Grootste online IT opleider

Beste klantenservice

Award winning e-learning

Na betaling, direct starten

Wat is SQL? En dit is wat je er allemaal over moet weten

Wat is SQL? En dit is wat je er allemaal over moet weten

Mensen die werkzaam zijn in de ICT, of mensen die er als hobby veel mee bezig zijn, hebben ongetwijfeld wel eens van de term SQL gehoord.

Maar niet iedereen weet precies wat dit is.

Daarom in dit artikel alles over SQL, zodat je weet wat het precies is, hoe je het kunt toepassen en nog veel andere zaken.

Laten we beginnen met uit te leggen wat SQL nu precies is.

SQL is een Engelse afkorting van het woord Structured Query Language. Het is een specifieke programmeertaal die is ontworpen voor specifieke databases.

Het is dus als het ware het fundament van je website en één van de belangrijkste aspecten daarvan. SQL kan voor verschillende toepassingen worden gebruikt.

Enerzijds wordt het bijvoorbeeld gebruikt om specifieke gegevens te onthouden. Daarbij kun je denken aan mensen die zich registeren op je webshop.

Ze moeten zich dan registeren en deze gegevens komen dan in de SQL database. De eerstvolgende keer dat die persoon dan inlogt, dan worden al zijn gegevens behouden.

In deze database kunnen overigens ook gegevens worden bewerkt en verwijderd. Het is dan ook altijd belangrijk dat een SQL-database goed beveiligd wordt, want al die gegevens zijn doorgaans privé en er moet zorgvuldig mee om worden gegaan.

De gegevens in SQL zijn vaak opgemaakt in tabellen, om het overzichtelijk te houden. Veel websites zijn voorzien van een SQL-database, maar je kunt wel begrijpen dat een bank een grotere database heeft dan een kleine webwinkel.

Wat is een SQL Server?

Er is een verschil tussen SQL en een SQL server, maar vaak worden ze in één naam genoemd. Dit is echter een grove misvatting.

Als we praten over SQL, dan praten we over de programmeertaal die wordt gebruikt. Dit kun je vergelijken met een taal als PHP, HTML en ga zo maar verder.

Als we het hebben over de server, dan hebben we het over de plek waar het gehost wordt en waar alle gegevens worden geregistreerd.

Bijvoorbeeld voor registeren van gegevens, wijzigen van gegevens of het analyseren van gegevens. Maar daarnaast natuurlijk nog veel meer. De SQL-server is het fundament van de website en daar wordt alles op geregistreerd.

SQL Commands

De taal van SQL is onder te verdelen in verschillende commando's. Laten we een paar van die belangrijke commando's behandelen, zodat je er een beter zicht op krijgt.

Commando: Update

Bij dit commando weet je ongetwijfeld wel wat er mee wordt bedoeld. Dit commando kan worden gebruikt om de database te updaten.

Er kunnen verschillende redenen zijn om een database te updaten. Misschien heeft een gebruiker bijvoorbeeld bepaalde gegevens veranderd.

Misschien wil je iemand wegwerken uit een forum en ga zo maar verder. Alle data die is opgeslagen in de SQL-database en wordt veranderd, kan worden gezien als een update.

Commando: Delete

Met het commando Delete zorg je ervoor dat bepaalde gegevens worden verwijderd van de server. Ook hier kunnen verschillende redenen aan ten grondslag liggen.

Misschien gaat het bijvoorbeeld om gevoelige informatie die niet verstrekt mag worden aan derden. Maar het kan ook zijn dat bepaalde gegevens niet meer relevant zijn en daarom worden verwijderd.

Ook kan het zijn dat een bepaald iemand zich heeft geregistreerd op de website, maar dat je deze persoon en zijn gegevens wil verwijderen. Ook in die gevallen kun je op delete klikken.

Dit is dus een zeer belangrijk commando in de SQL.

Commando: Insert into

Wil je nieuwe gegevens aan de database toevoegen, dan kun je gebruikmaken van de commando insert into.

Stel dat je bijvoorbeeld een webwinkel hebt. Iemand registreert zich vervolgens, zodat deze gemakkelijker bestellingen kan plaatsen en overzicht van zijn eerdere bestellingen kan bijhouden.

Dan moet de insert into worden gebruikt, want dan komen er extra gegevens in de database. Tegenwoordig is dit geautomatiseerd en komt het snel in de database.

Maar vroeger was het zo dat er soms ook handmatig, door de administrator, extra data werd toegevoegd. Het is een noodzakelijk commando en behoort tot elke database.

Elke database is namelijk dynamisch en er worden constant gegevens toegevoegd en verwijderd.

