Grootste online IT opleider

Beste klantenservice

Veel e-learning in prijs verlaagd

Na betaling, direct starten

Welke opleidingen kan ik doen met het STAP-budget?

Welke opleidingen kan ik doen met het STAP-budget?

In 2022 heeft de overheid in Nederland een budget beschikbaar gesteld voor het volgen van een opleiding voor werkenden en werkzoekenden. Dit heet het STAP-budget waarbij STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. De overheid stelt dit budget ter beschikking om jou als werkende of werkzoekende meer zeggenschap te geven over je eigen ontwikkeling. Met andere woorden: je kunt dit budget aanvragen voor bijscholing en ontwikkeling voor een training, cursus of opleiding naar keuze.

STAP-budget voorwaarden

Voor het aanvragen van een STAP-budget zijn er een aantal eisen waar je aan moet voldoen. Je moet namelijk werkend of werkzoekende zijn. Bovendien zijn er nog een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen:

 • Je moet 18 jaar of ouder zijn;
 • Je mag nog geen AOW ontvangen;
 • Jij of je partner beschikt over de Nederlandse nationaliteit of beschikt over een andere nationaliteit binnen de Europese Unie;
 • Je volksverzekerd bent wat wilt zeggen dat je van de afgelopen 27 maanden er daarvan minimaal 6 in Nederland hebt gewoond en gewerkt;
 • De training of cursus die je wilt volgen moet in het STAP-scholen register staan;
 • Op het moment dat je het budget aanvraagt mag de desbetreffende cursus nog niet van start zijn gegaan.

Vanzelfsprekend mag je dit budget maximaal 1 keer per jaar aanvragen. Als je aanvraag is goedgekeurd door het UWV, zal het bedrag automatisch worden betaald aan de desbetreffende opleider. Je vraag het budget aan via stapuwv.nl.

Welke opleidingen kun je doen met het STAP-budget?

Of een training, cursus of opleiding beschikbaar is voor het STAP-budget bepaalt de opleider zelf. Steeds meer opleiders stellen opleidingen beschikbaar, waardoor het aanbod met de dag groeit. Momenteel zijn er 762 verschillende trainingen, opleidingen of cursussen beschikbaar, variërend van deeltijd tot voltijd en van HBO tot MBO opleidingssoorten.

Er zijn veel verschillende vakgebieden waaruit je kunt kiezen. De 5 vakgebieden met het grootste aantal soorten opleidingen zijn:

 • Persoonlijk ontwikkeling & effectief communiceren (201)
 • ICT (135)
 • Management, leiderschap & coaching (125)
 • Marketing, communicatie & media (125)
 • Zorg, hulpverlening & verzorging (76)

ICT opleidingen

Binnen de vakgebieden kun je veel richtingen kiezen. Zo kun je binnen ICT communiceren kiezen voor onder andere data science, data management, IT service management, verschillende Microsoft trainingen en zelfs software development.

Wil jij werken aan jouw digitale vaardigheden? Kies dan een ICT training die bij jou past. Trainingen via het opleidingsconcept zijn tot 80% goedkoper en je doet kennis op met interactieve e-learning door gecertificeerde leraren. Natuurlijk ook altijd goed om je CV en LinkedIn van een mooi extra certificaat te kunnen voorzien.

Let op: de online trainingen van icttrainingen.nl komen niet meer in aanmerking voor het STAP-budget. Dit budget is alleen nog te benutten voor opleidingen die in het scholingsregister van de overheid zijn opgenomen. Het kan hierbij gaan om meerjarige MBO-, HBO- of WO-opleidingen of een deel daarvan.

Opleidingssoorten en vormen

Naast de verschillende vakgebieden waar je uit kan kiezen, wordt er ook onderscheid gemaakt in soort opleiding. Viahet STAP-budget zijn er grofweg 4 soorten waar je uit kunt kiezen:

 • Trainingen (520)
 • Vakopleidingen (185)
 • MBO opleidingen (28)
 • HBO opleidingen (29)

Wat betreft de opleidingsvormen kun je kiezen tussen voltijd en deeltijd waarbij je bij een voltijd opleiding elke dag lessen of colleges volgt en er wordt verwacht dat je gemiddeld 40 uur per week er aan besteedt. Voor een deeltijd opleidingsvorm geldt dat je dit soort opleidingsvormen goed kunt combineren met een baan door in je eigen tijd lessen te volgen, bijvoorbeeld in de avonduren.

Opleidingsmethoden

Je kunt ook nog een keuze maken tussen verschillende methoden voor de opleidingen, bijvoorbeeld in een groep of juist individueel. De meest voorkomende opleidingsmethoden van de opleiders zijn:

 • Met een groep op locatie of online
 • Met een groep op locatie en online
 • Individueel op locatie en online
 • E-learning
 • Thuisstudie

Als een opleidingsmethode zowel op locatie als online wordt gegeven, wilt dit zeggen dat je zowel contactmomenten op locatie hebt als online.

Kosten

Daarnaast is het ook mogelijk om het aanbod van opleidingen binnen STAP te filteren op basis van de kosten. Het totale budget wat je aan kunt vragen is €1.000, dus je kunt ervoor kiezen om slechts de opleidingen te bekijken die binnen dit budget vallen. Maar je kunt natuurlijk ook een duurdere training kiezen. Je krijgt dan €1.000 euro vergoed.

STAP-buget aanvragen

Het volgende aanvraag moment voor het STAP-budget vind je in dit blog over het STAP-budget. Zorg dat je voor je aanvraag een STAP-aanmeldingsbewijs hebt van de desbetreffende opleider om het budget aan te kunnen vragen. Je leest hier hoe jij het STAP-budget aanvraagt in 4 stappen.

 

Wil je op de hoogte blijven van het STAP-budget?

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rond het STAP-budget, nieuwe trainingen of complete opleidingstrajecten die in aanmerking komen? Laat dan even je e-mailadres achter. We houden je op de hoogte!