immers het beste beveiligen tegen hackers, als je leert denken en werken als een hacker.

Hoe kun je gehackt worden?

Je kunt op veel verschillende manieren gehackt worden. We kennen allemaal de bekende hacks van software waar beveiligingslekken inzitten. Maar een tegenwoordig veelvoorkomende hack is via social engineering. Hackers maken hierbij gebruik van de zwakte van de gemiddelde mens. Hackers maken hierbij gebruik van menselijke eigenschappen zoals nieuwsgierigheid, vertrouwen, hebzucht, angst en onwetendheid. Een hacker kan dus persoonlijk contact met je opnemen, maar de meest bekende vorm zijn misschien wel de phishing mails.

Hoe leer je hacken?

Voordat je leert hacken en aan een echte cursus begint is er op internet heel veel informatie te vinden. Op die manier kun je al vrij snel wachtwoorden kraken, netwerken binnendringen of webcams overnemen (iets wat wij overigens niet aanmoedigen).

Er zijn zelfs oefensites waar je met puzzels die je op je eigen computer installeert kunt leren hoe je moet hacken. Door heel veel oefenen, observeren en met veel geduld kun je steeds sneller veiligheidslekken ontdekken.

Het maakt je brein ook creatief omdat je vaak tegen problemen aanloopt waar nog geen oplossing voor bestaat. Door continue technologische ontwikkelingen worden de technieken steeds geavanceerder. Dit is soms ingewikkeld, maar kan ook erg leuk zijn als je na veel piekeren, proberen en testen tot een oplossing komt.

Kijk vooral eens rond op het internet, hier zijn enorm veel websites te vinden die je op weg helpen om wat basisvaardigheden van een hacker eigen te maken.

Zo kun je op Pentesterlab.com applicaties op je computer zetten die je vervolgens kunt proberen te hacken. Het kennisniveau wat vereist is verschilt per oefening.

Een andere bekende is Vulnhub.com. Hier wordt wat meer beroep gedaan op je creatieve brein. Je krijgt oefenapplicaties voorgeschoteld die je moet zien te hacken. Lukt het jou om bankgegevens, social media te hacken, of je een gebruikersnaam te achterhalen?

Een bekende cyber security specialist, Troy Hunt heeft ook een mooie oefensite opgezet. Op Hackyourselffirst krijg je handleidingen hoe je zijn website kunt hacken. Een goede les, want je maakt hier gebruik van één van de populairste hack methodes van dit moment: SQL-injection en Cross Site Scripting.

Sociaal dat hacken?

Naarmate je je verder verdiept en ontwikkelt in de wereld van hacken leer je ook interessante mensen kennen. Op die manier is het een boost voor je sociale leven omdat je mensen ontmoet met dezelfde interesses die je in het dagelijkse leven niet vaak tegenkomt.

Vele hackers treffen elkaar online via diverse fora en blogs om informatie met elkaar uit te wisselen. Het is een wereld op zich waar meer achter schuilt dan je vooraf denkt.

Welke kennis heb je nodig voor ethisch hacken?

Om een goed beveiligd bedrijfsnetwerk te kraken is wel wat meer dan basiskennis nodig. Kennis van netwerken, computersystemen en software is nodig. Wie wilt leren hacken moet dus over een uitgebreide skillset beschikken.

Begin vooral eerst eens met zelf wat oefenen. Kijk eens in je eigen thuisnetwerk of je hier exploits kunt vinden. Op het internet is veel fora te vinden waar je tips en tricks kunt krijgen voor iedereen die start in het wereldje van hacken.

Als je na wat oefenen het gevoel hebt dat het bij je past, is een officiële cursus volgen een slimme keuze. Inmiddels is een serieuze loopbaan op dit gebied zeker mogelijk en kun je bijvoorbeeld een Certified Ethical Hacker worden.

Dit is een wereldwijd geaccepteerde cyber security certificering die wordt afgegeven door EC-Council bij het succesvol afronden van de studie. Deze geavanceerde cursus leert je de 18 meest gangbare beveiligingsplatforms. In 18 uitgebreide modules leer je meer dan 270 verschillende aanvalsstrategieën die vaak door hackers worden gebruikt.

Je leert codes te schrijven, websites en apps ontwikkelen om zo inzicht te krijgen in de samenstelling van de technologieën om security testen uit te kunnen voeren.

De beveiligingsdeskundigen hebben meer dan 140 testomgevingen gemaakt waar real time scenario's zijn nagebootst. Op die manier lijkt het alsof je een werkelijke aanval ondergaat en kun je je volledig onderdompelen in de wereld van hacken. Een Ethisch hacker is geboren.

Een Ethisch hacker

De ethische hacker valt dus onder de zogenaamde white hat hacker. Deze vorm van hacken is ontzettende populair en veel bedrijven staan te springen om goede ethical hackers.

Op het moment van schrijven staan er op de populairste vacaturesite van Nederland ruim 100 vacatures open waarin een Ethical Hacker certificering wordt gevraagd. Vaak ook met zeer fraaie salarissen. En terecht.

Als Ethical hacker zorg jij vaak samen met een team voor de veiligheid van netwerken en applicaties. Je speurt naar mazen in veiligheidsnetwerken, herkent dreigingen op tijd en kunt risico's dichten.

Je bent bovendien in staat om stakeholders te adviseren en het belang van een goede cyber security uit te leggen. Goede communicatie skills behoren dus absoluut tot de skillset van een goede ethische hacker.

Je moet veel geduld hebben en op details kunnen focussen om de ingewikkelde cyber puzzels op te lossen. Het is dus belangrijk om te kijken of dit bij je past en of je makkelijk in teams werkt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken moet je ook vaak samenwerken om aanvallen succesvol te stoppen.

Het is ook van belang dat je in staat bent om je menselijke kant te laten zien. Je hebt toegang tot alle informatie van een bedrijf dus een vertrouwensrelatie is dan van groot belang. Met een kleine fout kan cruciale informatie in verkeerde handen belanden. Een groot verantwoordelijkheidsgevoel en een discrete opstelling is een vereiste.

Voordelen Certified Ethical Hacker (CEH) certificaat

Nog niet overtuigd? Laten we het dan maar hebben over concrete cijfers, figuren en de voordelen van het behalen van een CEH certificaat. Omdat wij ook van feiten houden.

Voor werknemers:

  • Volgens een studie vinden 81% van de werkgevers het hebben van een certificaat een belangrijke factor tijdens het aannemen van nieuw personeel
  • 41% van de organisaties vinden dat certificaten een belangrijke rol spelen voor promoties en salarisverhogingen
  • Het gemiddelde salaris van een Certified Ethical Hacker kan wel oplopen tot €90.000 euro per jaar

 Voor werkgevers:

  • Het beschermen van klantinformatie tijdens transacties en bezoeken
  • Een Certified Ethical Hacker kan preventieve maatregelen nemen om beveiligingsbreuken te voorkomen
  • Het regelmatig testen van de netwerkveiligheid en zo mogelijke hackeraanvallen te voorkomen

Ethical Hacker training

Zoals hierboven beschreven is, is de Certified Ethical Hacker training de meest populaire certificering in zijn vakgebied. De vraag neemt enorm toe, terwijl bedrijven constant op zoek zijn naar security professionals.

Icttrainingen.nl is officiële reseller van EC-Council trainingen en heeft daarom de meest betrouwbare en beste Ethical Hacker cursus voor jouw geselecteerd: