Omscholen naar tester

Omscholen naar tester

Het omscholen naar tester is voor veel mensen nog onbekend terrein. Het beroep van professioneel (software)tester is namelijk nog niet zo heel oud, maar wordt desondanks steeds populairder. In dit artikel lees je hoe je jezelf om kunt scholen richting Tester.

De laatste tijd is er veel aandacht voor omscholing. Dit komt ongetwijfeld door de economische gevolgen van Coronacrisis. Ook over de omscholingsplicht wordt veel gesproken. De scholingsplicht bestaat al langer, maar door het in de NOW 2.0 expliciet te benoemen wordt er door de overheid opnieuw aandacht op gevestigd. De crisis zorgt dat het banenperspectief in bepaalde branches zeer beperkt is, terwijl andere branches het juist erg goed doen er behoefte is aan meer personeel. De IT-branche is daar een goed voorbeeld van.

Wat is testen en waarom is het zo belangrijk?

Het testen van software is van cruciaal belang. Ontwikkelaars schrijven vaak uren achter elkaar code en hebben bij een bepaalde eis een beeld voor zich hoe het zou moeten werken.

Af en toe wil het nog wel eens voorkomen dat de ontwikkelaar bepaalde randzaken van een feature vergeet. Als het product in productie gaat, komen klanten de fout tegen en wordt het programma als incorrect en niet robuust ervaren.

Hier komt de rol van de tester naar voren om deze fouten vroegtijdig op te sporen.

banner blog USP

Hoe verloopt het testen?

Testen kan op verschillende manieren gedaan worden. Zo kunnen er geautomatiseerde testen geschreven worden door middel van unit tests of het maken van testscripts.

Daarnaast is het ook erg belangrijk om testers op het ontwikkelde product te zetten zodat deze menselijke handelingen uit kunnen voeren en hier de fouten in op kunnen sporen.

Vaak heeft de klant of product owner een aantal eisen voor zijn of haar product. Voor elk van deze eisen wordt er bekeken hoe het mogelijkerwijs fout kan gaan als iemand het product gaat gebruiken.

Hier worden door de testers test plannen voor bedacht en geschreven welke uitgevoerd zullen worden na het ontwikkelen van het product. Voor elke eis zullen er verschillende testen bedacht worden met verschillende randzaken.

Denk hierbij aan een inlogformulier. Bij een inlogformulier waar een gebruiker kan inloggen met een email en een wachtwoord, moet er getest worden of het email vakje niet leeg is, het wachtwoord vakje niet leeg is, de combinatie klopt etc. Dit zijn allemaal verschillende test cases die los van elkaar goedgekeurd moeten worden.

Wat doet een tester?

Testen en de rol van een tester worden nog al eens onderschat, maar de rol van een tester is net zo belangrijk als die van een ontwikkelaar bij het maken van een product voor de klant.

Daarom is het belangrijk om te weten wat een tester allemaal moet doen.

Ten eerste moet een tester voldoende kennis hebben van de eisen die gesteld worden door de klant of product owner. Dit is belangrijk omdat er voor het opstellen van een test precies duidelijk moet zijn wat wel en vooral wat niet de bedoeling is bij een feature van een product/applicatie.

Vervolgens moeten de van eisen van de klant bekeken worden door het testteam en onderverdeeld worden in zo klein mogelijke losse features. De testers kunnen op deze manier voor de eisen zo specifiek mogelijke testen schrijven.

Als alle features bekend zijn, moeten de testers een testplan opzetten waar alle features op verschillende manieren getest worden.

Één feature heeft dus niet altijd maar één test, één feature kan meerdere verschillende testen bevatten.

Hierbij is het van groot belang dat er naar elk klein detail wordt gekeken om zo alle mogelijke fouten uit het product te halen voor het wordt opgeleverd

Als laatste wordt het ontwikkelde product of applicatie daadwerkelijk getest door de testers aan de hand van het test plan. Zodra het product in de testomgeving staat, kunnen de testers aan de slag.

Het gehele test plan moet worden doorlopen en elke test moet slagen. Als er een test faalt, dan moet dit terug gekoppeld worden aan de ontwikkelaars zodat ze dit kunnen veranderen.

Hoe kun je omscholen naar tester?

Er zijn (nog) geen HBO of WO-opleidingen die zich specifiek focussen op het testen van software.

Hierdoor zullen testers vaak niet gelijk na hun opleiding beginnen als tester, maar rollen ze in het vak nadat ze een tijd hebben doorgebracht als ontwikkelaar.

Als je tester wilt worden, kun je dat het beste doen door een online cursus te volgen die je bij het behalen van de cursus een certificaat geeft.

Met dit certificaat kun je bewijzen dat je op hoog niveau kunt testen.

Denk hierbij aan de ISTQB certificering of een cursus testen op basis van Agile en Scrum waarmee je vandaag de dag goed in de markt valt.

Wij van icttrainingen bieden je een hoop 'tester trainingen en cursussen' die je kunt volgen om een tester te worden.

Bij ons kun je leren testen met het automatiseren van testen via tools zoals

Daarnaast, bieden we je ook test cursussen aan die je opleiden als gecertificeerd tester.

Opleidingsadvies?

Heb je nog vragen naar aanleiding van bovenstaande uiteenzetting, dan kan je ons via onze contactpagina natuurlijk altijd bereiken (via e-mail, telefoon of chat) en om advies vragen.

Vraag vrijblijvend advies aan >>