Omscholen via het UWV: ook voor jou mogelijk?
Auteur: Arjan de Knegt Publicatiedatum: February 9, 2023

Omscholen via het UWV: ook voor jou mogelijk?

De laatste tijd is er veel aandacht voor omscholing. De huidige economie zorgt dat het banenperspectief in bepaalde branches zeer beperkt is, terwijl andere branches het juist erg goed doen er behoefte is aan meer personeel. De IT-branche is daar een goed voorbeeld van. Lees hieronder meer over de mogelijkheden om je om te scholen via het UWV.

Steeds meer mensen willen wisselen van beroep. In de afgelopen jaren wisselden per jaar bijna een miljoen mensen tussen de 15 en 75 jaar van baan. Mensen switchten van leraar naar verpleegkundige, of van bioloog naar ICT-medewerker, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Veel mensen doen door zich om te scholen via het UWV.

Welke beroepen bieden de meeste kansen en waarom nu juist via het UWV?

Wanneer heb je recht op opleidingsbudget via het UWV? En hoe hoog is dit budget?

 

Omscholen via het UWV

Wanneer je hebt gekozen voor het wisselen van baan en de baan van je dromen gevonden hebt, komt je terecht in het omscholingstraject.

Dit traject kun je volgen bij het UWV, waarbij je opgeleid wordt tot allerlei kansrijke functies binnen veel belangrijke sectoren (hierover later in dit artikel meer).

Het UWV zorgt ervoor dat werkzoekenden kunnen deelnemen aan de opleiding met behoud van hun uitkering.

Zo worden ruim 25.000 flexwerkers jaarlijks bij Randstad opgeleid en zullen zij naar schatting de komende jaren twee keer zoveel mensen opleiden in schaarse functies.

Maar ook bij Icttrainingen.nl krijgen wij steeds meer vraag of omscholen via het UWV ook bij ons kan. En dat kan zeker. Wij zijn bij het UWV geregistreerd als opleidingspartner waar je als omscholer je budget kunt besteden.

 

Voordeel via het UWV

Als je bijvoorbeeld nu een WW uitkering hebt, maar nog geen zicht hebt op een baan, kun je mogelijk in aanmerking komen voor omscholing in de richting van een "krapteberoep", zoals de UWV het noemt. Een voorbeeld hiervan is de ICT, waar een tekort is van 54.000 ICT'ers.

 

UWV Scholingsvoucher

Als je op dit moment een WW, WIA of Wajong uitkering hebt, heb je recht op scholingsbudget via het UWV. Met dit scholingsbudget kan jij vaardigheden aanleren of verbeteren die je helpen bij het vinden van een baan die door het UWV is aangemerkt als krapteberoep.

Wanneer je bezig bent met je scholing is het zelfs mogelijk om via het UWV een tijdelijke vrijstelling aan te vragen voor je sollicitatieplicht. 

De hoogte van het opleidingsbudget hangt af van de behoefte. Het mooie is wel dat je zelf niks hoeft te investeren en de opleider en het UWV direct zaken met elkaar doen. Je hoeft dus zelfs niks voor te schieten!

 

ICT sector populair

Een van de grootste magneten voor mensen die een baan zoeken in een andere sector dan hun huidige werkgebied, is de ICT.

Dit komt doordat ICT een sector is met de razendsnelle ontwikkeling van nieuwe technologie, waar nieuwe kennis voor nodig is.

De ICT is een vakgebied dat zich bezighoudt met computers, informatiesystemen en telecommunicatie. Dit houdt het ontwikkelingen en beheren van databases, netwerken, systemen en websites in.

Het werkgebied van de ICT is heel erg breed en reikt van softwareontwikkeling tot systeembeheer en de automatisering van kantoorwerkplekken tot alle mobiele apparaten waar tegenwoordig iedereen gebruik van maakt.

In de praktijk is ook iedere IT-er op een bepaalde manier in een rol gespecialiseerd, waarbinnen ze weer gespecialiseerd zijn in een aantal specifieke technologieën. Dit maakt het vakgebied heel kansrijk en divers.

De eerste keuze die je moet maken binnen de ICT-sector is de keuze tussen systeembeheer en softwareontwikkeling. Hierbij kies je of voor pc's en servers installeren, beheren en supporten, of voor software maken voor pc's en het internet.

 

Omscholen naar systeembeheerder

Binnen het vak van systeembeheer is een goede basis van belang. Dit gaat om een brede en leverancier onafhankelijke basiskennis van hardware, netwerken, security, software etc.

Ga ook niet gelijk aan de slag met trainingen van Microsoft zonder eerst een MBO opleiding informatica of ICT te volgen, of basis certificeringen van CompTIA te halen. Dit laatste is de internationale certificeringsorganisatie voor algemene en leverancier onafhankelijke IT kennis en wordt vaak genoemd in vacatures.

 

Omscholen naar programmeur/softwareontwikkelaar

Omscholing in de richting van programmeur kan via diverse leerwegen. Alle benodigde kennis kan je opdoen en verzilveren via certificeringen. Dit geeft een bewijs van je kennis en toont aan dat de opgedane kennis tevens up to date is.

 

Heb ik ook recht op UWV opleidingsbudget?

Misschien wel, maar we begrijpen dat je misschien nog twijfelt. Het beste kan je in dit geval even met je contactpersoon bij het UWV (via je werkmap) navraag doen. Of vraag ons om hulp, via ons contactformulier.

 

Delen via: