Wat is Ethisch Hacken?

Wat is Ethisch Hacken?

Ethisch hacken is een positieve manier van hacken om achter beveiligingsproblemen of lekken te komen. Ethisch hacken wordt gedaan door een Ethische Hacker/Ethical hacker, die vaak in opdracht van een bedrijf of organisatie het netwerk probeert te hacken.

Ethisch hacken niet kwaadwillend bedoeld

Een ethisch hacker is in tegenstelling tot een kwaadaardige hacker, iemand die als doelstelling heeft lekken te vinden en die te rapporteren.

Dit doen zij juist om de kwaadwillende hackers het zo moeilijk mogelijk te maken. Deze vorm van cybercrime/criminaliteit is een groot probleem voor organisaties.

Helemaal in tijden waarin privacy en security een hot item zijn is het belangrijk voor organisaties om hun beveiliging goed op orde te hebben.

De term hacken heeft voor veel mensen nog een negatieve lading, maar voor een ethische hacker geldt dit dus absoluut niet. Zij helpen organisaties en dus ook in veel gevallen, jouw gegevens en data zo optimaal mogelijk te beschermen.

banner blog USP

Hack, maar overtreed niet de wet

Een ethisch hacker weet wat hij moet doen om niet de wet te overtreden. Er is één duidelijke spelregel die voor iedere hacker van toepassing is: hack geen systemen zonder toestemming van de andere partij.

Je eigen netwerk proberen te hacken, of het hacken van netwerken/software waarvoor je toestemming hebt gekregen is wel toegestaan. Let wel op dat het verkrijgen van toestemming op papier is vastgelegd en denk hier niet te makkelijk over.

Leren hacken

Het leren van hacken kan vrijwel iedereen. Voordat je aan een echte cursus begint is er op internet heel veel informatie te vinden. Op die manier kun je al vrij snel wachtwoorden kraken, netwerken binnendringen of webcams overnemen.

Er zijn zelfs oefensites waar je met puzzels die je op je eigen computer installeert kunt leren hoe je moet hacken. Door heel veel oefenen, observeren en met veel geduld zul je steeds sneller veiligheidslekken kunnen ontdekken.

Hier tref je meer informatie over het leren van hacken.

Nieuwsgierig geworden?

Er is één organisatie die wereldwijd Ethical Hacker certificeringen uitgeeft: EC-Council. Icttrainingen.nl is de officiële reseller van EC-Council trainingen in Nederland. Heb je interesse in deze training? Bekijk dan eens ons EC-Council trainingsaanbod.