8 tips voor een optimale voorbereiding op uw examen

Regelmatig krijgen wij vragen over hoe men zich het beste kan voorbereiden op een examen. Of u nu een Microsoft of bijvoorbeeld een Cisco examen doet in principe kan de voorbereiding hetzelfde zijn. In dit artikel leg ik uit hoe u zich het beste kunt voorbereiden op uw examen en de slagingskans het grootst is.

#1. Volg een training

U kunt zonder training het examen afleggen, maar in de praktijk blijkt vaak dat zonder theoretische kennis het lastig wordt om het examen te behalen. Met uw praktische kennis kan absoluut niks fout zijn, maar tijdens de examens wordt er vaak tot in het kleinste detail in gegaan op sommige technieken of producten.

Deze kennis doet u vaak niet op in uw praktijksituatie, puur omdat u dit niet nodig heeft. Toch zult u zulke dingen moeten kennen om een examen met succes af te ronden. Daarom raad ik absoluut aan om een training te volgen om ook de theorie echt goed te beheersen.

#2. E-Learning

Deze manier van leren wordt steeds populairder. Met e-learning kunt u leren waar en wanneer u maar wilt. De kosten zijn lager en u bent niet gebonden aan een bepaalde tijd of locatie. In deze tijd waar het nieuwe werken steeds meer in opkomst is, kan e-learning een waardevolle aanvulling zijn.

De technieken die tegenwoordig gebruikt worden in de e-learning trainingen worden steeds uitgebreider en geavanceerder. Doordat in veel e-learning trainingen ook zogenaamde virtuele labs gebruikt worden die ook in klassikale trainingen worden gebruikt, leert u exact hetzelfde als in zo'n klassikale training. Maar dan uiteraard wanneer u het wilt, wanneer het u het beste uit komt en waarschijnlijk ook nog tegen een veel voordeligere prijs.

#3. Klassikale training

Ondanks dat e-learning sterk in opkomst is, merken wij dat veel mensen het nog steeds prettig vinden om klassikaal te leren. Zij zien het helemaal niet zitten om in hun eigen tijd te trainen en hebben soms niet de motivatie om zelf aan de slag te gaan. In zulke gevallen is een klassikale training natuurlijk een goede optie. In enkele (of meerdere) dagen leert u de theorie die gevraagd wordt tijdens het examen. U kunt daarnaast ook direct vragen stellen aan een trainer die daarbij aanwezig is.

De keuze tussen een e-learning training of een klassikale training is natuurlijk iets persoonlijks. Kies de training waarbij u zich het meest prettigs voelt. Beide manieren van trainen zullen voor u voor en nadelen hebben.

banner blog USP

#4. Proefexamens

Tegenwoordig worden er op diverse plekken proefexamens aangeboden. Icttrainingen.nl heeft een hoop van deze proefexamens uitgeprobeerd en heeft een selectie gemaakt van proefexamens die het beste gemaakt kunnen worden om u optimaal voor te bereiden op een examen. Via de proefexamens test u of uw kennisniveau voldoende is om het examen te kunnen halen. Daarnaast krijgt u inhoudelijke feedback bij de examenvragen. De vragen in het proefexamen benaderen de echte examens heel sterk. Een absolute aanrader al zeg ik het zelf.

#5. Boeken

Leren via boeken kan natuurlijk ook nog altijd. Tegenwoordig zijn de boeken helemaal niet zo duur. Op bol.com of bijvoorbeeld op Marktplaats.nl zijn al erg veel tweedehands boeken te vinden die u kunnen helpen met de voorbereiding.

Het leren via boeken wordt over het algemeen niet als prettig en vaak als saai ervaren. Maar het kan u natuurlijk absoluut helpen. Een boek kan bijvoorbeeld goed als naslagwerk gebruikt worden bij een klassikale of e-learning training.

#6. Planning

Probeer uw examen en voorbereiding goed in te plannen. Probeer bijvoorbeeld 1x per week een paar uur vrij te maken om te leren voor het examen. Plan de tijd ruim in, voor het geval u sommige dingen niet begrijpt en moet herhalen.

Misschien kunt u wel samen met uw werkgever af stemmen dat u bijvoorbeeld de vrijdag middag in plant om te gaan leren voor uw examen. Het certificaat vertegenwoordigd namelijk voor zowel u als voor uw werkgever een bepaalde waarde.

#7. Wees op tijd

Niets is zo vervelend wanneer u moet haasten en stressen om op tijd te zijn om uw examen af te leggen. Houd rekening met het verkeer, weet waar u moet zijn en waar u kunt parkeren. Denk er aan dat het misschien nog wel handig is om van te voren nog even wat lesstof door te nemen. Als u veel te vroeg bent is er altijd wel een mogelijkheid om naar het toilet te gaan en even rustig een bakje koffie of thee te drinken.

#8. Maak notities

Dingen die u opschrijft worden vaak heel goed onthouden. Merkt u dus dat u over bepaalde onderwerpen wat meer moeite hebt. Probeer dan notities te maken. Vooral in een klassikale training kan dit natuurlijk heel handig zijn.

Heeft u zelf nog goede tips die u met ons wilt delen?

Laat het ons dan direct weten!:)