Grootste online IT opleider

Beste klantenservice

Veel e-learning in prijs verlaagd

Na betaling, direct starten

Hoeveel verdient een programmeur?

Hoeveel verdient een programmeur?

Programmeurs worden steeds belangrijker in de maatschappij, en dat komt natuurlijk omdat het internet en alle gerelateerde zaken een steeds meer toonaangevende rol beginnen te spelen in onze wereld - zowel privé als professioneel.

Maar een belangrijke vraag die programmeurs in spe waarschijnlijk zullen stellen is: hoeveel verdien je als programmeur? Een vraag die een duidelijk antwoord behoeft gezien het belang van de specialisatie binnen de maatschappij.

Een antwoord op deze prangende vraag lees je hieronder...

Hoeveel verdien je als programmeur?

Programmeurs zijn er in alle soorten, en juist door die grote variatie en verschillende specialisaties kan er geen éénduidig getal geplakt worden op hoeveel zo iemand nu precies verdient. Veel programmeurs verdienen tussen de 2000 en 4000 euro per maand, maar er zijn er evengoed die tussen de 1000 en 2000 verdienen.

Een kleine minderheid verdient dan weer meer dan 5000 euro - ongeveer 11 procent - en in de meest uitzonderlijke gevallen loopt dat maandelijkse bedrag zelfs op tot 15000 euro. Sommige programmeurs verdienen dan weer minder dan 1000 euro, maar dat gaat meestal om mensen die parttime werk verrichten.

De populariteit van verschillende programmeertalen

Een al even belangrijke vraag is natuurlijk hoe dat salaris bepaald wordt. Dit is echter een moeilijke kwestie, waarbij niet zomaar causale verbanden gemaakt kunnen worden.

Natuurlijk spelen factoren zoals werkervaring en specialisaties een grote rol. Zo verdienen programmeurs die C#, een programmeertaal, relatief meer. Ruim 65 % van die specialisten heeft een maandelijks loon van niet minder dan 3500 euro. Het aantal C#-kenners dat minder dan dat bedrag verdient ligt daarbij ook erg laag.

C# is een uiterst gewaardeerde programmeertaal, waardoor werkgevers dus bereid zijn meer te betalen voor programmeurs die deze kennen. Net zoals Java en Javascript behoort C# tot één van de populairste talen die er zijn. Een programmeur die de taal kent verdient gemiddeld evenveel als een JavaScript-kenner, wat al snel kan oplopen tot wel 100.000 euro per jaar. Vooral in Groot-Brittannië blijkt deze taal erg in trek te zijn, na andere zoals Ruby en Python.

PHP kenners verdienen opvallend genoeg het minst van al, maar nog steeds verdient zo'n 20 % meer dan 4000 euro per maand. Andere specialisaties zoals kennis van de talen html en css doen het over het algemeen minder goed: waarschijnlijk omdat die talen door de meeste programmeurs beheerst worden en dus niet zo zeldzaam zijn.

Wist je dat icttrainingen.nl tegenwoordig complete ontwikkelpaden maakt om je helemaal klaar te stomen tot programmeur. Bekijk hier de verschillende ontwikkelpaden.

De werkervaring speelt ook een rol bij het salaris

Natuurlijk heeft ook de werkervaring een grote invloed op het salaris, zoals dat bij elk beroep het geval is. 24 % van zij die 2 jaar of minder ervaring hebben verdienen minder dan 1000 euro als parttime programmeur, maar bij mensen die al 3 tot 5 jaar in het vak zitten is dat slechts een dikke 6 procent.

Om een hoger maandloon te hebben moet je overigens al heel wat jaren gewerkt hebben. Zo verdient slechts één op de tien programmeur met een ervaring van 6 à 9 jaar tussen de 4000 en 5000 euro, terwijl dat percentage na die 10 jaar de hoogte in schiet. Enkel bij ICt'ers die al ruim meer dan 10 jaar aan het werk zijn kan dat loon oplopen tot boven de 5000 euro.

Het aantal werkgevers is belangrijk

Vervolgens speelt ook het aantal werkgevers waarvoor de programmeur al heeft gewerkt een rol. Hoe meer verschillende werkgevers je immers al hebt gehad, hoe groter de kans dat je meer verdient dan 5000 euro. Zij die net begonnen zijn met hun carrière doen er dus best aan zoveel mogelijk verschillende werkgevers te hebben om de kansen op een hoger loon te doen groeien.

Hooggeschoolden verdienen gemiddeld meer

Tenslotte dient vermeld te worden dat wie gestudeerd heeft, meer kans maakt op een hoger salaris. Hoewel oudere en ervaren medewerkers vaak zeggen tegen beginnende collega's dat vaardigheid belangrijker is dan kennis om carrière te maken, zijn de werkgevers zelf blijkbaar van een andere mening.

Geschoolde programmeurs verdienen duidelijk meer dan zij die geen gespecialiseerde opleiding hebben gevolgd. Het verschil tussen hooggeschoolden en zij de havo of vwo gedaan hebben en 4000 euro per maand verdienen is toch wel 15 % - en dat bewijst natuurlijk het belang van een goed diploma om als afgestudeerd programmeur meer te kunnen verdienen.

Omscholen naar programmeur

Het kan zeer aantrekkelijk zijn om een carriereswitch te maken en jezelf om te scholen naar programmeur. Op het gebied van programmeren of softwareontwikkeling zijn echter zoveel kleuren en smaken dat het soms lastig is een specifieke route uit te stippelen. Wij hebben daarvoor dit blog geschreven om je in ieder geval een eerste goede stap in de juiste richting te geven:

Heb je nog vragen naar aanleiding van bovenstaande uiteenzetting, dan kan je ons via onze contactpagina natuurlijk altijd bereiken (via e-mail, telefoon of chat) en om advies vragen.

Omscholen naar programmeur >>