Bij welke beroepen gebruik je SQL

Tegenwoordig zijn er meer websites dan ooit tevoren in de lucht. Dit betekent dat er ook steeds meer vraag is naar geavanceerde SQL, om zodoende al die websites op een goede manier te runnen.

Dit betekent ook dat er veel vraag is naar mensen die verstand hebben van SQL.

Maar bij welke beroepen heb je nu echt SQL-kennis nodig? Lees hieronder de belangrijkste beroepen waarmee er met SQL wordt gewerkt.

Programmeurs

Dit is misschien wel de meest voor de hand liggende beroepsgroep waarbij het belangrijk is om kennis te hebben van SQL.

Een programmeur moet namelijk kennis hebben van verschillende programmeertalen. Vaak kunnen programmeurs zich specialiseren in een bepaald gebied, maar ze hebben nog steeds diverse kennis nodig.

SQL wordt dan wel gezien als een standaard programmeertaal en daarom is basale kennis hieromtrent sowieso vereist. Maar naast programmeurs zijn er nog andere beroepen waarbij SQL-kennis in de regel vereist is.

Databasebeheerders

Ook databasebeheerders hebben kennis van SQL nodig. Echter is er een ander soort kennis vereist dan bij programmeurs.

Het fundament ligt namelijk compleet anders. Programmeurs zijn degene die de codetaal schrijven en de database opzetten.

De databasebeheerders zijn echter degene die de reeds bestaande database moeten managen. Er is dus wel SQL-kennis vereist, maar meer op een andere manier.

Net zoals een laptopmaker kennis nodig heeft van de interne systemen van een laptop, en een gebruiker van hoe het werkt.

Zo is de programmeur verantwoordelijk voor het bouwen, en de databasebeheerder voor het beheren van de SQL-server. Deze wijzigt dus gegevens, voegt dingen toe en ga zo maar verder.

Andere beroepen

Daarnaast zijn er nog veel andere beroepen waarbij enige SQL-kennis vereist is. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan analisten, plannen, managers en ga zo maar verder.

Deze hebben vaak een specifieke kennis nodig, en niet altijd per se een hele algemene kennis. Dus daar ligt wel degelijk een belangrijk verschil tussen.

SQL Leren

Tegenwoordig kun je SQL op verschillende manieren leren. Natuurlijk kun je er een specifieke, algemene opleiding voor doen als programmeur.

Maar dit is niet per se noodzakelijk in het kennistijdperk waarin we leven. We kunnen namelijk veel meer gratis kennis opdoen dan ooit tevoren.

Je hebt online bijvoorbeeld veel gratis SQL-cursussen op internet te vinden. Let wel: dit zijn doorgaans basiscursussen en je krijgt dan basale kennis van SQL, maar voor geavanceerd leren is het verstandiger om te kiezen voor een betaalde cursus.

Vaak kun je ervoor kiezen om een cursus via internet te volgen, maar er is ook de mogelijkheid tot klassikaal les.

Het voordeel van klassikaal les is dat je veel kunt vragen en er een interactieve sfeer ontstaat. Daarnaast blijf je dan natuurlijk ook gemotiveerder, omdat je vaste tijden hebt.

Een online cursus is vaak gemakkelijker te volgen, maar dit vereist wel enige discipline. Bovendien kun je niet direct contact opnemen met iemand.

SQL leren via Icttrainingen.nl

Een SQL training via Icttrainingen.nl volgen heeft meerdere voordelen.

Vast bedrag voor hele pakket

Icttrainingen biedt een abonnement aan waarmee je voor een vast bedrag onbeperkt trainingen kunt volgen. Zo volg je meerdere SQL trainingen en kan je je daarnaast nog scholen in andere technische (of minder technische) vaardigheden.

Dit is tevens een stuk goedkoper dan klassikale trainingen, waar je vaak duizenden euro's kwijt bent aan één specifieke training

Op eigen tempo aan de gang

Schaf jij een pakket aan, dan heb je gelijk toegang tot alle kennis. Zeer voordelig, want dan kun je op eigen tempo aan de gang.

Heb je een periode veel tijd? Dan kun je extra hard aan de slag, zodat je de kennis snel eigen kunt maken.

Heb je het een periode iets drukker. Geen enkel probleem, dan kun je er gewoon even mee stoppen. Je kunt dan weer verder gaan wanneer je zelf wil.

Heerlijk op eigen tempo.

Het enige punt is dat je wel een zekere discipline moet hebben. Het is dus wel aan te raden om een soort van planning te maken, anders wordt het wel lastig om het af te maken.

Maar dat is natuurlijk je eigen verantwoordelijkheid. Als je motivatie hebt, dan is er in principe geen enkel probleem.

Meer weten over de mogelijkheden van onze SQL trainingen? Neem dan contact met ons op.

Vraag vrijblijvend advies aan >>