Wat is de waarde van een PRINCE2 certificering?

Wat is de waarde van een PRINCE2 certificering?

Waarom heeft PRINCE2 certificering zoveel waarde?

De PRINCE2 opleiding is ook in Nederland steeds populairder aan het worden. Daarmee wordt certificering steeds belangrijker en waardevoller.

In nogal wat organisaties waar projectmatig wordt gewerkt is het hebben van een certificaat van grote waarde, soms zelfs een must. Voor de beeldvorming: wereldwijd zijn er volgens het APMG, de officiële instelling die over accreditatie gaat, ruim 1 miljoen mensen die een PRINCE2 Foundation certificatie hebben.

Wat is PRINCE2?

Voordat we de echte waarde inzichtelijk brengen is het goed om even een stap terug te doen.

Want wat is PRINCE2 nu ook alweer?

PRINCE2 is een methode voor projectmanagement die in de jaren tachtig werd ontwikkeld door het Britse OGC (Office of Government Commerce, een semioverheidsinstelling).

Oorspronkelijk werd deze methodiek ontworpen voor ICT-projecten. In 1989 kwam deze op de markt, gericht op organisatie, management en besturing van projecten.

PRINCE staat dan ook voor Projects In Controlled Environments.

De opvolger van PRINCE werd in 1996 uitgebracht als een uitgebreidere en verbeterde versie van zijn voorganger en kreeg de naam PRINCE2.

De projectmanagementmethode was bruikbaar voor alle type projecten. In 1997 was de introductie in Nederland. Daarna is de systematiek nog vier keer geüpdatet.

De naam PRINCE2 is bewust in stand gehouden om aan te geven dat de grondslagen en principes ongewijzigd zijn gebleven.

Niveaus van certificering

PRINCE2 kent 3 niveaus van certificering: Foundation, Practitioner en Professional.

Foundation is logischerwijs het basisniveau: deze kennis zorgt voor een stevige theoretische basis en is toe te passen op elk type project. Het examen duurt een uur en bestaat alleen uit meerkeuzevragen. 

Het Practitioner niveau biedt verdieping van de stof van het Foundation niveau en is meer praktijkgericht. Er wordt vooral ingegaan op de vraag hoe de theorie in de dagelijkse praktijk van projectmatig werken toegepast kan worden.

banner blog USP

In deze certificering wordt er ook gewerkt met opdrachten en cases. Mede daarom is de PRINCE2 Practitioner opleiding vooral geschikt voor projectmanagers die al wat praktijkervaring hebben. Hij wordt afgesloten met een examen van 2,5 uur, met daarin een casus met meerkeuzevragen.

De Professional kwalificatie is bedoeld voor zeer ervaren projectmanagers en teammanagers van grote projecten. Kandidaten dienen ook al geslaagd te zijn voor het Practitioner examen.

Het Professional examen is van een hele andere orde. Dit bestaat uit een interactieve proef van 2,5 dagen waarin de bekwaamheid van kandidaten om een niet-complex project te managen wordt getest.

Waarde van de PRINCE2 certificering

Terug naar de kern van dit artikel. De meerwaarde van een PRINCE2 certificering. Want laten we direct maar beginnen: de waarde is enorm.

De PRINCE2 certificering heeft vanzelfsprekend een absolute meerwaarde als je werkt in een organisatie waar PRINCE2 de norm is bij het managen van projecten.

Hetzelfde geldt als je solliciteert bij een dergelijke organisatie.

Sterker nog: als je geen PRINCE2-certificaat hebt en/of niet eerder volgens PRINCE2 hebt gewerkt nemen jouw kansen op de baan sterk af.

Natuurlijk kan je in een paar maanden tijd je Foundation-examen afleggen maar dan heb je nog geen concrete werkervaring volgens deze systematiek.

Wil je extern carrièrestappen zetten dan is het volgen van een PRINCE2 opleiding een aanrader.

Je marktwaarde stijgt en wat belangrijker is: je hebt een streepje voor op kandidaten die de opleiding (nog) niet hebben gevolgd.

Omdat je weet dat dat meespeelt in de beslissing om met jou verder te gaan kan je dat meenemen in de onderhandeling. Mogelijk kan je een net iets hoger salaris vragen.

Als je een PRINCE2-certificaat hebt én komt te werken in een organisatie waar PRINCE2 dé manier is om projecten te managen betekent dat dat je van nog meer waarde bent bij volgende sollicitaties. Zo versterkt het één het ander, ten gunste van jouw marktwaarde.

Een voordeel voor jou en al jouw collega’s in een soortgelijke organisatie: je weet bij projectmatig werken meer waar je aan toe bent omdat je allemaal vanuit dezelfde insteek naar een project kijkt.

Je kan niet meer vasthouden aan oude werkwijzen. Je kan je niet meer verschuilen achter excuses. Niemand komt meer weg met zo-hebben-we-‘t-altijd-gedaan. PRINCE2 is immers leidend bij ieder project.

PRINCE2 opleiding via Icttrainingen.nl

De PRINCE2 opleidingen (of trainingen) zijn officieel door het APMG geaccrediteerd en daardoor uitstekend geschikt om als voorbereiding te dienen op het examen.

Wij bieden trainingen aan voor PRINCE2 Foundation

De cursus is volledig online en heeft daardoor veel voordelen zoals de relatief lage investering en het feit dat je zelf je eigen tempo bepaald. 

Opleidingsadvies?

Heb je nog vragen naar aanleiding van bovenstaande uiteenzetting, dan kan je ons via onze contactpagina natuurlijk altijd bereiken (via e-mail, telefoon of chat) en om advies vragen.

Vraag vrijblijvend advies aan >>