De 5 belangrijkste eigenschappen van een goede full stack developer

De 5 belangrijkste eigenschappen van een goede full stack developer

Als er één feit is dat vast staat tegenwoordig, is het dat er een brede waaier aan beroepskeuze bestaat. Nieuwe ontwikkelingen en innovaties geven aanleiding tot een toenemend aantal functies om bepaalde projecten te ruggensteunen.

In deze blog lees je meer over de fascinerende job als full stack developer: wat het is, aan welke vaardigheden je moet voldoen en de toekomstmogelijkheden op professioneel vlak.

Wat is een full stack developer?

Een full stack developer is eenvoudig gezegd een programmeur die even goed werkt met zowel de voorkant als de achterkant van de (internet) ontwikkeling.

Hoewel een full stack developer geen expert moet zijn in alle back-end en front-end technologieën, moeten ze op zijn minst over een behoorlijke grondige kennis beschikken van het hele proces.

Over het algemeen werkt een full stack developer mogelijk alleen aan de back-end of front-end code van een website. Maar er wordt wel verondersteld dat een full stack developer aan elk deel van het ontwikkelingsproces deelneemt.

Beschouw het beroep van full stack developer als een duivel-doet-al of een all-rounder.

Beantwoorden aan een heel pakket basisvaardigheden

Gezien de veelzijdigheid die wordt verwacht van een full stack developer, zijn er heel wat behendigheden vereist om een project van A tot Z in goede banen te leiden.

Om dat doel te bereiken zijn een heel pakket basisvaardigheden verwacht. Niet alleen op technologisch vlak, maar ook bepaalde persoonlijkheidskenmerken worden vereist.

Een uitstekende full stack ontwikkelaar moet aan volgende verwachtingen voldoen:

 • een analytische geest
 • de wil hebben om levenslang te willen leren
 • op de hoogte blijven van de laatste technologische ontwikkelingen
 • aandacht hebben voor het kleinste detail
 • creativiteit aanbrengen
 • geduld uitoefenen
 • discipline aan de dag leggen

Hou in het achterhoofd dat je niet over alle bovengenoemde eigenschappen gelijkmatig moet beschikken, maar dat je wel op zijn minst een vrij gemiddeld hoog niveau benadert bij de meeste opgelegde verwachte parameters.

Het bezitten van de meeste eigenschappen maakt het alleen maar gemakkelijker om te slagen in je job.

Full stack developer als beroepsloopbaan

Een full stack developer kan worden ingeschakeld bij software/app ontwikkelaars of web ontwikkelaars. Maar wat houdt het beroep nu precies in.

Het belangrijkste verschil tussen software- en webontwikkelaars is dat de eerste groep software bouwt en onderhoudt, terwijl web ontwikkelaars - zoals het woord uiteraard al zegt - zich vooral focussen op het werken met internettoepassingen.

De vraag naar online applicaties kent de laatste tijd een explosieve groei. Elke grote onderneming of vereniging wil immers wereldwijd een boodschap overbrengen om zaken te doen of naam te maken.

In dit steeds meer digitale tijdperk is het hebben van een website een interessant extraatje geworden en is een absoluut essentieel marketingonderdeel van de 21ste eeuw.

De behoefte aan web ontwikkelaars wordt steeds maar groter wanneer je in acht neemt dat de mobiele apparaten aan het boomen zijn.

Mobiel gebruik explodeert exponentieel zodat de vraag naar full stack developers die mobiele website kunnen maken, gestaag blijft groeien. Het overgrote deel van de grote ondernemingen hebben zelfs twee websites: een desktopsite en een mobiele website.

De 5 eigenschappen die het belangrijkst zijn van een full stack developer

Volgende vaardigheden worden van een full stack developer verwacht. In een notendop alles op een rijtje zetten:

1. HTML, CSS en Javascript

De tools html en css zijn de basis bouwstenen voor webontwikkeling. HTML stelt ontwikkelaars in staat om inhoud aan de website toe te voegen. CSS van de andere kant zorgt voor het uiterlijk en lay-out van applicaties of websites. Een andere cruciale basistaal is Javascript als je als volwaardige full stack developer aan de slag wil gaan.

2. Back-end programmeertalen

Aangezien een full stack developer moet weten hoe de back-end processen worden gecodeerd, zal hij of zij één van de volgende programmeertalen moeten beheersen:

 • Java
 • SQL
 • C #
 • Javascript
 • Python
 • C ++
 • PHP
 • IOS
 • Ruby / Rails

Hoe meer een full stack developer programmeertalen kent, hoe beter. Het belangrijkste is dat op het einde van de dag een goede full stack developer één gekozen taal perfect onder de knie heeft.

3. HTTP/HTTPS

Deze applicatie protocollen zijn superbelangrijk voor communicatie tussen server en clients. En zeker in dit tijdperk van toenemende bezorgdheid over de beveiliging is HTTPS bijzonder nuttig en waardevol.

4. Webopslag met databases

Het bouwen van applicaties en websites betekent dat je webopslag nodig hebt om al die nieuwe verwerkte gegevens op te slaan. Een full stack developer begrijpt hoe je geheugenopslag en relationele databases koppelt aan de back-end programmeertaal.

5. Het ordenen van de webarchitectuur

Een uitstekende full stack developer moet in staat zijn om codes te structureren, hoe opslaan en scheiden van bepaalde bestanden werkt, methoden kent voor het opslaan van grote bestanden, de gegevens in databases kan structureren en waar elke computertaak zich moet bevinden. En dit zowel op vlak van server en client.

Icttrainingen.nl heeft verschillende complete ontwikkelpaden die je kunt volgen om jezelf klaar te stomen als programmeur in verschillende programmeertalen.