Grootste online IT opleider

Beste klantenservice

Award winning e-learning

Na betaling, direct starten

Wat is het verschil tussen Java 11 Programmer I (1Z0-815) en OCA 8 (1Z0-808)?

Wat is het verschil tussen Java 11 Programmer I (1Z0-815) en OCA 8 (1Z0-808)?

Het nieuwe Java SE 11 Developer 1Z0-819 examen is sinds kort beschikbaar op Icttrainingen.nl. Je bent misschien benieuwd hoeveel dit verschilt van het OCA 8 1Z0-808 examen.

Scott Selikoff, auteur van diverse Java best-sellers, legde het examen af en gaf zijn mening erover.

Is het Java 11 Developer (1Z0-819) examen moeilijk?

Moeilijker dan gedacht, was de conclusie van Scott. De vragen zijn langer, ingewikkelder en bevatten meerdere deelvragen waar je antwoord op moet geven. Er zitten vragen tussen met 8 antwoordmogelijkheden waarvan er 3 onafhankelijk van elkaar goed zijn. Het is daarom cruciaal om eerst de foutieve antwoorden weg te strepen.

Een ander verschil is dat er in het nieuwe examen veel onderwerpen zitten uit het Java 8 OCP examen, terwijl je Concurrency, JDBC, en NIO.2 weer niet terugvindt in het examen. Wel heb je uitgebreide kennis nodig van interfaces, generics, en Java operators.
Daarnaast lijkt het erop dat de examentermen bij de Java 11 examens breder en vager zijn dan bij de Java 8 examentermen. Het zijn er meer dan expliciet in de lijst aangegeven.

Meer focus op modules

Het Java 11 Developer examen bevat nieuwe onderwerpen zoals Project Jigsaw modules. De verwachting was dat er maar een paar vragen over modules zouden gaan, maar niets in minder waar. Er zitten juist veel vragen in over modules die aardig de diepte in gaan. Zo zul je naast alle module gerelateerde command line argumenten van java/javac/jdeps/jmod ook de lange en korte command-line flags moeten kennen. Modules zou een bescheiden onderdeel zijn van het examen, maar zo voelt het zeker niet. Zonder goede kennis van modules zal het slagen voor dit examen erg moeilijk worden.

Verandert er iets met de nieuwe certificering?

Als je oppervlakkig kijkt, zou je kunnen zeggen dat het Java SE 11 Developer (1Z0-819) examen sterk gebaseerd is op de OCA 8 (1Z0-808) en OCP 8 (1Z0-809) examens, maar dat is niet helemaal correct.

De titel Oracle Certified Associate is bij Java 11 komen te vervallen. Je kunt je er niet meer voor certificeren door het behalen van één enkel examen. Wil je de titel Oracle Certified Professional: Java SE 11 Developer op je C.V. zetten, dan zal je moeten slagen voor zowel het Programmer I als het Programmer II examen.

Ben je OCP gecertificeerd voor Java 6, 7 of 8 dan is er een upgrade examen beschikbaar; Java 11 OCP Upgrade (1Z0-817).

Eerst een Java 11 Programmer proefexamen afleggen?

Laat je uiteraard niet ontmoedigen. De conclusie is dat de examens pittig zijn, maar zeker niet onhaalbaar. Je kunt hier ook eerst het Java SE 11 Developer (1Z0-819) Proefexamen afleggen om te kijken hoe je ervoor staat. Succes!