ITIL 4 certificeringen guide

ITIL 4 certificeringen guide

Bij samenwerken is communicatie van groot belang. Miscommunicatie kan grote fouten veroorzaken. Dit geldt ook op het gebied van IT-beheer. Om spraakverwarring hier te voorkomen, is het ITIL-systeem ontwikkeld.

ITIL is een afkorting van Information Technology Infrastructure Library. Deze ‘bibliotheek’ bestaat uit een beschrijving van de belangrijkste IT-processen en ‘best practices’ van de uitvoering van deze processen. Door structuur aan te brengen in al deze processen voorkom je communicatieproblemen waardoor je kosten bespaard en verhoog je de klanttevredenheid.

De verschillende ITIL4-niveaus

ITIL-certificeringen zijn op te delen in 5 niveaus:

  • ITIL Foundation
  • ITIL Specialist modules (3)
  • ITIL Strategist
  • ITIL Leader
  • ITIL Master

Een van de belangrijkste kenmerken van het nieuwe ITIL 4-certificatieschema is dat het nu is gevormd door twee verschillende routes. Dit zijn de ITIL Managing Professional (ITIL MP) en ITIL Strategic leader (ITIL SL) routes.

Ze zijn bedoeld om professionals meer diepgang te bieden op belangrijke gebieden van servicemanagement en IT-strategie ter ondersteuning van hun loopbaanontwikkeling.

banner blog USP

Hoe zijn de 2 ITIL routes opgebouwd?

De twee streams zijn in totaal opgebouwd uit vijf modules.

Om een ITIL Managing Professional (ITIL MP) te worden moeten cursisten de volgende modules voltooien:

  • ITIL 4 Foundation
  • ITIL Specialist: Create, Deliver & Support
  • ITIL Specialist: Drive Stakeholder Value
  • ITIL Specialist: High Velocity IT
  • ITIL Strategist: Direct, Plan & Improve
Om een ITIL Strategic Leader (ITIL SL) te worden, moeten cursisten het volgende voltooien:
  • ITIL 4 Foundation
  • ITIL Strategist: Direct, Plan & Improve
  • ITIL Leader: Digital & IT Strategy
Om in aanmerking te komen voor de ITIL-master certificering, moeten cursisten zowel de ITIL MP en ITIL Strategic Leader (ITIL SL) in het bezit hebben.
 

ITIL certificering: foundation level

Voor certificering op ITIL Foundation niveau leer je de basis van ITIL. De meeste mensen die ITIL leren kennen, starten met deze cursus. Om deze opleiding te kunnen volgen heb je geen specifieke vooropleiding nodig. Eigenlijk kan iedereen die geïnteresseerd is in dit proces dus examen doen.

Tijdens de opleiding voor het Foundation examen maak je kennis met de vijf fasen van de servicelevencyclus en leer je de onderlinge verbanden tussen deze fasen kennen. Om deze kennis echt in praktijk te kunnen gaan brengen, zal iemand op Foundationniveau hulp nodig hebben van iemand op de ITIL niveau's daarboven.

Bekijk al onze ITIL trainingen >>

ITIL certificering: managing professional

De ITIL Managing Professional (ITIL MP) is toonaangevend op het gebied van digitale technologie en biedt praktisch advies over het beheer van IT projecten en- teams.

Het verschil tussen een ITIL Managing Professional (ITIL MP) en een ITIL Strategic Leader (ITIL SL) is dat ITIL MP de drie Specialist-modules omvat en ITIL SL de ITIL Leader-module. Beide bevatten de ITIL-strategist module.

ITIL certificering: strategic leader

De ITIL Strategic Leader (ITIL SL) erkent de waarde van ITIL, niet alleen voor IT-activiteiten, maar voor alle digitaal ingeschakelde services. 

Personen die over deze certificering beschikken hebben tevens een duidelijk begrip over hoe IT de bedrijfsstrategie beïnvloed en stuurt.

ITIL certificiering: master level

Op dit niveau weet je precies hoe je het ITIL-systeem in de praktijk kunt gebruiken. Hiervoor is het behalen van alle ITIL-certificaten overigens niet voldoende. Je hebt minimaal 5 jaar ITIL-werkervaring nodig in een managementrol. Daarnaast heb je een uitgewerkt voorbeeld van jouw ITIL-skills nodig op papier.

Als laatste krijg je een interview met het ITIL assessment panel. Pas als je al deze onderdelen succesvol hebt afgerond mag je jezelf ITIL Master noemen.

Wat kost ITIL-certificering?

Het kost heel wat om jezelf uiteindelijk ITIL Master te mogen noemen. Belangrijk is wel om daarbij te onthouden dat een ITIL-certificering ook veel kan opleveren. Voor iedere IT-professional is een ITIL-certificaat op het cv een mooie toevoeging. Het kan daardoor al de moeite waard zijn om de cursus ITIL Foundation level te volgen.

Heb je interesse in het volgen van een of meerdere ITIL-modules? Vergeet dan vooral niet te informeren bij je werkgever of de belastingdienst naar fiscaal voordelige methoden om te studeren. Ook een werkgever zal namelijk blij zijn met een goed gecertificeerde werknemer.

Bekijk al onze ITIL trainingen >>