Welke digitale vaardigheden zijn belangrijk?

Welke digitale vaardigheden zijn belangrijk?

We hebben er op enig moment van de dag allemaal mee te maken: digitale vaardigheden. Maar wat zijn digitale vaardigheden precies? Welke digitale vaardigheden heb je nodig? En naar welke digitale vaardigheden is er vraag bij werkgevers? We duiken er gelijk in.

Wat zijn digitale vaardigheden?

Als medewerker of zelfstandig professional zijn er verschillende vaardigheden die handig zijn voor het uitvoeren van je werk. Zo heb je de categorie persoonlijke vaardigheden (soft skills), zoals assertiviteit, creativiteit, behulpzaamheid, overtuigingskracht, nauwkeurigheid. Je hebt je praktische vaardigheden (hard skills), zoals je ICT vaardigheden, programmeren in de programmeertaal die je beheerst, testen of data analyse. Tenslotte zijn er digitale vaardigheden. Er is geen officiële definitie of afkadering van wat er wel en niet onder digitale vaardigheden valt. Echter zou je kunnen stellen dat digitale vaardigheden alle vaardigheden omvat die nodig zijn om op basisniveau te kunnen werken met computers, tablets en mobiele telefoons. Het gaat dan bijvoorbeeld om:

  • op afstand kunnen werken
  • werken vanuit de cloud
  • vergaderen via Teams, Zoom of een van de vele andere tools
  • werken met Office tools, zoals Word, Excel etc
  • werken met de Google Workplace (voorheen Google Suit)
  • veilig online kunnen werken

Welke digitale vaardigheden moet ik hebben?

Welke digitale vaardigheden je nodig hebt hangt heel erg af van je werkomgeving. Als zelfstandig ondernemer, zul je over de hele breedte digitale vaardigheden nodig hebben om je eigen business te kunnen managen. Geen personeel betekent over het algemeen heel veel zelf doen, al is uitbesteden natuurlijk ook altijd een optie. Als werknemer bij een baas heb je vaak een wat meer afgekaderde lijst aan taken en werkzaamheden. Kijk in jouw (toekomstige) baan welke digitale vaardigheden jou tot een waardevollere aanwinst maken voor het bedrijf.

Digitale vaardigheden kun je trainen
Het mooie van (digitale) vaardigheden is dat ze je kunt trainen. Het is niet een je-hebt-het-wel-of-je-hebt-het-niet-situatie, zoals talent. Als je tijd en energie en steekt in het volgen van de juiste trainingen, dan kan ook jij jezelf de digitale vaardigheden meester maken die je nodig hebt.

Welke digitale vaardigheden worden veel gevraagd door werkgevers?

Ook dit is geheel afhankelijk van je werksituatie. Waar werkgevers wel blij van worden is digitale flexibiliteit. Het is natuurlijk heel mooi dat jij hebt leren vergaderen met Zoom, maar wat nou als een contactpersoon buiten de organisatie je uitnodigt voor een meeting, maar dan met Microsoft Teams. Raak je in paniek of accepteer je de gewoon meeting en zie je wel hoe Teams werkt. Je weet tenslotte ook hoe Zoom werkt. Digitale flexibiliteit is in dit voorbeeld niet zozeer het leren werken met één vergadertool, maar het leren digitaal te vergaderen in het algemeen. En dat betekent soms gewoon maar gewoon klikken en even je (irrationele) angst om iets kapot te maken opzij zetten :-)